Ο χαλκός κινήθηκε ελαφρώς ανοδικά, καθώς η υποχώρηση του δολαρίου προσέφερε στήριξη στα εμπορεύματα, ενώ οι επενδυτές συνέχισαν να παρακολουθούν την εξασθένηση της ζήτησης μετά από ένα κερδοσκοπικό ράλι αγορών.

Το βιομηχανικό μέταλλο αντιμετώπισε έντονες διακυμάνσεις αυτή την εβδομάδα, ξεκινώντας με μια απότομη διόρθωση από τα ιστορικά υψηλά που είχαν τροφοδοτηθεί από την αυξημένη επενδυτική ζήτηση για την Κίνα.

1

Οι τιμές ανέκαμψαν στα μέσα της εβδομάδας, αφού ο κρατικά υποστηριζόμενος όμιλος της κινεζικής βιομηχανίας μετάλλων κάλεσε τη χώρα να ενισχύσει τα στρατηγικά της αποθέματα χαλκού. Την Παρασκευή, οι τιμές κινήθηκαν εκ νέου ανοδικά, καθώς το δολάριο αποδυναμώθηκε κατά τις ώρες διαπραγμάτευσης στις ΗΠΑ, καθιστώντας τα εμπορεύματα φθηνότερα για αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.

Η πτώση των τιμών στις αρχές της εβδομάδας έδωσε ανάσα στους Κινέζους μεταποιητές χαλκού — τη μεγαλύτερη ομάδα καταναλωτών παγκοσμίως — επιτρέποντάς τους να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους. Ωστόσο, έμποροι και αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τον αντίκτυπο που είχε η πρόσφατη άνοδος των τιμών στη ζήτηση της μεταποίησης.

Σύμφωνα με έρευνα της τοπικής συμβουλευτικής εταιρείας SMM, πολλές μονάδες παραγωγής χαλκού θα παρατείνουν τις διακοπές λειτουργίας τους για να περιορίσουν τους κινδύνους από τη μεταβλητότητα των τιμών. Ενισχύοντας την εικόνα της ασθενούς βραχυπρόθεσμης κατανάλωσης, τα αποθέματα στις αποθήκες που παρακολουθούνται από τα χρηματιστήρια παραγώγων σε Λονδίνο, Σαγκάη και Νέα Υόρκη βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2003.

Η BNP Paribas SA, ακολουθώντας και άλλες τράπεζες όπως η Goldman Sachs Group Inc., προειδοποίησε ότι οι τιμές του χαλκού έχουν ξεπεράσει τα θεμελιώδη μεγέθη. Το μέταλλο παραμένει «υπερτιμημένο», με τιμές άνω των 11.000 έως 11.500 δολαρίων ανά τόνο να είναι «σχεδόν εξ ολοκλήρου αποτέλεσμα κερδοσκοπίας», σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της BNP, David Wilson.

Ο χαλκός βρισκόταν σε ανοδική πορεία από τα μέσα του 2025, λόγω προβλημάτων στην προσφορά και των ισχυρών μακροπρόθεσμων προοπτικών ζήτησης για ένα μέταλλο κρίσιμο για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς και λόγω της απειλής επιβολής αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές.

Την περασμένη εβδομάδα, το μέταλλο εκτινάχθηκε πάνω από τα 14.500 δολάρια ανά τόνο, πριν ακολουθήσει ευρύτερο ξεπούλημα στα μέταλλα. Η μεταβλητότητα στα βασικά μέταλλα αναμένεται να μειωθεί από την επόμενη εβδομάδα, καθώς πολλοί Κινέζοι επενδυτές θα παραμείνουν εκτός αγοράς ενόψει των εορτών του Σεληνιακού Νέου Έτους, δήλωσε ο Zhou Xiao’ou, αναλυτής της Zijin Tianfeng Futures Co.

Ο χαλκός ενισχύθηκε κατά 0,7% και έκλεισε στα 12.994 δολάρια ανά τόνο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, περιορίζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειες στο 1,2%. Και τα υπόλοιπα βασικά μέταλλα κινήθηκαν ελαφρώς ανοδικά, καθώς ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot υποχώρησε κατά 0,4%.

Διαβάστε επίσης

Παρί σεν Ζερμέν: Έλαβε εντολή πληρωμής 5,9 εκατ. ευρώ στον Μπαπέ

Τραμπ: Να πάρουν το όνομα μου το αεροδρόμιο της Ουάσινγκτον και ο σιδηροδρομικός σταθμός της Νέας Υόρκης

Ισπανία: Νεκρή βρέθηκε μέσα στο σπίτι της 21χρονη μοντέλο του Versace και κόρη πρώην διεθνούς ποδοσφαιριστή