• Business

    Αλλοπρόσαλλη πολιτική του προέδρου του ΣΕΒ Θ. Φέσσα-Εκτεθειμένος στους βιομηχάνους

    Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος Ομίλου Quest

    Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος Ομίλου Quest


    Απίστευτος φαίνεται ότι είναι ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, ο οποίος τη μία ημέρα υποστηρίζει την κυβέρνηση και την άλλη μέρα την κατακρίνει για τις πράξεις της. Πριν από περίπου ένα μήνα συμφωνούσε απόλυτα με όλες τις κινήσεις και τις αποφάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι συμφώνησε με τις προωθούμενες από την κυβέρνηση αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές από τις επιχειρήσεις.

    Όμως, τις τελευταίες εβδομάδες ο πρόεδρος του ΣΕΒ έχει κάνει στροφή 180 μοιρών και κατακρίνει την κυβέρνηση σε όλες τις αποφάσεις της. Για παράδειγμα, πριν από λίγες ώρες στο Bloomberg προέτρεψε τον πρωθυπουργό να αντικαταστήσει τους περισσότερους υπουργούς του με ανθρώπους μεταρρυθμιστές, που έχουν τεχνική γνώση των πραγμάτων. Ειδάλλως, η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, που απαιτούνται απ’ το διεθνές πρόγραμμα χρηματοδοτικής υποστήριξης ύψους 86 δισ ευρώ και εν τέλει να αποκαταστήσει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. «Ούτε η ιδεολογία ούτε η εμπειρία των μελών αυτής της κυβέρνησης θα βοηθήσει αυτή τη μετάβαση», δήλωσε ο κ. Φέσσας, προσθέτοντας: «Τελικά απαιτούνται σε πολύ κρίσιμες θέσεις να τοποθετηθούν κάποιοι νέοι άνθρωποι με φρέσκες ιδέες».

    Οι αξιωματούχοι του Τσίπρα κρατούν μακριά νέους επενδυτές

    Σύμφωνα με τον κ. Φέσσα, ενώ ο Τσίπρας πρόσφατα ανακήρυξε «ως κάποιο βαθμό» την Ελλάδα «ανοικτή σε επενδύσεις» οι ίδιες οι πράξεις των αξιωματούχων του έχουν στείλει τα ακριβώς αντίθετα μηνύματα, που απειλούν να κρατήσουν μακριά νέους επενδυτές και να αποθαρρύνουν τους υφιστάμενους.

    Επικαλέστηκε μάλιστα την απόφαση της καναδικής Eldorado Gold Corp να παγώσει το σχέδιο της για την ανάπτυξη ορυχείου στη Βόρεια Ελλάδα, ένα πρόγραμμα που απαιτούσε την επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και για το οποίο υπήρχαν προβλήματα απ’ το υπουργείο Ενέργειας που επικαλούνταν την περιβαλλοντική νομοθεσία.

    «Πρόκειται για μακροπρόθεσμο επενδυτή στην Ελλάδα», λέει ο Φέσσας, προσθέτοντας: «η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη».

    Τον Ιανουάριο η Eldorado Gold είχε ανακοινώσει την αναβολή του πρότζεκτ λόγω της στάσης της κυβέρνησης, μία ανακοίνωση που πυροδότησε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της μετοχής της εταιρείας απ’ το Δεκέμβριο του 2008. Τον περασμένο μήνα ο υπ. Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε πως ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Paul Wright «short-αρε» τις μετοχές της ίδιας του της εταιρείας, μία κατηγορία την οποία η ίδια η εταιρεία χαρακτήρισε ως «απόλυτη ανοησία».

    Άραγε, ο κ. Φέσσας ως έμπειρος επιχειρηματίας τώρα βλέπει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι κάθετα αντίθετη με την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις; Eδώ και ένα χρόνο δεν έχει ούτε μία αξιόλογη επένδυση στη χώρα, αντίθετα πολλές επιχειρήσεις έχουν αλλάξει έδρα.



    ΣΧΟΛΙΑ