• Business

    FT: Το brain drain φρενάρει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

    • NewsRoom

    Greece Future EURO


    Πάρα πολλές είναι οι περιπτώσεις νέων που αν και νόμιζαν ότι θα φύγουν από την Ελλάδα για 2-3 χρόνια, τελικά μετά από μια 5ετία βρίσκονται ακόμα στο εξωτερικό, θεωρώντας πως η Ελλάδα απέχει ακόμα πολύ από το να αποκτήσει σταθερότητα.

    Όπως αναφέρουν Financial Times, μπορεί η χώρα μας να προετοιμάζεται για την έξοδο από τα μνημόνια, σε μια ένδειξη ότι η οικονομική κανονικότητα πλησιάζει, ωστόσο οι Έλληνες που δεν βλέπουν μέλλον στην πατρίδα τους είναι πολλοί και αυτό είναι κάτι που εμποδίζει τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη και βιωσιμότητα της οικονομίας.

    Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, από το 2010 στο εξωτερικό έχουν φύγει περίπου 350.000-400.000 Έλληνες 20-30 ετών, τα 2/3 των οποίων είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου και κάτοχοι μεταπτυχιακού, σύμφωνα με τον ερευνητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Μανώλη Πρατσινάκη.

    «Η κρίση διέλυσε τις ελπίδες ότι η εγχώρια αγορά εργασίας θα συνεχίσει να επεκτείνεται. Η μετανάστευση έγινε μια υπαρκτή επιλογή και οι συγγενείς και φίλοι εμφανίζονται πιο θετικοί απέναντι σε όσους εκφράζουν την επιθυμία τους να φύγουν», προσθέτει ο κ. Πρατσινάκης.

    «Το brain drain έχει σαφείς αρνητικές συνέπειες στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε στους FT, ο καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος.

    Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως σοβαρό ζήτημα και τα στοιχεία που καταγράφονται σε έρευνες είναι ενδεικτικά της κατάστασης. Μόλις τον Ιούνιο έρευνα της ICAP κατέγραψε το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο δημιούργησε η οικονομική κρίση.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα προκύπτει ότι σε 1.068 Έλληνες με διεθνή εργασιακή εμπειρία (ως κάτοικοι εξωτερικού), το εκπαιδευτικό επίπεδο των συμμετεχόντων είναι πολύ υψηλό, (πτυχιούχοι κατά 92%), εργάζονται κατά πλειοψηφία στο Ηνωμένο Βασίλειο και την υπόλοιπη Ευρώπη, μοιράζονται κυρίως μεταξύ οικονομικών σπουδών και STEM, και κατά 60% μετακινήθηκαν στο εξωτερικό αφού είχαν ήδη εργαστεί στην Ελλάδα.

    Έλλειψη αξιοκρατίας, διαφθορά και οικονομική κρίση είναι μερικές από τις αιτίες που συνεχίζουν να διώχνουν τους νέους και μορφωμένους Έλληνες από τη χώρα δημιουργώντας μια ζοφερή εικόνα για το μέλλον.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η υπογεννητικότητα «φρενάρει» την οικονομική ανάπτυξη

    ΔΕΊΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Β.Αποστολόπουλος (ΕΕΝΕ): Αυτά πρέπει να είναι τα επόμενα βήματά μας για τη νέα επιχειρηματικότητα



    ΣΧΟΛΙΑ