• Τράπεζες

    Optima Bank: Μια νέα εποχή ξεκινά για τη Eurobank – Τα μερίσματα που θα πληρώνει στους μετόχους της

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    H Optima Bank εξηγεί ότι μετά την πρωτοφανή μακροχρόνια χρηματοπιστωτική κρίση και την πανδημία, η Eurobank εισέρχεται σε μια νέα εποχή.

    Η τράπεζα κατάφερε με τα πλεονάζοντα κεφάλαια της: α) να εξαγοράσει τη συμμετοχή του ΤΧΣ, β) να είναι έτοιμη να διανείμει μέρισμα για πρώτη φορά από το 2008 και γ) να αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο.

    «Αναβαθμίζουμε την Eurobank Holdings σε αγορά (buy) από ουδέτερη (neutral) και αυξάνουμε την τιμή στόχο για φέτος στα 2,38 ευρώ ανά μετοχή από 1,40 ευρώ ανά μετοχή προηγουμένως, υποδηλώνοντας περιθώριο ανόδου 61%», επισημαίνει η Optima.

    Η επαναξιολόγηση οφείλεται: 1) στην αναβάθμιση των εκτιμήσεών μας για τα καθαρά έσοδα από τόκους- NII και την τελική γραμμή για το 2023-2025 μετά τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου και 2) στο χαμηλότερο κόστος ιδίων κεφαλαίων», εκτιμά η χρηματιστηριακή.

    «Η τιμή-στόχος μας βασίζεται σε κόστος ιδίων κεφαλαίων 10,9% έναντι 12,5% προηγουμένως, λόγω χαμηλότερου πριμ κινδύνου χώρας και συντελεστή βήτα (beta) 1,30, δείκτη αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων RoTE 15,3% και μακροπρόθεσμου ρυθμού ανάπτυξης 0%.

    Η Eurobank διαπραγματεύεται σήμερα με 0,71 φορές το δείκτη ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (P/TBV) για φέτος, με discount 12% σε σχέση με τους ομολόγους της στη Νότια Ευρώπη και με premium 13% σε σχέση με τους ομολόγους της στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι το ανώτερο προφίλ RoTE της (15,3%) δικαιολογεί ένα ουσιαστικό premium έναντι των ομοειδών της», εκτιμά η χρηματιστηριακή.

    Οι νέες εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS)

    «Αυξήσαμε την εκτίμησή μας για τα προσαρμοσμένα EPS κατά 46% στα 0,27 ευρώ φέτος και κατά 39% το 2024 στα 0,30 ευρώ, λόγω των υψηλότερων από το αναμενόμενο καθαρών εσόδων από τόκους.

    Μετά το 2008, αναμένουμε ότι η Eurobank θα διανείμει μεικτό μέρισμα 0,068 ευρώ το 2023, 0,09 ευρώ (+32% σε ετήσια βάση) το 2024 και 0,092 ευρώ (+2% σε ετήσια βάση) το 2025 αντίστοιχα, υποθέτοντας ότι η διανομή μερίσματος επί των προσαρμοσμένων καθαρών κερδών θα είναι 25% και 30%, υποδηλώνοντας μια μέση μεικτή μερισματική απόδοση 5,6% κατά την περίοδο 2023-2025», προβλέπει η Optima Bank.

    Αναφορικά με την απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας από τη Eurobank, με την απόκτηση ποσοστού 55,3% μέχρι σήμερα στην τράπεζα, μετά τις ρυθμιστικές εγκρίσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Προτάσεων Εξαγοράς Νόμου του 2007 στην Κύπρο, θα προχωρήσει σε υποχρεωτική προσφορά για όλες τις μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας που δεν κατέχει ήδη κατά το χρόνο αυτό.

    Η Ελληνική Τράπεζα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο και διαθέτει δίκτυο 55 καταστημάτων λιανικής και κατέλαβε μερίδιο αγοράς 26% σε δάνεια και 30% σε καταθέσεις το α’ εξάμηνο.

    «Πιστεύουμε ότι η εξαγορά είναι αυξητική για τα κέρδη ανά μετοχή και θα ενισχύσει επίσης περαιτέρω τον ισολογισμό της Eurobank», επισημαίνει η Optima Bank.

    Εξάλλου, η Eurobank αγόρασε στις 09 Οκτωβρίου 2023 τις 52.080.673 κοινές μετοχές που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έναντι τιμήματος 93,7 εκατ. ευρώ σε μετρητά ή 1,80 ευρώ/μετοχή, με premium 21% σε σχέση με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος.

    Μετά την αγορά των μετοχών, η Eurobank και η κατά 100% θυγατρική της Eurobank Α.Ε. δεν θα υπόκεινται πλέον στο νόμο 3864/2010 και στα ειδικά δικαιώματα του ΤΧΣ που προβλέπει ο εν λόγω νόμος.

    Σχετικά με τις πτωτικούς κινδύνους, μια πιθανή παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στο κόστος χρηματοδότησης, τόσο στη χονδρική όσο και στις καταθέσεις.

    Εκτιμούμε ότι εάν το μικτό κόστος καταθέσεων διευρυνθεί κατά 10 μ.β. και το μείγμα των προθεσμιακών καταθέσεων επιταχυνθεί στο 42%, τότε τα EPS για το 2023 θα υποχωρήσουν κατά 6,0% και η τιμή στόχος θα περιοριστεί στα 2,23 ευρώ/μετοχή, υποδηλώνοντας ακόμα περιθώριο ανόδου 51%, καταλήγει η χρηματιστηριακή.

    Διαβάστε επίσης:

    James Dyson: Ενισχύει την περιουσία του με $1,5 δισ. ο μεγιστάνας των οικιακών συσκευών

    HSBC: Νέες εκτιμήσεις για ΑΕΠ στην Ελλάδα – Συνεχίζεται τo ριμπάουντ στην ελληνική οικονομία

    Axion Hellas: Σήμερα οι εκλογές για το νέο ΔΣ



    ΣΧΟΛΙΑ