• Business

    ASML: Γεωπολιτικοί κίνδυνοι για τον ολλανδικό κολοσσό των τσιπ – Ποιοι είναι οι νέοι ανταγωνιστές

    • NewsRoom
    Peter Wennink CEO ASML (Πηγή: asml.com)

    Peter Wennink CEO ASML (Πηγή: asml.com)


    Η πιθανότητα επέκτασης των περιορισμών των ΗΠΑ, που στοχεύουν τις εξαγωγές της στην Κίνα παραμένει επιχειρηματικός κίνδυνος για την ASML, τον πιο σημαντικό προμηθευτή εξοπλισμού σε κατασκευαστές τσιπ υπολογιστών στην Ευρώπη.

    «Η ικανότητά μας να παρέχουμε τεχνολογικά προϊόντα σε ορισμένες χώρες όπως η Κίνα, επηρεάστηκε και συνεχίζει να επηρεάζεται από την ικανότητά μας να λαμβάνουμε τις απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις», ανέφερε σε έκθεσή της η εταιρεία, επισημαίνοντας τους γεωπολιτικούς κινδύνους.

    «Ο κατάλογος των κινεζικών οντοτήτων που επηρεάζονται από τους περιορισμούς ελέγχου των εξαγωγών έχει αυξηθεί από το 2022… Ο κατάλογος των περιορισμένων πελατών και το εύρος των περιορισμών, υπόκεινται σε τροποποιήσεις», τονίζει η εταιρεία.

    Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, η εταιρεία ακύρωσε τις αποστολές ορισμένων εξαρτημάτων για ημιαγωγούς στην Κίνα, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καθώς οι περιορισμοί που επιβάλουν στην Κίνα οι ΗΠΑ, επιβάλλονται με τη σύμφωνη γνώμη της ολλανδικής κυβέρνησης.

    Σημειώνεται ότι το 2023, η Κίνα ξεπέρασε τη Νότια Κορέα και έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της ASML, αντιπροσωπεύοντας το 26,3% των πωλήσεων, με την Ταϊβάν να παραμένει η πρώτη με μερίδιο 29,3%.

    Ο ολλανδικός κολοσσός αναφέρει επίσης ότι αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από νέες κινεζικές εταιρείες που διαθέτουν σημαντικούς οικονομικούς πόρους, καθώς και από ανταγωνιστές που οδηγούνται από το κίνητρο της αυτάρκειας στο γεωπολιτικό πεδίο.

    Μάλιστα, η κινεζική κυβέρνηση τοποθετεί δισεκατομμύρια στην εγχώρια παραγωγή τσιπ, σε μια προσπάθεια αυτάρκειας, ενώ ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει καλέσει σε πολλές περιπτώσεις τον κλάδο της τεχνολογίας να ανανεώσει την καινοτομία και να μειώσει την εξάρτηση από τις δυτικές αλυσίδες εφοδιασμού.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι η ASML είναι κυρίαρχη εταιρεία στην αγορά των συστημάτων λιθογραφίας, τα οποία χρησιμοποιούν λέιζερ για να βοηθήσουν στη δημιουργία κυκλωμάτων τσιπ.

    Τα προϊόντα της στη βιομηχανία μικροεπεξεργαστών, κεντρίζουν το ενδιαφέρον της Κίνας και των ΗΠΑ, εντείνοντας τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

    Διαβάστε επίσης: 

    Μικροτσίπ: Μπλόκο ΗΠΑ στις εξαγωγές του τεχνολογικού κολοσσού ASML στην Κίνα

    Shell: Αύξηση 50% της παγκόσμιας ζήτησης LNG έως το 2040

    Γιάννης Κούστας (Danaos): Επενδύσεις 241 εκατ. δολ. για δύο νεότευκτα containerships και δύο capesize



    ΣΧΟΛΙΑ