• Business

    Μπαρτσελόνα: Επαναδιαπραγματεύεται τους όρους στο σχέδιο των 1,5 δισ. ευρώ για το Camp Nou

    To Camp Nou (πηγή: Wikimedia:Commons)

    To Camp Nou (πηγή: Wikimedia:Commons)


    Η Μπαρτσελόνα επαναδιαπραγματεύεται τους όρους ενός οικονομικού σχεδίου ύψους 1,5 δις ευρώ με την Goldman Sachs για την ανακαίνιση του γηπέδου της κι ενδέχεται να χρειαστεί να αποπληρώσει το χρέος πέντε χρόνια νωρίτερα από το αναμενόμενο, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters από πρακτορείο αξιολόγησης και υψηλόβαθμη πηγή του καταλανικού συλλόγου.

    Η Μπαρτσελόνα ενέκρινε ένα 35ετές σχέδιο διαχείρισης του χρέους της σε δημοψήφισμα των μελών του συλλόγου το 2021, το οποίο θα της επιτρέψει να ανακαινίσει το εμβληματικό, αλλά «ταλαιπωρημένο» από το χρόνο «Camp Nou» και τους γύρω χώρους του.

    Η προκαταρκτική διάρθρωση του χρέους έχει αναθεωρηθεί, όπως ανέφερε η Kroll Bond Rating Agency (KBRA) σε αναφορές που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της, με την «Μπάρτσα» να προχωράει στην τελική αποπληρωμή το 2047, αντί για το 2052 όπως είχε συμφωνηθεί προηγουμένως.

    Το αρχικό σχέδιο αντιπροσώπευε τη μοναδική πηγή χρηματοδότησης για το έργο στο εμβληματικό γήπεδο της Μπαρτσελόνα. Ωστόσο, σύμφωνα με το plan B, θα εκδοθούν ομόλογα ύψους 1,3 δισ. ευρώ, με το υπόλοιπο της συμφωνίας να αποτελείται από τραπεζικό δάνειο 200 εκατ. ευρώ που θα λήξει το 2028, όπως ανέφερε η έκθεση της KBRA.

    Πηγή του συλλόγου επιβεβαίωσε την αναθεωρημένη δομή του χρέους της Μπαρτελόνα, αλλά ανέφερε ότι οι όροι της συμφωνίας βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση με την Goldman Sachs και ότι η οριστική συμφωνία θα ανακοινωθεί έως τις 31 Μαρτίου.

    Η Goldman Sachs δεν έχει απαντήσει σε αίτημα για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες και τους νέους όρους.

    Το Camp Nou είναι το μεγαλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου στην Ευρώπη και το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο σε χωρητικότητα, με 99.354 θέσεις, αλλά ο σύλλογος θεωρεί ότι «δεν προσφέρει πλέον μια πλήρη εμπειρία αγώνα για τους φιλάθλους».

    Ο σύλλογος εκτιμά ότι το νέο γήπεδο θα επιτρέψει στην Μπάρτσα να κερδίσει 200 εκατομμύρια ευρώ ως επιπλέον έσοδα ετησίως μέσω χορηγιών και δικαιωμάτων ονομασίας, έκδοσης εισιτηρίων, τροφοδοσίας, VIP boxes, φιλοξενίας, συναντήσεων και εκδηλώσεων.

    Η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε επίσης ότι η τουρκική κατασκευαστική εταιρεία Limak θα πραγματοποιήσει την ανακαίνιση και οι εργασίες θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο.

    Ο πρόεδρος του συλλόγου Τζουάν Λαπόρτα, ο οποίος προήδρευσε σε μια από τις πιο επιτυχημένες περιόδους της «Μπάρτσα» από το 2003 έως το 2010, επανεξελέγη πριν από δύο χρόνια μετά την παραίτηση του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών του συλλόγου κι άλλων σοβαρών εσωτερικών ζητημάτων.

    Κληρονόμησε έναν σύλλογο «πνιγμένο» στην οικονομική κρίση που επιδεινώθηκε από την πανδημία της Covid-19. Έχοντας περιορισμούς από τους κανόνες του Financial Fair Play (FFP) της LaLiga, η «Μπάρτσα» δεν μπόρεσε να συμφωνήσει για νέο συμβόλαιο με τον Λιονέλ Μέσι, ο οποίος έφυγε ως ελεύθερος στην Παρί Σεν Ζερμέν το 2021.

    Από τότε ο Λαπόρτα προσπάθησε να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση του συλλόγου, μετατρέποντας τα περιουσιακά στοιχεία του συλλόγου σε… μετρητά και φέρνοντας νέους χορηγούς. Τον Μάρτιο του 2022, ο σύλλογος υπέγραψε συμφωνία χορηγίας φανέλας και γηπέδου με την πλατφόρμα ροής ήχου Spotify (SPOT.N) σε συμφωνία ύψους 280 εκατ. ευρώ.

    Η Μπαρτσελόνα συμφώνησε επίσης να πουλήσει μερίδιο 25% στα τηλεοπτικά της δικαιώματα LaLiga για τα επόμενα 25 χρόνια στον αμερικανικό όμιλο ιδιωτικών μετοχών Sixth Street αντί 607,5 εκατ. ευρώ κι ενέκρινε την πώληση μειοψηφικού μεριδίου του εμποερικού τμήματός της στο Socios.com και στην Orpheus Media για 200 εκατ. ευρώ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    LaLiga: 38 σύλλογοι έλαβαν 915 εκατ. ευρώ από τη συμφωνία με τη CVC Capital – Αποχώρησαν Ρεάλ και Μπαρτσελόνα

    Βαρκελώνη: Αθώος ο Νεϊμάρ, αποσύρθηκαν οι κατηγορίες για διαφθορά και απάτη

    Μήνυση της Μπαρτσελόνα κατά του πρώην προέδρου της, Μπαρτομέου



    ΣΧΟΛΙΑ