• Business

    BlackRock Blog: 2017 – Μια χρονιά χωρίς μεγάλες εκπλήξεις για τα ομόλογα

    BlackRock


    Τον Ιανουάριο έδωσα πέντε προβλέψεις για την αγορά ομολόγων του 2017, αλλά το έτος κατέληξε να είναι λίγο διαφορετικό από αυτό που περίμενα. Ας ρίξουμε μια ματιά πίσω, βλέποντας πού υπήρξαν εκπλήξεις.

    Πρόβλεψη # 1: Τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται

    Η πρόβλεψή μου σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν κατά βάση σωστή. Η πρόβλεψη ήταν ότι η Federal Reserve (Fed) θα αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δύο φορές κάτι που έπραξε τον Μάρτιο και τον Ιούνιο. Αλλά πλέον είναι πιθανό να αυξήσει τα ποσοστά και πάλι τον Δεκέμβριο. Ακόμη και με αυτές τις αυξήσεις, το επιτόκιο αναμένεται να κυμανθεί στο εύρος 1,25-1,50%, που είναι ακόμα αρκετά μέτριο. Τα κρατικά ομόλογα δύο ετών, τα οποία συνδέονται στενά με την ισοτιμία των funds της Fed, αυξήθηκαν από 1,19% στο τέλος του περασμένου έτους σε 1,75% στις 24 Νοεμβρίου (πηγή: Bloomberg, στις 11/24/2017). Υψηλότερα, αλλά σύμφωνα με τις κινήσεις της Fed.

    Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι τα μακροχρόνια επιτόκια. Το 10ετές και το 30ετές κρατικά ομόλογα, είδαν τα επιτόκιά τους να πέφτουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπεσε κατά 11 μονάδες βάσης και 30ετούς κατά 30 μονάδες. Είχα προβλέψει ότι θα κρατηθούν πιο υψηλά με βάση την ισχυρή ζήτηση. Εξεπλάγην που δεν αυξήθηκαν έστω και ίγο αλλά αντίθεα έπεσαν όλα μαζί.

    Πρόβλεψη # 2: Η αβεβαιότητα της αβεβαιότητας είναι σε άνοδο

    Ξεκινήσαμε το έτος με πολύ χαμηλά επίπεδα μεταβλητότητας της αγοράς, τόσο σε μετοχές όσο και σε ομόλογα. Με μια νέα διοίκηση που ανέλαβε καθήκοντα και μια σειρά σημαντικών πιθανών αλλαγών όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη και τους φόρους. Η άποψη μου ήταν ότι οι μεταβαλλόμενες πολιτικές θα προκαλούσαν μεγάλη αβεβαιότητα και μεγαλύτερη αστάθεια στην αγορά. Αυτό ωστόσο δεν συνέβη.

    Αντ ‘αυτού, η μεταβλητότητα παρέμεινε περιορισμένη. Ένα δημοφιλές εργαλείο μέτρησης της μεταβλητότητας της χρηματιστηριακής αγοράς, ο δείκτης VIX, ήταν στο 14 στις αρχές του 2017 και γύρω στα 12, όταν έκανα την πρόβλεψη. Ο δείκτης σημείωσε άνοδο έως 16 δύο φορές κατά τη διάρκεια του έτους, αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκεται λίγο κάτω από 10 (πηγή: Bloomberg, από τις 24/2/2017.) Για λόγους σύγκρισης, ο δείκτης VIX κατά μέσο όρο κυμάνθηκε γύρω στο 14,5 κατά τα τελευταία πέντε χρόνια και στο 20 κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών, ωστόσο φέτος παραμείναμε κολλημένοι σε μια περιοχή μεταξύ 10 και 15.

    Πρόβλεψη # 3: Ο πληθωρισμός τελικά ανεβαίνει

    Μμμ..όχι. Ο αναμενόμενος ρυθμός του 10ετούς πληθωρισμού, έχει μειωθεί από 1,97% στις αρχές του έτους σε 1,87% σήμερα (πηγή: Bloomberg, στις 11/24/2017). Οι επενδυτές σήμερα αναμένουν μικρότερο πληθωρισμό από ό, τι πριν από 11 μήνες. Και ο τρέχων πληθωρισμός δεν ήταν πολύ καλύτερος. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έφθασε στο 2,8% νωρίτερα το έτος αλλά από τότε έπεσε στο 2,0% με τα στοιχεία του Οκτωβρίου (πηγή Bloomberg στις 11/24/2017).

    Συμπερασματικά, τόσο ο τρέχων όσο και ο προβλεπόμενος πληθωρισμός παρέμειναν πολύ χαμηλοί. Αυτό συνέβαλε στον επιφυλακτικό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της Fed και στη διατήρηση σε πιο χαμηλά επίπεδα των πιο μακροπρόθεσμων επιτοκίων των ομολόγων.

    Πρόβλεψη # 4: Μην ξεχνάτε τα δημοτικά ομόλογα, παρά τους τίτλους

    Σε αυτό είχα δίκιο. Αν θυμάστε, τα δημοτικά ομόλογα δέχτηκα πιέσεις στην αρχή του έτους, καθώς ορισμένοι παρατηρητές προέβλεπαν ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα μπορούσε να προκαλέσει την απώλεια της ευνοϊκής φορολογικής κατάστασης σε μία σειρά ομολόγων όπως αυτά. Ενώ βρισκόμαστε ακόμα στη μέση της φορολογικής συζήτησης, είναι πολύ νωρίς για να δούμε αν αυτό θα συμβεί. Προς το παρόν, είναι πιθανό να επηρεαστούν μόνο μερικές κατηγορίες δημοτικών ομολόγων.

    Πρόβλεψη # 5: Το 2017 θα επικεντρωθούμε στην απόδοση, όχι στην επιστροφή της τιμής

    Και σε αυτό το κομμάτι είχα δίκιο. Οι συνολικές αποδόσεις σίγησαν για τις περισσότερες κατηγορίες επενδύσεων σταθερού εισοδήματος μέχρι στιγμής φέτος. Ο δείκτης iBoxx USD Liquid High Yield επέστρεψε 6,02% σε ετήσια βάση μέχρι τις 24 Νοεμβρίου, ο δείκτης iBoxx USD Liquid Investment Grade Index επέστρεψε 6,38% και ο δείκτης ICE US Trends Core Bond Index επέστρεψε 2,38% (πηγή: Bloomberg, από 11 / 24/2017). Σε όλες τις κατηγορίες επενδύσεων, το αποτέλεσμα ήταν μία μέτρια, μονοψήφια θετική απόδοση. Αυτό οφείλεται στο χαμηλό επίπεδο των αποδόσεων της αγοράς, καθώς και στο χαμηλό επίπεδο μεταβλητότητας και διακυμάνσεων της απόδοσης.

    Το κείμενο είναι του Matthew Tucker, CFA Head of iShares Americas Fixed Income Strategy

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: BlackRock Blog: BlackRock Blog: Προσοχή στην μετατροπή των μετοχών σε ομόλογα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  BlackRock Blog: Περιορίστε αλλά μην εγκαταλείψετε τελείως τον χρυσό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Οι ευκαιρίες εμφανίζονται όταν οι κεντρικές τράπεζες αποκλίνουν



    ΣΧΟΛΙΑ