• Business

    Brain Regain: Συμμαχία επιχειρηματικών κολοσσών για επιστροφή στελεχών στην Ελλάδα

    • Νένα Σώκου

    Από αριστερά: Γιάννης Παπαχρήστου, Γενικός Διευθυντής Ελλάδας-Κύπρου Coca-Cola Τρία Έψιλον, Κωνσταντίνος Κεσεντές, Πρόεδρος ΔΣ ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε, Θεόδωρος Κοτιώνης, Διευθύνων Σύμβουλος Ogilvy Greece, Ευάγγελος Μαρνέρης, Διευθύνων Σύμβουλος AIMS International Hellas A.E., Στάθης Ποταμίτης, Διευθύνων Εταίρος PotamitisVekris Law Partnership


    Το όνειρο επαναπατρισμού στην Ελλάδα στελεχών που άφησαν την χώρα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό, αλλά επιθυμούν πλέον να επιστρέψουν, φιλοδοξεί να κάνει πραγματικότητα η πρωτοβουλία Brain Regain του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «Ελληνικές Ρίζες».

    Όπως εξήγησαν τα στελέχη μεγάλων ελληνικών εταιρειών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία σε συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη, το Brain Regain απευθύνεται σε Έλληνες και Ελληνίδες που, λόγω της οικονομικής κρίσης, οδηγήθηκαν στο εξωτερικό, με στόχο την αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

    «Βάλαμε τον σπόρο. Όλοι τώρα πρέπει να βοηθήσουμε να ανθίσει ο σπόρος», ειπώθηκε χαρακτηριστικά αναφορικά με τις επιδιώξεις και τους στόχους της πρωτοβουλίας.

    Από το 2008 έως το 2016 υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 450.000 Έλληνες αναζήτησαν εργασία σε κάποια χώρα του εξωτερικού. Πρόκειται για Έλληνες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, που χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τους μεγαλύτερης ηλικίας που είχαν εργασιακή εμπειρία στην Ελλάδα και τους μικρότερης ηλικίας που έφυγαν για σπουδές στο εξωτερικό και δεν ξαναγύρισαν.

    Το 8% αυτών είναι κάτοχοι διδακτορικού, το 53% κάτοχοι μεταπτυχιακού, το 20% πτυχιούχοι ΑΕΙ και το 11% κάτοχοι πτυχίου ΤΕΙ.

    Έχοντας ως όραμα τον επαναπατρισμό των στελεχών για την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας, η αποστολή της πρωτοβουλίας είναι να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία των συνθηκών, που θα διευκολύνουν τον επαναπατρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού.

    Η υλοποίηση του έργου της πρωτοβουλίας ξεκινά με την συμμαχία 16 εταιρειών, οι οποίες παρέχουν ανώτερα στελέχη τους, για τον ρόλο του Μέντορα. Οι Μέντορες αναλαμβάνουν το καθοριστικό έργο της καθοδήγησης των Ελλήνων του εξωτερικού μέσα από απευθείας συζητήσεις μαζί τους και αναδεικνύουν τις δυνατότητες της χώρας και τις προοπτικές που ανοίγονται για τον επαναπατρισμό των στελεχών.

    Η πρωτοβουλία μέχρι στιγμής απαρτίζεται από τις εταιρείες: Aegean Airlines (Ευτύχης Βασιλάκης), Ελληνικά Πετρέλαια (Στάθης Τσοτσορός), COSMOTE (Μιχάλης Τσαμάζ), Τράπεζα της Ελλάδος (Γιάννης Στουρνάρας), Coca-Cola Τρία Έψιλον (Γιάννης Παπαχρήστου), ΤΙΤΑΝ (Δημήτρης Παπαλεξόπουλος), Τράπεζα Πειραιώς (Χρήστος Μεγάλου), Όμιλος FOURLIS (Βασίλης Φουρλής), INTERAMERICAN (Γιάννης Καντόρος), T.E.MES (Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος), ΜΕΤΡΟ (Αριστοτέλης Παντελιάδης), CHIPITΑ (Σπύρος Θεοδωρόπουλος), Sani Ikos (Ελένη Ανδρεάδη), Upstream (Μάρκος Βερέμης), Kyklades Maritime Corporation  (Γιάννης Αλαφούζος) και Ogilvy (Θεόδωρος Κοτιώνης).

    Στόχος της ιδρυτικής ομάδας είναι να ενταχθούν στο μέλλον περισσότερες εταιρείες με περισσότερους Μέντορες.

    Πώς θα λειτουργήσει η πρωτοβουλία

    Η πρωτοβουλία απευθύνεται στους Έλληνες που επιθυμούν να επιστρέψουν στην χώρα και στόχο έχει να λειάνει τις δυσκολίες τους όσον αφορά σε δύο πεδία, την άγνοιά τους για τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά και την απομάκρυνσή τους από τους κλάδους που στάθηκαν όρθιοι στα χρόνια της κρίσης, ανέφερε, ανοίγοντας την συνέντευξη Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος της Ogilvy Greece, Θεόδωρος Κοτιώνης. 

    «Η πρωτοβουλία δημιουργείται, επειδή η αγορά αλλάζει και επειδή υπάρχει η επιθυμία της επιστροφής» ανέφερε ο κ. Κοτιώνης και συμπλήρωσε: «To BRAIN REGAIN ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα πρωτοβουλίας. Σήμερα με ενθουσιασμό καλωσορίζουμε οργανισμούς, επιχειρήσεις και τα στελέχη τους που υποστήριξαν την πρωτοβουλία και προσβλέπουμε σε συνεχή επέκταση της συμμαχίας μας. Γιατί, χρειαζόμαστε πολλούς για να φέρουν πίσω περισσότερους».

    Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΓΑΙΟΣΕ, Κωνσταντίνος Κεσεντές, εξήγησε το πρακτικό σκέλος της διαδικασίας: οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μέσω του site brainregain.gr να υποβάλουν το αίτημά τους για τη διαδικασία καθοδήγησης, παραθέτοντας το βιογραφικό τους και το link στο Linkedin. Στην συνέχεια, οι άνθρωποι της πρωτοβουλίας θα συλλέγουν τα στοιχεία και θα κατευθύνουν τον κάθε ενδιαφερόμενο στον αντίστοιχο Μέντορα, αναλόγως τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται. Στόχος είναι σταδιακά να καλύπτονται όλο και περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας.

    Στην συνέχεια, ο κάθε Μέντορας θα αναλαμβάνει τον κάθε ενδιαφερόμενο με υποχρέωση να τον καθοδηγήσει για ένα τρίμηνο με τρεις συναντήσεις τουλάχιστον. Η πρώτη συνάντηση θα είναι virtual και θα ακολουθούν άλλες δύο, με στόχο να ανοίξει ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ του mentee και της ελληνικής αγοράς.

    Οι Μέντορες προέρχονται από εταιρείες-αστέρια στην Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Κεσεντές και μεταξύ άλλων σημείωσε ότι οι άνθρωποι που επιθυμούν να επαναπατριστούν θα μεταφέρουν στην Ελλάδα την κουλτούρα και την τεχνογνωσία τους από το εξωτερικό.

    Τη δική του εμπειρία από τον επαναπατρισμό του στην Ελλάδα πριν από τρία χρόνια κατέθεσε ο γενικός διευθυντής Ελλάδας-Κύπρου της Coca-Cola Τρία Έψιλον, Γιάννης Παπαχρήστου. «Υπήρχε μεγάλη ανάγκη να με βοηθήσει κάποιος να συνδεθώ με την ελληνική πραγματικότητα» είπε και παρέθεσε τα τέσσερα σημεία, στα οποία στοχεύουν οι επαφές των επαγγελματιών με τους Μέντορες:

    • Εκ των έσω ενημέρωση για τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά
    • Δικτύωση με υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς
    • Καθοδήγηση στην αναζήτηση ευκαιριών
    • Υποστήριξη κατά την επάνοδο στην Ελλάδα

    «Προσδοκούμε να δημιουργηθούν δυνατές ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ των Μεντόρων και των mentees» εξήγησε ο ίδιος και συμπλήρωσε: «Το BRAIN REGAIN είναι μια συμμαχία εταιρειών και στελεχών που οραματιστήκαμε, για να δώσουμε ευκαιρίες και τη δυνατότητα σε Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν, να εργαστούν και να φτιάξουν το μέλλον τους στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά για την επόμενη μέρα της χώρας μας και είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε καταλυτικό ρόλο στον επαναπατρισμό τους».

    «Λειτουργούμε βοηθητικά»

    Εξηγώντας περαιτέρω τους στόχους της κίνησης, τα στελέχη της πρωτοβουλίας σημείωσαν πως «δεν πάμε να πείσουμε αυτούς που δεν θέλουν να επιστρέψουν. Θα λειτουργήσουμε βοηθητικά σε αυτούς που το επιθυμούν».

    Σημείωσαν ακόμη πως ο επαναπατρισμός στελεχών δεν θα αφορά σε κάλυψη θέσεων στις εταιρείες που λαμβάνουν μέρος στην πρωτοβουλία, αλλά σε όλο το πλέγμα της αγοράς, ενώ στο μέλλον μπορεί να προβλεφθεί και κάποιου άλλου είδους υποστήριξη, π.χ. οικονομική για όσους παίρνουν την απόφαση της επιστροφής.

    Ανέφεραν, επίσης, ότι οι εταιρείες αναγνωρίζουν πως υπάρχουν ικανότατοι άνθρωποι στην Ελλάδα, οι οποίοι κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες, για να τις βοηθήσουν να σταθούν στα πόδια τους στα χρόνια της κρίσης, τονίζοντας πως επρόκειτο για μια πολύ σκληρή προσπάθεια που λίγοι θα κατάφερναν.

    Την έναρξη των δραστηριοτήτων της πρωτοβουλίας ανακοίνωσαν οι Κωνσταντίνος Κεσεντές πρόεδρος ΔΣ ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ, Ευάγγελος Μαρνέρης διευθύνων σύμβουλος AIMS International Hellas AE, Γιάννης Παπαχρήστου γενικός διευθυντής Ελλάδας-Κύπρου Coca-Cola Τρία Έψιλον, Θεόδωρος Κοτιώνης διευθύνων σύμβουλος Ogilvy Greece και Στάθης Ποταμίτης διευθύνων εταίρος PotamitisVekris Law Partnership.

    Την πρωτοβουλία συνδράμουν ως υποστηρικτές-πρεσβευτές εξέχουσες προσωπικότητες, που διαπρέπουν στον εξωτερικό και έχουν συμβάλει στην εξέλιξη της επιστήμης, όπως η Ελένη Αντωνιάδου, ερευνήτρια της NASA και ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.

    Λίγα λόγια για το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Ελληνικές Ρίζες»

    Το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Ελληνικές Ρίζες» ιδρύθηκε το 2010 και έχει ως στόχο να καλλιεργήσει και να εδραιώσει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και των ελληνικών κοινοτήτων του εξωτερικού. Όραμα του Σωματείου είναι ένας οργανικός και διεθνώς ολοκληρωμένος Ελληνισμός.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χρήστος Μεγάλου: Στόχος της Τράπεζας Πειραιώς να ανακοπεί το brain drain

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: FT: Το brain drain φρενάρει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας



    ΣΧΟΛΙΑ