• Business

    BeiGene: Πράσινο φως από την ΕΕ για το κινεζικό αντικαρκινικό φάρμακο Tevimbra

    • Bloomberg
    John V. Oyler, Συνιδρυτής, πρόεδρος και CEO της Beigene

    John V. Oyler, Συνιδρυτής, Πρόεδρος και CEO της Beigene


    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το αντικαρκινικό φάρμακο Tevimbra της BeiGene Ltd., καθιστώντας το, το πρώτο φάρμακο αυτού του είδους που αναπτύχθηκε στην Κίνα και διατίθεται στην κερδοφόρα αγορά της Δύσης.

    Παρά την έγκριση, η BeiGene και η Novartis AG τερμάτισαν από κοινού τη συνεργασία που είχαν συνάψει το 2021 για την ανάπτυξη του φαρμάκου.

    Το Tevimbra εγκρίθηκε για ενήλικες με έναν τύπο καρκίνου του οισοφάγου που παρουσίασε επιδείνωση μετά από την αρχική θεραπεία, ανέφερε η εταιρεία φαρμάκων που εδρεύει στο Πεκίνο.

    Το Tevimbra είναι ένας αποκαλούμενος αναστολέας PD-1, παρόμοιος με το blockbuster Keytruda της Merck & Co., το οποίο αξιοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς για την καταπολέμηση των όγκων. Είναι επίσης υπό εξέταση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

    Αν και το συγκεκριμένο φάρμακο χρησιμοποιείται ευρέως στην Κίνα, η ευρωπαϊκή έγκριση σηματοδοτεί την πρώτη επιτυχημένη εισαγωγή αυτού του είδους θεραπείας στις δυτικές χώρες που αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των πωλήσεων PD-1.

    Οι αναλυτές αναμένουν ότι η αγορά, στην οποία κυριαρχούν οι Merck και Bristol-Myers Squibb, θα κορυφωθεί στα 56,3 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως το 2026.

    Η BeiGene συγκαταλέγεται σε ένα πλήθος κινεζικών εταιρειών βιοτεχνολογίας που εμφανίστηκαν την τελευταία δεκαετία, καθώς το Πεκίνο ξεκίνησε μια γενική αναδιάρθρωση της υγειονομικής περίθαλψης με στόχο να ενθαρρύνει την εγχώρια φαρμακευτική καινοτομία.

    Η εταιρεία έγραψε ιστορία το 2019, όταν η θεραπεία για τον καρκίνο του αίματος Brukinsa έγινε το πρώτο κινεζικό αντικαρκινικό φάρμακο που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ.

    Πέρυσι η FDA απέρριψε την αίτηση της Innovent Biologics Inc. για έγκριση της θεραπείας της με PD-1, ενώ ένα άλλο αντικαρκινικό φάρμακο από την HutchMed China Ltd., επίσης απορρίφθηκε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Θριάσιο: Υπεγράφη η πρώτη σύμβαση ανακατασκευής του τμήματος επειγόντων περιστατικών

    Σκλαβενίτης: Προσλαμβάνει 200 άτομα τον μήνα – Παίρνει μέρισμα 18 εκατ. ευρώ

    Αστέρια Γλυφάδας: Αναβάλλεται το άνοιγμα του πολυαναμενόμενου One & Only Aesthesis



    ΣΧΟΛΙΑ