• Business

    Atos: Σχέδιο διάσωσης για τo άλλοτε «ανερχόμενο αστέρι» – Γιατί αναζητά 1,2 δισ. ευρώ

    • Bloomberg
    Paul Saleh, CEO Aros

    Paul Saleh, CEO Aros (Πηγή: atos.net)


    Σε αναζήτηση 600 εκατ. ευρώ σε μετρητά και άλλα 600 εκατ. ευρώ σε πιστωτικές γραμμές και εγγυήσεις δανείων για τη χρηματοδότηση της επιχείρησης έως το 2025, βρίσκεται η υπερχρεωμένη γαλλική εταιρεία πληροφορικής Atos, σύμφωνα με ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο παρουσιάστηκε στους πιστωτές της.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, στοχεύει να μειώσει το χρέος της κατά 2,4 δισ. ευρώ έως το 2026, ενώ επιθυμεί να παρατείνει τις υπόλοιπες λήξεις του χρέους της κατά πέντε χρόνια.

    Το Bloomberg ανέφερε προηγουμένως ότι αναζητούσε τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια και να μειώσει το χρέος της περίπου κατά το ήμισυ.

    Η Atos, που έχει χαρακτηριστεί στο παρελθόν το ανερχόμενο αστέρι της τεχνολογικής βιομηχανίας της Γαλλίας, βρίσκεται αντιμέτωπη με υπέρογκα συσσωρευμένα χρέη, ενώ τώρα προσπαθεί να βρει λύσεις επιβίωσης.

    Οι οφειλές της είναι περίπου 4,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,65 δισ. ευρώ είναι απαιτητά μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Bloomberg, ναυάγησαν και οι συνομιλίες για την πώληση τμημάτων της επιχείρησής της στην EPEI του Τσέχου δισεκατομμυριούχου Ντάνιελ Γκρεντίσκι και στην Airbus.

    Η τιμή της μετοχής της εταιρείας έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 97% τα τελευταία επτά χρόνια, με μια σειρά από περιορισμούς στην αλυσίδα εφοδιασμού, λογιστικά λάθη, προειδοποιήσεις για τα κέρδη και δυσκολίες σε ολόκληρο τον κλάδο να “εξαφανίζουν” σχεδόν 12 δισεκατομμύρια ευρώ στην αξία της αγοράς.

    Η μετοχή της υποχωρούσε 9,8% στα 2,08 ευρώ στις 13:18 την Τρίτη στο Χρηματιστήριο του Παρισιού.

    Ενδιάμεση χρηματοδότηση από τράπεζες και τη γαλλική κυβέρνηση

    Όπως υποστηρίζει η εταιρεία, οι υφιστάμενοι μέτοχοι και οι τρίτοι επενδυτές μπορούν να υποβάλουν προτάσεις χρηματοδότησης για χρέος ή μετοχές έως τις 26 Απριλίου.

    Μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία, η Atos έχει παρατάξει 400 εκατ. ευρώ σε ενδιάμεση χρηματοδότηση από μια ομάδα τραπεζών και ομολογιούχων, με επιπλέον 50 εκατ. ευρώ από το γαλλικό κράτος, το οποίο θα λάβει μια χρυσή μετοχή στη στρατηγική επιχείρηση υπερυπολογιστών.

    Η εταιρεία επιδιώκει να ανακτήσει ένα προφίλ πιστοληπτικής αξιολόγησης ΒΒ μέχρι το 2026.

    Η S&P Global Ratings υποβάθμισε το χρέος της φέτος σε Β-, έξι βήματα προς την περιοχή των “junk”.

    Επιπλέον, η Atos ανακοίνωσε ότι αναμένει τα έσοδά της να μειωθούν κατά 1,9% στα 9,9 δισ. ευρώ το 2024, πριν επιστρέψουν σε ανάπτυξη από το 2025.

    Σημειώνεται ότι ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, έχει δείξει προσωπικό ενδιαφέρον για το μέλλον της Atos, η οποία έχει στενούς δεσμούς με τη στρατιωτική και πυρηνική βιομηχανία της χώρας.

    Όπως δήλωσε ο Ατάλ την περασμένη εβδομάδα, οι στρατηγικές δραστηριότητες της Atos, οι οποίες περιλαμβάνουν την παροχή κυβερνοασφάλειας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού αυτό το καλοκαίρι, πρέπει να παραμείνουν υπό γαλλική ιδιοκτησία.

    Η πρόταση αποτελεί μέρος μιας επίσημης διαδικασίας αναδιάρθρωσης, γνωστής ως conciliation (συμφιλίωση) με τους οφειλέτες της εταιρείας, υπό την εποπτεία ενός δικαστικά διορισμένου διαμεσολαβητή.

    Η Atos δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι έχει επαρκή ρευστότητα μέχρι να καταλήξει σε συμφωνία για το χρέος και ότι ελπίζει να έχει μια συνολική συμφωνία μέχρι τον Ιούλιο.

    Άλλα μέρη προσπαθούν να σχεδιάσουν εναλλακτικά σχέδια διάσωσης.

    Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Atos, η Onepoint, δήλωσε την Κυριακή ότι η επενδυτική εταιρεία Butler Industries, με έδρα το Παρίσι, θα συμμετάσχει σε κοινοπραξία που θα βοηθήσει στη διάσωση της Atos.

    Ο όμιλος ενδιαφέρεται να «προστατεύσει και να διατηρήσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου», σύμφωνα με δήλωσή του.

    Η Kretinsky εξετάζει επίσης μια νέα προσφορά εξαγοράς για τμήματα της Atos, ανάλογα με το αποτέλεσμα του σχεδίου αναδιάρθρωσης και αναχρηματοδότησης, ανέφερε το Bloomberg τον Φεβρουάριο.

    Διαβάστε επίσης: 

    Airbus: Προσφέρει έως 1,8 δισ. ευρώ για μονάδα της Atos

    Flyover: Απόφαση βόμβα από το ΣτΕ – Μέχρι πότε παγώνουν τα έργα

    Blackstone: Κοντά στην εξαγορά της L’Occitane του δισεκατομμυριούχου Reinold Geiger



    ΣΧΟΛΙΑ