• Business

    Πόσο κακό θα έκανε ένα Brexit στη βιομηχανία της μόδας;

    • NewsRoom


    Μία επερχόμενη έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν μία πραγματική καταστροφή για τη βιομηχανία της μόδας παγκοσμίως. Όταν το θέμα άρχισε να τίθεται υπό διαπραγμάτευση στο ντιμπέιτ του κοινοβουλίου, η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έμοιαζε κάτι το εξωπραγματικό. Ειδικότερα σε μία δημόσια ψηφοφορία το “Brexit” φαινόταν εντελώς απίθανο.

    Όμως 18 μήνες αργότερα, το λαϊκό αίσθημα ξύπνησε λόγω της συνεχόμενης Ευρωπαϊκής Κρίσης που έχει πλήξει τις περισσότερες χώρες και αυτή τη στιγμή βρίσκεται πολύ κοντά στη Βρετανία. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός  David Cameron, έχει ήδη βγάλει το επόμενό του πολιτικό μήνυμα στην εκστρατεία «Remain» για τη Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο πολλοί έχουν προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης εξόδου από την Ε.Ε. Οι ΗΠΑ. ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους μπροστά σε μία τέτοια απόφαση. Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε πάρα πολύ εύκολα θα μπορούσαν να θέσουν μία «σοβαρότατη απειλή στην παγκόσμια ανάπτυξη».

    Οικονομικό σοκ θα προκαλούσε αυτό και θα οδηγούσε το Ηνωμένο Βασίλειο σε ύφεση και ταχύτατη φτωχοποίηση με οικονομική συρρίκνωση που πλησιάζει ακόμη το 6% από το 2030. Ένα Brexit  θα ήταν κακό για την βιομηχανία της μόδας όχι μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο – στην οικονομία του οποίου προσφέρει το υπέρογκο ποσό των 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων-  αλλά και για τον κόσμο ολόκληρο.burberry_2776867k

    Η πιο άμεση και τραγική επίπτωση θα προέλθει από την πιθανή υποτίμηση της βρετανικής λίρας. Σχετικά με τις επιχειρήσεις της μόδας, η έξοδος αυτή θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την κατώτατη γραμμή παραγωγής, η οποία πληρώνεται σε δολάρια. Ένα ασθενέστερο νόμισμα θα έκλεινε πιο ακριβές συμφωνίες, αφήνοντας τις βρετανικές επιχειρήσεις να επωμιστούν το κόστος και να το μεταδώσουν εν συνεχεία στους καταναλωτές.

    Από την άλλη, βρετανικές εταιρείες μόδας με σημαντικές πωλήσεις στο εξωτερικό,  όπως η Burberry θα μπορούσαν να επωφεληθούν πολύ περισσότερο οικονομικά. Αν τα κόστη τους είναι σε λίρες, όμως τα έσοδά τους σε ευρώ ή δολάρια, τότε τα κέρδη τους σε λίρες θα μεγιστοποιηθούν. Η πτώση της λίρας θα μπορούσε επίσης να κάνει περισσότερο προσιτό τον τουρισμό στην Αγγλία, ενισχύοντας τις τουριστικές δαπάνες σε πόλεις όπως το Λονδίνο, έναν προορισμό κλειδί για τον τουριστικό τομέα. Όμως για τον ίδιο λόγο μία αδύναμη λίρα θα μπορούσε να οδηγήσει πολλές διεθνείς μάρκες να αυξήσουν τις τιμές τους πολύ περισσότερο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Το μόνο σίγουρο είναι πως ένα επερχόμενο Brexit και μία έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε. Ε. είναι ικανό να υποβαθμίσει την καταναλωτική συμπεριφορά και  να δημιουργήσει μία τεράστια αβεβαιότητα σε ένα κόσμο ήδη  μαστιζόμενο από συνεχόμενους παγκόσμιους κινδύνους και απειλές.

    Υποστηρικτές της καμπάνιας “Leave” ισχυρίζονται πως η Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε πολύ εύκολα να επαναδιαπραγματευτεί τις εμπορικές της συμφωνίες – όπως η Νορβηγία που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά που ωστόσο ακόμη επωφελείται από επικερδείς εμπορικούς όρους με τις διεθνείς αγορές. Όμως αυτή τη στιγμή δεν είναι τόσο ξεκάθαρο τι θα εμπεριέχουν αυτές οι νέες εμπορικές συμφωνίες και πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν. Ο Roberto Azevedo, Γενικός Πρόεδρος του Οργανισμού Παγκόσμιου Εμπορίου πρόσφατα προειδοποίησε πως «λίγο πολύ ολόκληρο το Εμπόριο της Μεγάλης Βρετανίας παγκοσμίως θα πρέπει με κάποιο τρόπο να τύχει διαπραγμάτευσης, «Ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε πως όποια επαναδιαπραγμάτευση μάλλον θα παραταθεί».crisis

    Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Barack Obama, έχει πει εμμέσως πλην σαφώς πως η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να «μπει τελευταία στη σειρά» προκειμένου να πετύχει μία νέα εμπορική συμφωνία με τις Η.Π.Α. Οι περιβόητες Σχολές Μόδας του Λονδίνου επίσης προσελκύουν πολύ ταλαντούχους σπουδαστές που πληρώνουν χαμηλότερα δίδακτρα από άλλους σπουδαστές και που τελικά αποφασίζουν να εργαστούν στη Βρετανική Πρωτεύουσα. Ρίχνοντας μια ματιά στη London Fashion Week, οι σπουδαιότεροι σχεδιαστές προέρχονται από χώρες όπως η Σερβία (Roksanda Ilincic), Πορτογαλία (Marques’ Almeida), και Ελλάδα (Mary Katrantzou), που συνεισφέρουν στο χώρο της λονδρέζικης μόδας σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Ο Frances Corner, Επικεφαλής του Κολεγίου Μόδας του Λονδίνου, UAL υπογραμμίζει πως «τη στιγμή αυτή που ο τομέας μας δέχεται ασφυκτικές πιέσεις, θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε νέες προτάσεις».

    Συνοψίζοντας, μία έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αποδυνάμωνε το εθνικό νόμισμα, θα επηρέαζε αρνητικά τον καταναλωτή, θα ανέτρεπε τις εμπορικές συμφωνίες και θα απειλούσε την ελεύθερη μετακίνηση του ταλέντου, πράγματα που στο σύνολό τους θα επηρέαζαν την βιομηχανία μόδας, όχι μόνο στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και παγκοσμίως.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/14-ginekes-pou-den-pistevete-oti-mpori-pragmatika-na-iparchoun-anamesa-mas-video/49537

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/afti-ine-i-chora-pou-1-stous-5-katikous-tis-ine-sklavos-photos/49651

     



    ΣΧΟΛΙΑ