• Business

    Ποιες είναι οι προτάσεις Σάλλα για τα κόκκινα δάνεια που ο υπουργός Δ. Παπαδημητρίου είπε ότι θα εξετάσει

    Δημήτρης Παπαδημητρίου Υπουργείο Οικονομίας

    Δημήτρης Παπαδημητρίου Υπουργός Οικονομίας


    Μπορούμε να συζητήσουμε τις προτάσεις του πρώην προέδρου του Δ.Σ. της τράπεζας Πειραιώς κ.Μιχάλη Σάλλα για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, όμως δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε επί αυτών των προτάσεων.  Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ.Βασίλη Κεγκέρογλου τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι τα «κόκκινα» δάνεια έχουν σταματήσει και μάλιστα έχουν αρχίσει να μειώνονται, επικαλούμενος τα στοιχεία της Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας.

    Σε αντιδιαστολή των όσων ανέφερε περί αύξησης των ληξιπρόθεσμων δανείων, ο βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου, ο κ. Παπαδημητρίου είπε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αντιθέτως υπάρχει και τάση μείωσης των κόκκινων δανείων.

    sallasbig

    Πάντως, ο ερωτών βουλευτής τόνισε πως θα πρέπει να αξιολογηθούν οι προτάσεις που είχε καταθέσει ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, για πάγωμα μέρους του δανείου ώστε οι δόσεις που πληρώνει ο δανειολήπτης μετά τη ρύθμιση να αφορούν και το κεφάλαιο. Διότι, όπως είπε ο κ. Κεγκέρογλου, με τον τρόπο που ρυθμίζουν οι τράπεζες τα δάνεια «φορτώνουν» τόκους επί των τόκων και εν τέλει τα δάνεια δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν.

    «Οι προτάσεις του κ. Σάλλα πρέπει να υιοθετηθούν από τις τράπεζες. Δεν έχουν καμία σχέση με νομοθέτηση», απάντησε ο κ. Παπαδημητρίου και πρόσθεσε: «Θα το συζητήσουμε με τις τράπεζες, αλλά δεν νομίζω να περιμένετε από μας να νομοθετήσουμε για κάτι τέτοιο».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ.Σάλλας έχει προτείνει:  Ποσοστό 1,2% επί του υπολοίπου του δανείου να καταβάλλεται για να υπάρχει δίκαιη αντιμετώπιση έναντι εκείνων που νοικιάζουν σπίτια από ιδιώτες και βρίσκονται ενδεχομένως στην ίδια ή χειρότερη εισοδηματική ή περιουσιακή κατάσταση.

    Έτσι αν το υπόλοιπο δανείου κάποιου σήμερα είναι π.χ. 100.000€, ποσό που είναι πάνω από τον μέσο όρο δανείου των δανειοληπτών α’ κατοικίας, θα επιβαρύνεται το πολύ με 1.200€ το χρόνο ή με 100€ το μήνα, υποκαθιστώντας το όποιο επιτόκιο,  με παράλληλη αναστολή των δόσεων του κεφαλαίου.

    Παράλληλα με την πρόταση αυτή θα αποκατασταθεί μίας μορφής κοινωνική δικαιοσύνη,  έναντι όσων δεν έχουν κατοικία και πληρώνουν ενοίκιο, καθώς επίσης και έναντι των συνεπών δανειοληπτών, που αισθάνονται ιδιαίτερα αδικημένοι” έχει διευκρινήσει ο κ.Σάλλας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μανώλης Σφακιανάκης: Ετοιμάζω το ελληνικό CSI- Όλες οι λεπτομέρειες

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θλίψη στην οικογένεια του Παναθηναϊκού – Έφυγε από τη ζωή ο παλαίμαχος επιθετικός Βαγγέλης Πανάκης



    ΣΧΟΛΙΑ