• Business

    Χρηματιστήριο: Επιλεκτικές κινήσεις από τους επενδυτές και στάση αναμονής. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση

    Ελλάδα


    Με το βλέμμα στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων παραμένουν οι επενδυτές, αποφεύγοντας τις κινήσεις υψηλού ρίσκου, καθώς το τοπίο σχετικά με την ημερομηνία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης παραμένει θολό. Οι επιλεκτικές κινήσεις σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι αυτοί που δίνουν τον τόνο και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το πρόσημο του γενικού δείκτη.

    Στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ο γ.δ. διολίσθησε με περιορισμένο τζίρο σε χαμηλότερα επίπεδα, σημειώνοντας διακυμάνσεις πέριξ των 650 μονάδων.

    Σύμφωνα με τον κ. Μάνο Χατζηδάκη, Υπεύθυνο Τμήματος Ανάλυσης της Beta Securities, από τα µέχρι στιγµής δεδοµένα φαίνεται να αποµακρύνεται εκ νέου το ορόσηµο του επόµενου Eurogroup της 20ης Μαρτίου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αφού από µέρα σε µέρα η ατζέντα ενηµερώνεται µε νέα δεδοµένα ή µε διαφοροποιήσεις ως προς την υλοποίηση των προαπαιτούµενων ανεβάζοντας τον αριθµό των εκκρεµοτήτων για το κλείσιµο της συµφωνίας.

    Τα καλά νέα είναι ότι τα µακροοικονοµικά µεγέθη από την εκτέλεση του προϋπολογισµού ακόµα αντέχουν παρά την τρίµηνη παράταση και την αβεβαιότητα που σε κάποιο βαθµό έχει προκληθεί στην οικονοµία. Τα κακά νέα είναι ότι ο βαθµός ευαισθησίας κυρίως του χρηµατοοικονοµικού κλάδου δεν έχει µεγάλα περιθώρια ανοχής, ήδη καταγράφονται εκροές καταθέσεων και νέες καθυστερήσεις στην εξόφληση ληξιπρόθεσµων δανείων ενώ φαινόµενα επιβράδυνσης καταγράφονται και στις λιανικές πωλήσεις.

    Το Χρηµατιστήριο αυτή την περίοδο φαίνεται να κινείται περισσότερο στην λογική επιλεκτικών κινήσεων στα µεγάλα χαρτιά που διαµορφώνουν τον δείκτη και ως τώρα τα λίγα αποτελέσµατα που έχουν δηµοσιευθεί δεν έχουν προδώσει τις προσδοκίες. Την ίδια στιγµή στο εξωτερικό το πάρτι συνεχίζεται, η ένταση της ανόδου είναι ισχυρή και η επέκταση της σε όλες τις ανεπτυγµένες αγορές του πλανήτη έχει επηρεάσει πιθανότατα και την εγχώρια ψυχολογία λειτουργώντας ανασταλτικά στην διάθεση αποεπένδυσης ή περιορισµού του ρίσκου από κατοχύρωση κερδών.

    Η περίοδος των αποτελεσµάτων πιθανόν να δώσει νέα ερείσµατα ενδιαφέροντος στους επενδυτές από την στιγµή που το θέµα της διαπραγµάτευσης έχει κολλήσει και η σχετική ειδησεογραφία έχει οδηγήσει σε κόπωση την επενδυτική κοινότητα.

    Η συνεδρίαση

    Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,96% στις 649,73 μονάδες, κοντά στο χαμηλό ημέρας. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 30,3 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,94%, στις 1.736,30 μονάδες, ενώ στο μικρή άνοδο 0,23% σημείωσε ο Mid Cap κλείνοντας στις 842,94 μονάδες.

    Πιέσεις δέχθηκε ο τραπεζικός κλάδος με το σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά 2,44%.

    Ωστόσο, στο σύνολο της εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,68%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,51%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε ποσοστό 2,74%.

    Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση κατά 3,1% κατέγραψαν η ΔΕΗ και η Εθνική, παρασύροντας και το γενικό δείκτη.

    Απώλειες άνω του 2% σημείωσαν οι τίτλοι Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίος και ακολούθησαν οι Βιοχαλκο, Folli Follie, ΜΕΤΚΑ και Eurobank με πτώση άνω του 1%.

    Σε αρνητικό έδαφος αλλά με λιγότερες απώλειες τερμάτισαν οι Τιτάν, ΕΕΕ και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ αμετάβλητες παρέμειναν οι Aegean, Lamda και Σαράντης.

    Αντίθετα, ο ΟΛΠ και ο ΟΠΑΠ κατέγραψαν κέρδη 1,82% και 1,06% αντίστοιχα, ενώ μικρή άνοδο σημείωσαν οι Grivalia, Motor Oil, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo.

    Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση

    Σύμφωνα με τους αναλυτές της Beta Securities, τεχνικά ο γενικός δείκτης προσέγγισε τα «δύσκολα» σηµεία αντίστασης των 660 µονάδων όπου στο πρόσφατο παρελθόν ανεπιτυχώς προσπάθησε τρεις φορές να διασπάσει.

    Η προοπτική µιας διάσπασης στην παρούσα φάση µε χαµηλούς όγκους δεν φαίνεται να έχει τις κατάλληλες προϋποθέσεις ωστόσο η µη ύπαρξη ικανής δύναµης πυρός από τους πωλητές περιορίζει το εύρος µια ενδεχόµενης διόρθωσης.

    Έχοντας διανύσει τρεις συνεχόµενες ανοδικές εβδοµάδες και µε τους ταλαντωτές να είναι ελαφρώς υψηλότερα από τις ουδέτερες ζώνες η συνέχεια θα είναι µάλλον συσσωρευτική. Οι κινητοί µέσοι είναι στην ζώνη των 630 µονάδων, επίπεδο που σηµατοδοτεί και το πλησιέστερο σηµείο στήριξης της αγοράς. Στα επιµέρους διαγράµµατα υπάρχει µια σχετική κόπωση καθώς οι µετοχές που οδήγησαν ως τώρα το ράλι δείχνουν σηµάδια τεχνικής κόπωσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σπάει ταμεία: Αυτό το αυτοκίνητο αγόρασαν περισσότερο οι Έλληνες την τελευταία διετία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όμιλος Βαρδινογιάννη: Στα 5 εκατ. ευρώ η αύξηση κεφαλαίου στην Audiovisual

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πόσες Ferrari, Bentley, Aston Martin, Lamborghini, Maserati, Porsche πωλήθηκαν στην Ελλάδα το 2016;

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ