• Business

    Aston Martin: Περιορίζονται σημαντικά οι απώλειες – Στην αγορά τα επόμενης γενιάς σπορ οχήματα

    • NewsRoom

    Lawrence Stroll


    Μειώθηκαν πάνω από το μισό από το προβλεπόμενο το 2023 οι ετήσιες απώλειες της Aston Martin, αφού οι τιμές πωλήσεων έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς η βρετανική εταιρεία πολυτελών αυτοκινήτων παρέδωσε τα μοντέλα Valkyrie και άλλα αυτοκίνητα ειδικής έκδοσης.

    Η κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία, ανέφερε προσαρμοσμένη ζημιά προ φόρων 171,8 εκατομμυρίων λιρών (217,36 εκατομμύρια δολάρια) για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, έναντι 451 εκατομμυρίων λιρών ένα χρόνο νωρίτερα.

    Οι αναλυτές, κατά μέσο όρο, ανέμεναν προσαρμοσμένη ζημιά προ φόρων 209 εκατομμυρίων λιρών.

    Σύμφωνα με το Reuters, η μάρκα αυτοκινήτου επιλογής του μυστικού πράκτορα Τζέιμς Μποντ, η Aston Martin πέρασε δύσκολες στιγμές από το 2018 και μετά.

    Η επιχείρηση έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά από την έλλειψη ρευστότητας, ενώ δεσμεύτηκε και στο Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας το 2022 ως μέρος των προσπαθειών ανάκαμψης του Stroll και της στροφής προς τα σπορ αυτοκίνητα με μπαταρίες.

    Ωστόσο, ο κύριος μέτοχος και εκτελεστικός πρόεδρος Lawrence Stroll, προσπαθεί τώρα να ενισχύσει τη ρευστότητα και τα περιθώρια κέρδους της εταιρείας του, κυκλοφορώντας σπορ αυτοκίνητα επόμενης γενιάς – το τελευταίο από τα οποία ήταν το νέο μοντέλο Vantage, το οποίο παρουσιάστηκε αυτό το μήνα.

    «Αν και αναγνωρίζουμε τη συνεχιζόμενη γεωπολιτική και μακροοικονομική αστάθεια και τις σχετικές πληθωριστικές αβεβαιότητες της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι παγκοσμίου φήμης ομάδες μας συνεχίζουν να συνεργάζονται με τους εταίρους μας, επιδιώκοντας να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις αυτών, στις  δραστηριότητές μας», ανέφερε η εταιρεία.

    Διατήρησε ωστόσο αμετάβλητες τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προβλέψεις της.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι στις 13 Φεβρουαρίου, ο Stroll επιβεβαίωσε ότι η ζημιογόνος βρετανική εταιρεία πολυτελών αυτοκινήτων διαπραγματεύεται με τραπεζίτες για να αντιμετωπίσει ένα χρέος περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Ειδικότερα, οι συνομιλίες πρόκειται να επικεντρωθούν σε ένα ομόλογο 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που λήγει τον Νοέμβριο του επόμενου έτους.

    Το τοκομερίδιο του 10,5% δεσμεύει την εταιρεία σε πληρωμές 120 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

    Η μετοχή έφτασε να σημειώνει άνοδο έως και 2,2% στο Λονδίνο, καθώς οι επενδυτές υποδέχθηκαν θετικά τις συνομιλίες για την αντιμετώπιση του χρέους της εταιρείας.

    Διαβάστε επίσης: 

    Aston Martin: Άνοδος της μετοχής μετά την ανακοίνωση σχεδίου μείωσης χρέους $1,4 δισ.

    F1: Ιδού η νέα Aston Martin AMR24!

    Lawrence Stroll: Ο ιδιοκτήτης της Aston Martin πούλησε μερίδιο της ομάδας F1



    ΣΧΟΛΙΑ