• Business

    Γιατί η ΤτΕ αμφιβάλει για την Τρ. Αττικής. Μην ονειρεύεστε διάσωση απο το ΤΧΣ λένε οι θέσμοι

    Γιάννης Γαμβρίλης

    Γιάννης Γαμβρίλης. Ετών 65. Τέως Πρόεδρος Τράπεζας Αττικής


    «Στόχος της Διοίκησης είναι η κάλυψη του δυσμενούς σεναρίου χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έτσι ώστε η Attica Bank να συνεχίσει την σχεδόν εκατονταετή πορεία της αυτόνομη και ισχυρή». Με αυτόν τον τρόπο ο πρόεδρος της Attica Bank, και αντιπρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ, Γιάννης Γαμβρίλης, ζήτησε την έγκριση των μετόχων για την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, προφανώς σε μια στιγμή ευφορίας που προκάλεσε ο πανηγυρικός χαρακτήρας της συνέλευσης.

    Την υπέρμετρη αισιοδοξία προσγειώνουν οι αριθμοί: το δυσμενές σενάριο αφορά 748 εκ.ευρώ – η διοίκηση πρότεινε αύξηση ύψους 750 εκ.ευρώ  ενώ το βασικό σενάριο που είναι και το μίνιμουμ που πρέπει να καλύψει φθάνει τα 584 εκ.ευρώ, το διπλάσιο από το αντίστοιχο μέγεθος της Alpha Bank και το σχεδόν διπλάσιο της Eurobank.

    Ένα χρόνο πριν η τράπεζα επιχείρησε να συγκεντρώσει 434 εκ.ευρώ σε μια διαδικασία που περιελάμβανε συνεχείς αναβολές και επαφές με επενδυτές, όπως ανακοίνωνε η διοίκηση, η οποία δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.

    Το ερώτημα είναι πως η τράπεζα θα βρει μέχρι το τέλος του χρόνου, που σημαίνει πρακτικά ως τα μέσα Δεκεμβρίου, τα κεφάλαια που χρειάζεται. Ακόμη και αν το ΤΣΜΕΔΕ όπως έχει δεσμευθεί, θα συμβάλλει ανάλογα με το ποσοστό του, δηλαδή με περίπου 350 εκ.ευρώ, ιδιώτες μέτοχοι θα πρέπει να επενδύσουν περί τα 234 εκ.ευρώ. Στην Τράπεζα της Ελλάδος ομως , οπως λένε πηγές , εχουν ισχυρές αμφιβολίες οτι θα συμβεί κατι τέτοιο.

    Αλέξανδρος Αντωνόπουλος. Ετών 52. CEO Τράπεζα Αττικής
    Αλέξανδρος Αντωνόπουλος. Ετών 52. CEO Τράπεζα Αττικής

    Ο espresso και τα επενδυτικά ταμεία

    Δια στόματος του διευθύνοντος συμβούλου Αλέξανδρου Αντωνόπουλου, η διοίκηση υποστηρίζει ότι η τράπεζα σε συνεργασία με τους διεθνείς συμβούλους της στα πλαίσια της αύξησης, είναι σε διαρκή επαφή και επικοινωνία με επενδυτικά ταμεία του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένων αυτών που από το 2014 είχαν εκφράσει θετικό ενδιαφέρον, χωρίς όμως να οριστικοποιηθεί συμφωνία. Όμως εκείνη την εποχή κάποιοι έλεγαν,  οτι το ενδιαφέρον των ξένων για την Τρ. Αττικής σταματούσε οταν …τελείωνε ο espresso που έπιναν.

    Η τράπεζα προσπαθεί  να επαναλάβει, με μεγαλύτερο ποσό αυτή τη φορά, την «απόπειρα» αύξησης κεφαλαίου, η οποία έφθασε πέρυσι τον Δεκέμβριο μετ΄εμποδίων ως την έγκριση της διαδικασίας από τη γενική συνέλευση, για ποσό τότε ύψους 433,35 εκ.ευρώ.

    Η γενική συνέλευση των μετόχων άρχισε να …πραγματοποιείται από τον Σεπτέμβριο και έγινε τελικώς το Δεκέμβριο ενώ για τους επόμενους μήνες έλαβε χώρα ένα γαιτανάκι πληροφοριών για επαφές με επενδυτές, οι οποίοι όπως αποδείχθηκε, για χαμηλής αξιοπιστίας επενδυτές με την έννοια ότι ήταν επιθετικά hedge funds βραχύβιου ορίζοντα και πάντως απείχαν από τους στρατηγικούς επενδυτές που επιθυμούσε η διοίκηση και κυρίως επέτρεπε η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Το ΤΣΜΕΔΕ πάντως που έχει επενδύσει περισσότερα από 400 εκ.ευρώ στην τράπεζα, προτίθεται να συμμετάσχει εκ νέου και να διατηρήσει το 51% της Attica Bank,η οποία έχει κεφαλαιοποίηση μόλις 13,6 εκ.ευρώ. Όπως έχουν διαμηνύσει οι θεσμοί και περιγράφεται σαφώς στο νόμο της ανακεφαλαιοποίησης, κόβοντας την όρεξη σε όποιον ονειρεύεται διάσωση της Attica Bank, από το ΤΧΣ, το μοντέλο είναι ένα : εξεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων ή εξυγίανση.

    Η τράπεζα λοιπόν οφείλει να συγκεντρώσει τα  584 εκ.ευρώ να αποφύγει την υπαγωγή σε resolution. Αν η τράπεζα καταφέρει έστω και ημιτελώς να ανακεφαλαιοποιηθεί μερικώς και πιάσει το όριο του 8% στο core tier I, τότε θα αξιολογήσει η DG Comp την βιωσιμότητά της και εφόσον περάσει αυτό το τέστ, θα χρειαστεί νέα κεφάλαια στη συνέχεια. Ακόμη και αυτή η λιγότερο δυσάρεστη εξέλιξη, προυποθέτει και πάλι ιδιωτικά κεφάλαια –πλην ΤΣΜΕΔΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ