• Business

    BlackRock: Στο διοικητικό συμβούλιο εντάσσεται ο CEO της Aramco

    • NewsRoom

    Amin Nasser, CEO Aramco


    Στο διοικητικό συμβούλιο της BlackRock εντάσσεται ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου στον κόσμο, Amin Nasser, εν μέσω επικρίσεων και πολιτικών αντιπαραθέσεων σχετικά με τον ρόλο της στις επενδύσεις ESG.

    Η κίνηση αντανακλά την έμφαση που δίνει η εταιρεία στη Μέση Ανατολή, ως μέρος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της, καθώς, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, ανέφερε ότι είχε περισσότερα από 8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία πελατών υπό διαχείριση από το 2022.

    «Η διακεκριμένη καριέρα του Amin στην Aramco, που εκτείνεται σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, μας δίνει μια μοναδική προοπτική για πολλά από τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν η εταιρεία μας και οι πελάτες μας», δήλωσε ο Larry Fink, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BlackRock.

    «Η ηγετική του εμπειρία, η κατανόηση της παγκόσμιας ενεργειακής βιομηχανίας που περιλαμβάνει τη στροφή προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, καθώς και η γνώση του για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, θα συμβάλουν ουσιαστικά στον διάλογο», πρόσθεσε.

    Σημειώνεται ότι το 2021, η Aramco ανακοίνωσε την πρότασή της για επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων έως το 2050.

    Ο Nasser κατέχει την κορυφαία θέση στην Aramco από το 2015.

    Στην πρώτη γραμμή

    Η BlackRock ήταν στην πρώτη γραμμή της υιοθέτησης κατευθυντήριων γραμμών και στρατηγικών περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

    Η εταιρεία, η οποία πουλά μια σειρά από «βιώσιμα» κεφάλαια, έχει δεχθεί πυρά για τις επενδύσεις της σε ορυκτά καύσιμα, με τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους να επικρίνουν τις πολιτικές ESG της.

    Τον Αύγουστο του 2022, ο ελεγκτής του Τέξας, Γκλεν Χέγκαρ, στόχευσε την BlackRock, βάζοντας τον διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων σε μια λίστα με χρηματοπιστωτικές εταιρείες που «μποϊκοτάρουν τις ενεργειακές εταιρείες».

    Τον Δεκέμβριο, ο οικονομικός διευθυντής της Φλόριντα, Jimmy Patronis, δήλωσε ότι το δημόσιο ταμείο της Sunshine State θα αρχίσει να εκχωρεί 2 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται η BlackRock.

    «Δεν θέλουμε να χρησιμοποιούμε τα μετρητά μας… για να χρηματοδοτήσουμε το ‘κοινωνικό έργο’ της BlackRock», είχε δηλώσει σε δήλωση εκείνη την εποχή.

    «Δεν έχει καμία σχέση με τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων και είναι το αντίθετο από αυτό που πληρώνεται ένας διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων για να κάνει», είχε πει χαρακτηριστικά.

    «Δεν είμαστε “περιβαλλοντική αστυνομία”»

    Ο Fink όμως ανέφερε ότι οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων όπως η BlackRock δεν είναι «η περιβαλλοντική αστυνομία», αλλά είναι καταπιστευματικό καθήκον της εταιρείας να παρέχει στους επενδυτές πρόσβαση στις καλύτερες και πληρέστερες πληροφορίες, προκειμένου να λαμβάνουν τις οικονομικές επενδυτικές τους αποφάσεις, ακόμη και αυτές που σχετίζονται με το περιβάλλον.

    Την ίδια στιγμή, ένα από τα δημοφιλή χρηματιστήρια ESG της Blackrock, το iShares ESG Aware MSCI USA ETF, κατέχει υπό διαχείρση, σχεδόν 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.

    Επιπλέον, πέρσι, μια ομάδα επενδυτών, με επικεφαλής την BlackRock, απέκτησε το 49% των μετοχών της Aramco Gas Pipelines Co. σε συμφωνία μίσθωσης και επαναμίσθωσης τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με σχετικές επίσημες δηλώσεις.

    Η κοινοπραξία περιελάμβανε επίσης την Keppel Infrastructure Trust, το Silk Road Fund, την China Merchants Capital και την κρατική Hassana Investment Co της Σαουδικής Αραβίας.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ralph Lauren: Θα συνεχίσει τις αυξήσεις των τιμών για να ενισχύσει το κύρος του brand

    6+5% αυξήσεις στους ναυτικούς των Μεσογειακών Τουριστικών Πλοίων

    Η Sunlight Group αποκτά το 100% της Triathlon Holding



    ΣΧΟΛΙΑ