• Business

    BlackRock Blog: Προσοχή στην μετατροπή των μετοχών σε ομόλογα


    Η αναζήτηση αποδόσεων σε ομόλογα έχει οδηγήσει πολλούς απλούς επενδυτές σε αχαρτογράφητα νερά. Οι χαμηλές αποδόσεις των ασφαλών επενδύσεων οδήγησαν πολλούς σε μεγαλύτερο πιστωτικό κίνδυνο. Κάποιοι έχουν κινηθεί πέρα από τις αγορές ομολόγων – όχι μόνο  μετοχές που πληρώνουν μερίσματα – αλλά και σε στρατηγικές πώλησης options. Μπορεί τέτοιες στρατηγικές να μην μετατρέπουν κυριολεκτικά τις μετοχές σε ομόλογα, αλλά δημιουργούν παρόμοια προφίλ κινδύνου: περιορισμένη ανοδική δυναμική με πολλά μειονεκτήματα. Εμβαθύνουμε στη σχέση μεταξύ credit spreads και μεταβλητότητας μετοχών στο νέο μας ανάλυση στρατηγικής σταθερού εισοδήματος, «Turning stocks into bonds».

    Τα πιστωτικά περιθώρια έχουν στενέψει σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ η ψαλίδα μεταξύ των  αμερικανικών credit spreads έναντι των κρατικών ομολόγων έχει μειωθεί στο κατώτατο σημείων των  17 ετών – ακόμη και μετά από την πρόσφατη διεύρυνση. Όταν τα spreads είναι τόσο σφιχτά, ακόμη και ένα σχετικά μικρό selloff μπορεί να εξαλείψει το πλεονέκτημα των credits έναντι των κρατικών ομολόγων. Τα σημερινά σφιχτά spreads αντανακλούν τα χαμηλά επίπεδα μεταβλητότητας της αγοράς. Οι πιστωτικές διαφορές ιστορικά έχουν δείξει στενή σχέση με το δείκτη VIX της μεταβλητότητας της αγοράς μετοχών των ΗΠΑ.

    NovFixedIncomeCharts_PerfectTogether_ForTwitter_R1_111617

    Τα σημερινά επίπεδα μεταβλητότητας που επικρατούν, βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα – ακόμη και για ένα καθεστώς χαμηλής τάσης, όπως το τρέχων. Αυτό ισχύει στις αγορές. Μια τέτοια ηρεμία μπορεί να καλύψει τις ευπάθειες. Η συγκέντρωση των στρατηγικών αναζήτησης εισοδήματος και των κινδύνων τους είναι μια δυνατότητα που κάποιος αξίζει να κρατήσει ανοιχτή.

    Η χαμηλή μεταβλητότητα και τα σφιχτά spreads δημιουργούν δυσκολία στο να παραχθεί εισόδημα από πώληση σχετικών options.  Το γεγονός πως οι επενδυτές έχουν «ξεχειλώσει» τα προφίλ κινδύνου τους για να επιτευχθούν οι στόχοι εισοδήματος, είναι εμφανείς στα αυξημένα επίπεδα εταιρικής μόχλευσης και στις λιγότερες προφυλάξεις για τους πιστωτές -σε κεφαλαιακές δομές αυτό αυξάνει το συμφέρον για τους εκδότες.

    Στην μεταβλητότητα βλέπουμε παρόμοια δυναμική. Οι επενδυτές που αναζητούν εισόδημα σε τέτοιες στρατηγικές δέχονται πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για μικρότερα κέρδη. Αυτή είναι μια παρόμοια ασυμμετρία των αποδόσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επενδυτές ομολόγων.

    Συμπέρασμα: Οι αγορές ομολόγων και οι στρατηγικές εισοδήματος με βάση τη μεταβλητότητα των μετοχών εκτίθενται σε παρόμοιους κινδύνους. Εξακολουθούμε να βλέπουμε τον ρόλο των credit σε χαρτοφυλάκια ομολόγων αλλά, γενικά, προτιμούμε να πάρουμε οικονομικό ρίσκο σε μετοχές, όπως αντανακλάται στην πρόσφατη υποβάθμιση των US credit. Βλέπουμε καλύτερες προοπτικές για μετοχές σε ένα περιβάλλον σταθερής οικονομικής επέκτασης, εύκολων οικονομικών συνθηκών και ισχυρών εταιρικών κερδών.

    Το κείμενο είναι του Jeffrey Rosenberg, CFA BlackRock Chief Investment Strategist for Fixed Income

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: BlackRock Blog: Επανεξετάζοντας το ρίσκο, επανεξετάζοντας τις αποδόσεις: 4 επενδυτικές ιδέες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  BlackRock Blog: Περιορίστε αλλά μην εγκαταλείψετε τελείως τον χρυσό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Οι ευκαιρίες εμφανίζονται όταν οι κεντρικές τράπεζες αποκλίνουν



    ΣΧΟΛΙΑ