ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα Rolex των πολιτικών, τι έγινε στην κηδεία Μολυβιάτη, η αγκαλιά του Αδωνι, τι θα κάνει τελικά η Κίμπερλι και κάτι τρέχει με τους πυραύλους Patriot και S-300
Πέντε προτάσεις προκειμένου να αντισταθμιστεί, κατά το δυνατόν, μέρος των επαυξημένων χρεώσεων, για το διάστημα που επικρατεί η ανισορροπία, στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, κατέθεσε το ΕΒΕΑ με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνι Γεωργιάδη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών,
Γιάννης Μπρατάκος, στην επιστολή, έθιξε το επίκαιρο ζήτημα των ανατιμήσεων στις τιμές ενέργειας, το οποίο, σε συνέχεια των αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων που προκάλεσαν η πανδημία του Covid-19 και η δεκαετής οικονομική κρίση, επιβαρύνει όλο και πιο πιεστικά τις ελληνικές επιχειρήσεις, πλήττοντας τη θέση τους, τόσο στη διεθνή αγορά, όσο και στην εγχώρια.
Ο κ. Μπρατάκος επεσήμανε ότι τυχόν ανεπάρκεια στα μέτρα περιορισμού των συνεπειών του σφοδρού κύματος ανατιμήσεων ενδέχεται να επιφέρει νέες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων από το 2022. Ταυτόχρονα, παρέθεσε τις προτάσεις του ΕΒΕΑ προκειμένου να αντισταθμιστεί, κατά το δυνατόν, μέρος των επαυξημένων χρεώσεων, για το διάστημα που επικρατεί η ανισορροπία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Πιο συγκεκριμένα, οι προτάσεις του ΕΒΕΑ περιλαμβάνουν:
• Τη διεύρυνση της δυνατότητας υπαγωγής στο καθεστώς μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ για το σύνολο των επιχειρήσεων, με την κατανάλωση να εισάγεται ως κριτήριο επιλεξιμότητας, ώστε να επιτρέπεται η ένταξη ενεργοβόρων επιχειρήσεων
• Εφαρμογή μηχανισμού μείωσης ΥΚΩ, κατά το πρότυπο της μείωσης ΕΤΜΕΑΡ
• Τη σύναψη μεσοπρόθεσμων συμβάσεων των επιχειρήσεων με παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση το μέσο συνολικό κόστος ενέργειας και με πρόβλεψη ασφαλίστρου κινδύνου έναντι ακραίων διακυμάνσεων των χρηματιστηριακών τιμών
• Την παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις για την επιλογή τιμολογίου (σταθερό για 1-2 έτη, κυμαινόμενο με ανώτατο πλαφόν ή ανοικτό), ώστε να περιοριστεί η απόλυτη εξάρτησή τους από την χρηματιστηριακή τιμή ενέργειας
• Την παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις για αποπληρωμή των λογαριασμών που έχουν ήδη εκδοθεί με τις αυξημένες τιμές από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, σε διάστημα έξι μηνών, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ήδη επιβαρυμένη ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Διαβάστε επίσης
Λουκέτο στη βιομηχανία βάζει η ενεργειακή κρίση
ΕΥΑΘ: Nέο μέλος του ΔΣ o Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος
ΕΒΕΑ: Νέος πρόεδρος ο Γιάννης Μπρατάκος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ρούτε: Αύξηση δαπανών για άμυνα και ασφάλεια στο 5% του ΑΕΠ μέχρι το 2032 στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ
- Ιράν-ΗΠΑ: Την Κυριακή στο Ομάν ο τέταρτος γύρος συνομιλιών, αναφέρουν πηγές και ΜΜΕ
- Ευρωαγορές: Σε νέο ιστορικό υψηλό ο DAX με τη βοήθεια της Commerzbank – Στις συζητήσεις ΗΠΑ-Κίνας η προσοχή
- Ουκρανία: Οι Ευρωπαίοι ολοκληρώνουν νέα πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας
