• Business

    BC Partners: «Κτίζει» κολοσσό στις τηλεπικοινωνίες-media στη Ν.Α. Ευρώπη, με επενδύσεις €4 δισ. μέσω της United Group, μητρική της Forthnet

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Νίκος ΣταθόπουλοςΠρόεδρος Ευρώπης της BC Partners και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Nova - Wind

    Νίκος Σταθόπουλος Πρόεδρος Ευρώπης της BC Partners και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Nova – Wind


    Τον Μάρτιο του 2019 η BC Partners με επικεφαλής τον Νίκο Σταθόπουλο (διευθύνων σύμβουλος, βασικός μέτοχος και μέλος της εκτελεστικής και επενδυτικής επιτροπής) εξαγόρασε την United Group με μια αποτίμηση της τάξεως των 2,6 δις. ευρώ.

    Στη συνέχεια η United Group υλοποίησε 5 εξαγορές, συμπεριλαμβανομένης της Forthnet. Το συνολικό ποσό που εκτιμάται ότι έχει διαθέσει η BC Partners μέσω της United Group – ανεξάρτητος πάροχος τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη όπως προσδιορίζεται – ξεπερνά τα 4 δις. ευρώ.

    Η πιο πρόσφατη εξαγορά που ανακοίνωσε (27 Ιανουαρίου 2021) είναι του μεγαλύτερου βουλγαρικού ομίλου εφημερίδων, Vestnik Telegraf EOOD.

    «Η Βουλγαρία αποτελεί ελκυστική αγορά για τη United Group και ο όμιλος Telegraph συμπληρώνει τις υπόλοιπες επενδύσεις μας στον χώρο των μέσων ενημέρωσης εδώ, προσθέτοντας το στοιχείου του Τύπου το οποίο μας έλειπε», δήλωσε σχετικά η σερβικής καταγωγής διευθύνουσα σύμβουλος της United Group, Victoriya Boklag.

    Με την ένταξη του Telegraf στις δραστηριότητές της, η United Group θα προσφέρει ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών ενημέρωσης στη Βουλγαρία. Όπως πρόσθεσε η κα. Boklag «προσθέτουμε το κομμάτι που έλειπε από το παζλ για να δημιουργήσουμε εδώ μια επιχείρηση 360 μοιρών. Βλέπουμε την ευκαιρία να βελτιώσουμε περαιτέρω τις εκδόσεις του Telegraf και να προχωρήσουμε στη ψηφιακή τους μετάβαση, ώστε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το ψηφιακό μας χαρτοφυλάκιο στη Βουλγαρία».

    Ο όμιλος Vestnik Telegraf EOOD περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας βάσει κυκλοφορίας (Telegraf) και την κορυφαία αθλητική εφημερίδα πανεθνικής κυκλοφορίας (Match Telegraf).

    Η United Group εισήλθε στη Βουλγαρική αγορά το 2019, με την εξαγορά της Vivacom, της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της χώρας, έναντι 2,1 δισ. ευρώ. Ακολούθησε η εξαγορά της μεγαλύτερης πολύ – πλατφορμικής εταιρείας μέσων ενημέρωσης της Βουλγαρίας, της Nova Broadcasting Group, η οποία ολοκληρώθηκε φέτος τον Ιανουάριο.

    Η Nova αποτελείται από 10 τηλεοπτικά κανάλια, συμπεριλαμβανομένου του εθνικού βουλγαρικού καναλιού NOVA TV, τη Net Info, τη μεγαλύτερη διαδικτυακή πλατφόρμα της Βουλγαρίας, η οποία φτάνει κατά μέσο όρο στο 80% του βουλγαρικού πληθυσμού κάθε μήνα, καθώς επίσης και από τέσσερις ραδιοφωνικούς σταθμούς.

    Victoriya Boklag, CEO United Group

    Η πρώτη εξαγορά εταιρείας της United Group, αφού πέρασε στην ιδιοκτησία της BC Partners, ήταν αυτή της Tele2 Croatia έναντι 220 εκατ. ευρώ. Η Tele2 Croatia λειτουργεί πλέον με το όνομα Telemach Hrvatska και η United έχει δεσμευτεί να επενδύσει 230 εκατ. ευρώ για να εκσυγχρονίσει πλήρως το δίκτυο κινητής με εισαγωγή στο 5G, καθώς και να δημιουργήσει ένα σύγχρονο δίκτυο οπτικών ινών.

    Η εξαγορά της Forthnet από τη United Group έκλεισε τον Ιούνιο του 2020 και το ποσό που εκτιμάται ότι διατίθεται είναι της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.

    Η United Group, με έδρα στην Ολλανδία, δραστηριοποιείται σήμερα σε οχτώ χώρες εκτός της Ελλάδας (Σερβία, Σλοβακία, Κροατία, Βουλγαρία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Βόρειο Μακεδονία και Αλβανία) και μετρά περίπου 10 εκατομμύρια συνδρομητές, 11 χιλιάδες υπαλλήλους (τέλος 2020) και έσοδα της τάξεως των 1,7 δισ. ευρώ.

    Η BC Partners, από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια παγκοσμίως, με επενδύσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη σε 117 εταιρείες, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 150 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο έχει επενδύσει στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια περίπου 3 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα επίσης με τον κ. Σταθόπουλο η επένδυση στη Forthnet είναι στρατηγικού χαρακτήρα, για έναν όμιλο όπως της United Group που δραστηριοποιείται σε ακόμα 8 χώρες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο στόχος για τη Forthnetείναι να αναπτύξει περαιτέρω τη συνδρομητική τηλεοπτική της πλατφόρμα και σε αυτό θα βοηθήσει η United Group η οποία συνεργάζεται με όλα τα μεγάλα studios παγκοσμίως και τις Netflix, HBO, Disney κ.λ.π..

    Ανοιχτό φαίνεται να είναι το θέμα της δραστηριοποίησης της Forthnet στην κινητή ως εικονικός πάροχος (Mobile Virtual Network Operator – MVNO). Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα προηγουμένως θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί τις τιμές χονδρικής που έχει συμφωνήσει με τη Vodafone καθώς τον τελευταίο χρόνο τα τιμολόγια λιανικής, ειδικά στα data, έχουν μειωθεί σημαντικά.

    Ωστόσο, στην τηλεπικοινωνιακή αγορά θεωρείται αρκετά πιθανό η επόμενη κίνηση της BC Partners, μέσω της United Group, να είναι η εξαγορά της Wind. Με τη συγχώνευση Forthnet – Wind θα δημιουργηθεί ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος με δυνατότητα να παρέχει το σύνολο των υπηρεσιών.

    Σε κάθε περίπτωση η BC Partners «κτίζει» έναν ισχυρό όμιλο στη Ν.Α. Ευρώπη εστιασμένο στις τηλεπικοινωνίες και τα media ο οποίος θα κάνει τον κύκλο του, θα αναπτυχθεί και με βάση την λογική των επενδυτικών κεφαλαίων θα περάσει στον επόμενο ιδιοκτήτη του, πιθανότατα έναν μεγαλύτερο όμιλο.

    Γεγονός είναι επίσης ότι ο τομέας των τηλεπικοινωνιών είναι από τους πλέον ανθεκτικούς, της οικονομίας, αν και, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «καίει χρήμα», ή με άλλα λόγια είναι αναγκαίο να πραγματοποιεί υψηλές επενδύσεις. Το ίδιο και το περιεχόμενο, όπως φαίνεται από τη πολύ μεγάλη ανάπτυξη που σημειώνουν, ειδικά λόγω πανδημίας, οι τηλεοπτικές πλατφόρμες.

    Διαβάστε επίσης:

    BC Partners: «Συμμαχία» Σταθόπουλου – Τζανλούκα Βιάλι για την απόκτηση ποσοστού της Ίντερ

    Forthnet: Στα €43 εκατ. το δάνειο από την United

    United Group: Συμφωνία εξαγοράς του βουλγαρικού ομίλου Vestnik Telegraf EOOD



    ΣΧΟΛΙΑ