• Business

    Ολλανδικά «πυρά» για τη διοίκηση της Ελλάκτωρ

    • NewsRoom
    Ελλάκτωρ

    Αναστάσιος Καλλιτσάντσης (Ελλάκτωρ) – Χένρι Χόλτερμαν (Reggeborgh)


    Αναγκαία θεωρούν οι Ολλανδοί της Reggeborgh την αλλαγή σελίδας στην Ελλάκτωρ, εστιάζοντας στην αρνητική πορεία των οικονομικών μεγεθών, αλλά και της μετοχής.

    Η Reggeborgh, στην παρουσίαση των σχεδίων με τίτλο “Χτίζοντας το μέλλον” (Building the future), εστιάζει επίσης στην αύξηση του δανεισμού, στην υπο-απόδοση της μετοχής και στην απώλεια σημαντικών έργων.

    Ο ολλανδικός όμιλος, όπως αναφέρει, στοχεύει μαζί με τους υπόλοιπους μετόχους να «ξεκλειδώσει τις δυνατότητες της Ελλάκτωρ» μέσω της αντικατάστασης της τωρινής διοίκησης από ομάδα ειδικών και να υποστηρίξει στη συνέχεια την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    Όπως μάλιστα επισημαίνει, «η Ελλάκτωρ πλέον δεν θεωρείται αξιόπιστος ηγέτης της αγοράς, καθώς χάνει βασικά έργα, διαθέτει υψηλά επίπεδα δανεισμού και προβλήματα ρευστότητας».

    Σημειώνει ακόμη πως ο όμιλος Ελλάκτωρ υποβαθμίστηκε από τους οίκους Fitch και S&P κατά τη διάρκεια του 2020, χάνει ειδικευμένο προσωπικό και επικεντρώνεται στην κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών, αντί να αναπτύσσει νέες δραστηριότητες υψηλών αποδόσεων.

    Ακόμη προτείνει τη διενέργεια ενδελεχούς μελέτης από τη νέα διοίκηση για την ανάλυση της τωρινής κατάστασης του ομίλου και την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών προκειμένου ο όμιλος «να σταματήσει να παλεύει για την επιβίωσή του».

    Tι προτείνει η Reggeborgh

    Στόχος, αναφέρεται στην παρουσίαση της Reggeborgh, είναι από κοινού με όλους τους μετόχους και άλλους ενδιαφερόμενους, να ξεκλειδώσουμε τις δυνατότητες και προοπτικές της Ellaktor μέσω:

    • αντικατάστασης του σημερινού διοικητικού συμβουλίου από νέο, στο οποίο θα συμμετέχουν στελέχη με γνώση και εμπειρία
    • υποστήριξης της επικείμενης ΑΜΚ υπό την προϋπόθεση αλλαγής του διοικητικού συμβουλίου
    • διεξαγωγή διεξοδικής μελέτης από τη νέα διοίκηση για την ανάλυση της τρέχουσας οικονομικής / επιχειρηματικής κατάστασης
    • πλήρωση των κενών χρηματοδότησης προκειμένου να σταματήσει ο Όμιλος να αγωνίζεται για επιβίωση
    • παροχή στο νέο μάνατζμεντ νέων κεφαλαίων για να επικεντρωθεί στη δημιουργία αξιών αντί για μόνιμη διαχείριση κρίσεων
    • ανάπτυξη ενός βιώσιμου στρατηγικού επιχειρηματικού σχεδίου από το νέο διοικητικό συμβούλιο

    Πέραν των παραπάνω προτεινόμενων ενεργειών, η Reggeborgh αναφέρεται σε ένα πλέγμα πρωτοβουλιών που θα υλοποιηθούν μεσοπρόθεσμα, ήτοι:

    • Εξορθολογισμό του ισολογισμού και δημιουργία χρηματοοικονομικής σταθερότητας
    • Επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων για την ανάπτυξη του Ομίλου και αξιοποίηση των πόρων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης
    • Επίτευξη στόχων εταιρικής διακυβέρνησης, συμμόρφωσης και διαχείρισης κινδύνων.

    Ανάκτηση της εμπιστοσύνης, αποκατάσταση της οικονομικής υγείας, ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και της αξιοπιστίας της Ελλάκτωρ.

    Σημειώνεται ότι οι Ολλανδοί της Reggeborgh έχουν προτείνει για την θέση του Προέδρου του ομίλου τον Γιώργο Μυλωνογιάννη, για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Άρη Ξενόφο και για μη εκτελεστικά μέλη τους Δημήτρη Κονδύλη, Κωνσταντίνο Ταμπούρο και την Αθηνά Χατζηπέτρου.

    Δείτε εδώ την παρουσίαση της Reggeborgh



    ΣΧΟΛΙΑ