• Business

    Ασαφείς υποσχέσεις Κατρούγκαλου για ελαφρύνσεις στο Ασφαλιστικό


    Με ασαφείς υποσχέσεις περί ελαφρύνσεων προσπαθεί το υπουργείο Εργασίας να κατευνάσει τις αντιδράσεις των ελευθέρων επαγγελματιών για το νέο Ασφαλιστικό, χωρίς αποτέλεσμα φυσικά, καθώς η δυσπιστία προς την κυβέρνηση είναι τέτοια που δεν κάμπτεται με «θολές» εξαγγελίες.

    Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Β. Αλεξανδρή, ο οποίος προσπάθησε στην εκπομπή «Στον Ενικό» του Νίκου Χατζηνικολάου να πιέσει τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο να διευκρινίσει ποιες θα είναι οι ελαφρύνσεις για τα υψηλότερα εισοδήματα που έχουν εξαγγελθεί, χωρίς επιτυχία: «Βαρεθήκαμε πια να ψαρεύουμε σε θολά νερά», διεμήνυσε, εκφράζοντας και την αγανάκτηση όχι μόνο των δικηγόρων, αλλά και των γιατρών, των μηχανικών και των άλλων ελευθέρων επαγγελματιών που πλήττονται από τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

    Η πρόταση που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των δικηγόρων στη χθεσινή σύσκεψη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων αφορούσε σε ένα μικτό σύστημα καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος (π.χ. αύξηση της ετήσιας εισφοράς κατά 20% για εισόδημα 20.000 ευρώ ετησίως, 30% για εισόδημα 30.000 ευρώ κλπ). Ζήτησαν επίσης υψηλότερες προσαυξήσεις στις νέες συντάξεις μετά από 30 χρόνια ασφάλισης, ώστε να μη  λειτουργήσει  η μεταρρύθμιση ως αντικίνητρο για ασφάλιση, με τον γενικό γραμματέα ασφάλισης Νίκο Φράγκο να απαντά πως θα μελετήσει τις προτάσεις αυτές, ενώ αντίθετα να απορρίπτει την πρόταση για σύσταση επαγγελματικών ταμείων.

    Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να εισαγάγει στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ελαφρύνσεις για τα πρώτα πέντε χρόνια της σταδιοδρομίας  των επαγγελματιών και των επιστημόνων, και ειδικότερα:

    – Νέοι επιστήμονες

    1) Για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος: Υπολογισμός των εισφορών στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 ευρώ, αντί για τα 586 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 93,7 ευρώ + την εισφορά υπέρ του κλάδου υγείας 32,58 ευρώ το μήνα (σύνολο 126,2 ευρώ).

    2) Για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 14% αντί για 20%.

    3) Για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 17%, αντί για 20%

    – Άνεργοι

    1) Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος.

    2) Οικονομική ενίσχυση ανέργων, μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.

    – Εργαζόμενοι με μπλοκάκι

    Εισφορά 6% αντί για 20%. Το υπόλοιπο της εισφοράς θα καταβάλλεται από τον εργοδότη.



    ΣΧΟΛΙΑ