• Business

    LaLiga: 38 σύλλογοι έλαβαν 915 εκατ. ευρώ από τη συμφωνία με τη CVC Capital – Αποχώρησαν Ρεάλ και Μπαρτσελόνα

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος της LaLiga, Χαβιέρ Τέμπας

    Ο πρόεδρος της LaLiga, Χαβιέρ Τέμπας


    Τα μισά από τα 1,99 δισεκατομμύρια ευρώ από τη συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα μεταξύ της LaLiga και της εταιρείας ιδιωτικών μετοχών CVC Capital Partners έχουν ήδη κατατεθεί στους 38 κορυφαίους συλλόγους που συμφώνησαν να δεχτούν την επένδυση, όπως επιβεβαίωσε κορυφαίο στέλεχος της LaLiga.

    Η χρηματική ενίσχυση των 915 εκατομμυρίων ευρώ διατέθηκε τη Δευτέρα (13/2) ως μέρος μιας συμφωνίας που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 για την αύξηση της αξίας της επιχείρησης πίσω από την ποδοσφαιρική βιομηχανία, αν και τέσσερις σύλλογοι – συμπεριλαμβανομένων της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης – αποχώρησαν.

    Η LaLiga αναμένει ότι οι ισπανικοί σύλλογοι θα λάβουν επιπλέον 452,4 εκατομμύρια ευρώ φέτος και τα υπόλοιπα 454 εκατομμυρίων κατά τη διάρκεια του 2024 για τη χρηματοδότηση έργων εκσυγχρονισμού και επενδύσεων σε υποδομές.

    Η επένδυση εξασφάλισε στην CVC μερίδιο 8,2% σε μια νέα εταιρεία που θα διαχειρίζεται τα έσοδα από τα δικαιώματα μετάδοσης και χορηγίας της LaLiga για 50 χρόνια.

    Αρχικά, οι σύλλογοι θα ξοδέψουν τα κεφάλαια του CVC για τη μείωση των χρεών τους και την επένδυση στις επαγγελματικές τους ομάδες.

    Το συγκεκριμένο έργο φέρει την ονομασία «LaLiga Boost» και έχει κανόνες σχετικά με το πού μπορούν να διανεμηθούν τα χρήματα. Οι σύλλογοι πρέπει να διαθέσουν το 70% αυτού για έργα υποδομής και εκσυγχρονισμού. Έως και 15% μπορεί να χρησιμοποιηθεί για υπογραφή παικτών, με το υπόλοιπο 15% για μείωση του χρέους.

    Κάθε σύλλογος θα έπρεπε να έχει παρουσιάσει τα σχέδιά του στη LaLiga για έγκριση πριν από τον Ιούνιο του 2022, αν και, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του πρωταθλήματος, μόνο 21 είχαν εγκριθεί πλήρως και πέντε σύλλογοι δεν είχαν ακόμη παραδώσει το σχέδιο ανάπτυξής τους.

    Ο πρόεδρος της LaLiga, Χαβιέρ Τέμπας, δήλωσε ότι αναμένει αύξηση των εσόδων τους από τηλεοπτικά δικαιώματα κατά 11% ετησίως έως το 2027, όταν πρόκειται να υπογράψουν νέα συμφωνία. «Σε τέσσερα χρόνια θα φανούν τα αποτελέσματα, πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να πιστέψουμε στη διαδικασία», είπε σχετικά.

    Η LaLiga αναμένει ότι η συνολική αξία της επιχείρησής της θα αυξηθεί από 24,2 σε 33-35 δισεκατομμύρια ευρώ σε επτά έως 10 χρόνια και θα βοηθήσει τους συλλόγους να επενδύσουν το μερίδιό τους.

    Η CVC έχει επενδύσει στη Formula 1, στο Moto GP, στο ράγκμπι και στο τένις, ενώ τα σχέδια για επενδύσεις στην ιταλική Serie A και στη γερμανική Bundesliga ακυρώθηκαν πέρυσι.

    Τον Μάρτιο του 2022, η CVC απέκτησε μερίδιο 13% αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στα τηλεοπτικά δικαιώματα της γαλλικής Ligue 1.

    Η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, η Αθλέτικ Μπιλμπάο και η ισπανική ομοσπονδία έχουν κινηθεί νομικά κατά της LaLiga για τη συμφωνία. Οι σύλλογοι μάλιστα αποχώρησαν από τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την «παράνομη συναλλαγή που προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά» στο ισπανικό ποδόσφαιρο.

    Διαβάστε επίσης:

    Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται πρόταση από επενδυτές του Κατάρ

    Ισπανία: Δικαστήριο στη Μαδρίτη δικαιώνει την European Super League



    ΣΧΟΛΙΑ