F

Business

Ελλάκτωρ: Θέμα σύγκρουσης συμφερόντων θέτει ξανά ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης αναφορικά με την πρόταση της Reggeborgh

  • NewsRoom

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης


Ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων θέτει ξανά ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης αναφορικά  με την πρόταση της ολλανδικής Reggeborgh, ενόψει της κρίσιμης γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στις 27η Ιανουαρίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο “Βήμα της Κυριακής”.

Επαναλαμβάνοντας τις θέσεις που κατέγραψε στην επιστολή του προς τους μετόχους της Ελλάκτωρ, ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης τονίζει πως  το διακύβευμα έχει να κάνει με το μέλλον του ομίλου.  «Είναι η επιλογή της αυτόνομης ανάπτυξης που βασίζεται σε σταθερά βελτιούμενη κερδοφορία ή η οπισθοδρόμηση», αναφέρει, προσθέτοντας πως υπάρχει κίνδυνος η εταιρεία «να εμπλακεί σε μια ατελείωτη περιπέτεια σύγκρουσης συμφερόντων και ελέγχων της Επιτροπής Ανταγωνισμου».

Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ, οι μέτοχοι θα κληθούν να στηρίξουν την ολοκλήρωση του έργου που έχει ήδη γίνει «ή αν θα επιλέξουν να μπλέξουν την εταιρεία σε μια επικίνδυνη περιπέτεια σύγκρουσης συμφερόντων του μετόχου Reggeborgh μεταξύ των συμμετοχών του. Στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ (με 14,5% θέλει να ελέγξει τη διοίκηση) και στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τη συμμετοχή του (τουλάχιστον 30%) είναι ο βασικός μέτοχος και de facto καθορίζει τις στρατηγικές επιλογές».

Παράλληλα, ο κ. Καλλιτσάντσης θέτει θέμα υγιούς λειτουργίας του ανταγωνισμού σε περίπτωση που αποκτήσει τον έλεγχο η Reggeborgh.  «Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας επιχείρηση και για τους μετόχους αλλά και για την Ελλάδα. Ο έλεγχός της από τον βασικό μέτοχο του κύριου ανταγωνιστή της θα αποδυναμώσει τον υγιή ανταγωνισμό και μακροπρόθεσμα το κόστος που θα πληρωθεί από τη χώρα θα είναι πολύ υψηλό. Ο κλάδος έχει υποστεί βαρύτατες συνέπειες από τις αθέμιτες πρακτικές σχετικά με τον ανταγωνισμό και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, εξαιτίας αυτών των πρακτικών της προηγούμενης διοίκησης, πλήρωσε περισσότερο από όλους σε πρόστιμα (€50 εκατ.), σε φήμη αλλά και σε απώλεια συμβάσεων που μειοδότησε, αξίας €400 εκατ. Όταν ξεκινήσαμε το Change4Ellaktor τον Ιούνιο του 2018, στόχος μας ήταν να στηρίξουμε κανόνες υγιούς ανταγωνισμού. Και αυτό κάναμε. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και μετά τη ΓΣ στις 27 Ιανουαρίου. Γιατί μόνο έτσι χτίζονται οι υγιείς εταιρείες που μπορούν να πάνε μπροστά».

Αναφορικά με την πρόταση των Ολλανδών για ένα νέο 5μελές ΔΣ, ο κ. Καλλιτσάντσης αναφέρει πως «το ολιγομελές ΔΣ, με μόνο 5 μέλη, υποβαθμίζει το επίπεδο, τον ρόλο και την αποτελεσματικότητα του ΔΣ. Ταυτόχρονα δεν διασφαλίζει επαρκές επίπεδο εποπτείας της λειτουργίας του ομίλου. Ως αποτέλεσμα, θα υποβαθμιστεί το επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης και κατά συνέπεια η διεθνής αξιολόγηση της εταιρείας. Εξάλλου, το γεγονός ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπου εδώ και χρόνια η ‘R’ είναι ο βασικός μέτοχος, συνεχίζει να κατατάσσεται στην κατώτατη βαθμίδα εταιρικής διακυβέρνησης, θα έλεγα πως κάθε άλλο παρά διασφαλίζει τη συνέχεια της πολιτικής αυτής (σσ.: που εισήχθη από την παρούσα διοίκηση)».

Ο κ. Καλλιτσάντσης αναφέρει πως η  ΕΛΛΑΚΤΩΡ «είναι η μεγαλύτερη δύναμη στη χώρα στα έργα παραχώρησης και στις κατασκευές και η δεύτερη μεγαλύτερη στην ανάπτυξη και λειτουργία αιολικών πάρκων. Με τη στρατηγική συμμαχία με τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη, την EDPR, ξεκινάει ένα νέο επενδυτικό πλάνο €1 δισ., ενώ παράλληλα, με τη μοναδική τεχνογνωσία και το άριστο ανθρώπινο δυναμικό, θα είναι μια ισχυρή δύναμη για τη σωστή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με όρους υγιούς ανταγωνισμού και διαφάνειας».

Διαβάστε επίσης:

Αναστάσιος Καλλιτσάντσης: Επιστολή στους μετόχους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για να καταψηφίσουν τις προτάσεις της REGGEBORGH

Ολλανδικά «πυρά» για τη διοίκηση της Ελλάκτωρ

Καταγγελίες στις αρχές για τη σύνδεση με την Reggeborgh του προτεινόμενου ως ανεξάρτητου για το ΔΣ της Ελλάκτωρ, Κ. Τούμπουρου – Τι απαντά ο ίδιος

Τι λένε στο mononews ΓΕΚ Τέρνα και Κ. Τούμπουρος στις καταγγελίες για σύνδεση της Reggeborgh με προτεινόμενο ως ανεξάρτητο για το ΔΣ της ΕλλάκτωρΣΧΟΛΙΑ