• Business

    Airbus: Προσφέρει έως 1,8 δισ. ευρώ για μονάδα της Atos

    • NewsRoom

    Guillaume Faury, CEO Airbus


    Μία ενδεικτική προσφορά έως 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Aibus έλαβε και εξετάζει η γαλλική εταιρεία πληροφορικής Atos, για την εξαγορά της μονάδας της cybersecurity (BDS), ένα deal το οποίο, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί, θα αυξήσει το κεφάλαιο της Atos και θα μειώσει το χρέος της.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Atos, θα προχωρήσει σε συνομιλίες “due diligence” με τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής αεροπλάνων στον κόσμο σχετικά με την πώληση.

    Σημειώνεται ότι η Atos αντιμετώπισε μια σειρά από δυσκολίες, οι οποίες “βύθιζαν” τις μετοχές της για περισσότερο από ένα χρόνο.

    Η εταιρεία που εδρεύει κοντά στο Παρίσι, βρίσκεται αντιμέτωπη με την αποπληρωμή χρέους άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια, με 500 εκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα που λήγουν τον Νοέμβριο και ένα δάνειο 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που λήγει τον Ιανουάριο του 2025.

    Άλμα μετοχής

    Όμως, ήδη, μετά από τη δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης είδησης, οι μετοχές της έκανα άλμα πάνω από 10%.

    Εκπρόσωπος της Airbus επιβεβαίωσε την είδηση στο Reuters, σημειώνοντας ότι παλαιότερα είχε υποβάλει μια μη δεσμευτική προσφορά.

    «Η απόκτηση της BDS, θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Airbus, να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο άμυνας και ασφάλειας της εταιρείας με ισχυρές δυνατότητες στον κυβερνοχώρο, τους προηγμένους υπολογιστές και την τεχνητή νοημοσύνη», ανέφερε η Airbus.

    Και δεύτερη προσφορά

    Από την άλλη, η Atos σημείωσε ότι έχει λάβει και μια δεύτερη προσφορά για μέρος της μονάδας, αλλά δεν κατονόμασε τον πιθανό αγοραστή.

    O CFO της Atos, Paul Saleh, δήλωσε ότι οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την EPEI του Τσέχου δισεκατομμυριούχου Daniel Kretinsky για την πώληση της μονάδας της Tech Foundations χρειάζονται “περισσότερο χρόνο από τον προγραμματισμένο”, χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

    Σημειώνεται ότι η αρχική πρόταση περιελάμβανε αύξηση κεφαλαίου για την Eviden, στην οποία ο Kretinsky επρόκειτο να παράσχει 200 ​​εκατομμύρια ευρώ. 

    «Οι συζητήσεις συνεχίζονται γύρω από το τίμημα που θα πρέπει να καταβληθεί, τη δομή της συναλλαγής και τη μεταφορά ενός πολύ μεγάλου ποσοστού των υποχρεώσεων της Tech Foundations», ανέφερε η εταιρεία σε δελτίο Τύπου.

    Αρχικά, η  Tech Foundations επρόκειτο να πουληθεί στην EPEI για 2 δισ. ευρώ, με την EPEI να αποκτά μερίδιο 7,5% στην Eviden για 180 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο αύξησης κεφαλαίου 900 εκατ. ευρώ.

    Μείωση ΑΜΚ

    Η Atos ανέφερε ότι τώρα σχεδιάζει να μειώσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με αποτέλεσμα ο Kretinsky να μην πάρει καθόλου μερίδιο στην Eviden.

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες για τη διατήρηση της χρηματοδότησης και την απόκτηση αναχρηματοδότησης.

    Ανέφερε επιπλέον ότι το α’ τρίμηνο του 2024 θα αξιολογήσει εάν αυτά τα μέτρα είναι επαρκή για την κάλυψη των χρηματοδοτικών λήξεων και των ταμειακών απαιτήσεων μακροπρόθεσμα.

    Σύμφωνα με την εταιρεία, σχεδιάζει δύο εξάμηνες παρατάσεις στο δάνειο 1,5 δισ. ευρώ, με την πρώτη να ισχύει από τις 29 Ιανουαρίου.

    “Η Atos έχει πρόσβαση και σε άλλους μηχανισμούς, προκειμένου να διευκολύνει και να επιταχύνει τις συζητήσεις για την παράταση των προθεσμιών σε περίπτωση που οι συζητήσεις σταματήσουν”, δήλωσε σήμερα ο Οικονομικός Διευθυντής της Atos, Πολ Σάλεχ.

    Πηγές: Reuters, Bloomberg 

    Διαβάστε επίσης: 

    Hyundai: «Βλέπει» επιβράδυνση των πωλήσεων το 2024

    Η Union Maritime ναυπηγεί 20 τάνκερ – Στην εταιρεία συμμετέχει ο Τέλης Μυστακίδης

    Τζόγος με τα τιμολόγια ρεύματος: Πράσινα, Κίτρινα ή Μπλε; [γραφήματα]



    ΣΧΟΛΙΑ