• Business

    Arm: Στα 4,8 δισ. δολάρια ο στόχος για νέα κεφάλαια- Η μεγαλύτερη IPO του 2023

    • NewsRoom
    Masayoshi Son, ιδρυτής SoftBank

    Masayoshi Son, ιδρυτής SoftBank


    Προχωράει το σχέδιο της SoftBank για εισαγωγή στο χρηματιστήριο της εταιρείας κατασκευής τσιπ Arm Holdings, με τις προσδοκίες για 10 δισ. δολαρίων για IPO να διαψεύδονται. Πλέον η SoftBank στοχεύει σε περίπου 4.9 δισ. δολάρια με την Arm να προσφέρει 95,5 εκατ. αμερικανικές καταθετικές μετοχές από 47 έως 51 δολάρια η κάθε μία.

    Σύμφωνα με το Bloomberg μία τέτοια συμφωνία αποτιμάει την Arm στα 54,5 δισ. δολάρια.

    Ο προηγούμενος στόχος της Arm να συγκεντρώσει 8 με 10 δισ. δολάρια έπεσε σε ένα βαθμό εξαιτίας της απόφασης της Soft Bank να αγοράσει το 25% των μετοχών που κατείχε το Vision Fund και να κρατήσει τον έλεγχο του 90% των μετοχών της εταιρείας.

    Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση

    Ακόμα κι έτσι, πρόκειται για τη μεγαλύτερη IPO μέσα στο 2023, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες εισαγωγές νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας.

    Στις 13 Σεπτεμβρίου η εταιρεία αναμένεται να τιμολογήσει τις μετοχές της και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευσή τους την αμέσως επόμενη ημέρα.

    Από τους πελάτες της Arm, δέκα εξ’ αυτών, μεταξύ των οποίων Apple, Nvidia, Alphabet και MediaTek, αναμένεται να είναι και βασικοί επενδυτές στην προσφορά και έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά έως και 735 εκατ. μετοχών.

    Επικεφαλής της προσφοράς της Arm είναι η Barclays Plc, η Goldman Sachs Group Inc., η JPMorgan Chase & Co. και η Mizuho Financial Group Inc., με 24 άλλους αναδόχους κάτω από την κορυφαία αυτή ομάδα. Η Arm σχεδιάζει να αλλάξει την επωνυμία της σε “Arm Holdings Plc” πριν αρχίσει να διαπραγματεύεται στο Nasdaq Global Select Market με το σύμβολο ARM.

    Ένα επιτυχημένο ντεμπούτο της Arm θα χάριζε απροσδόκητα κέρδη στον ιδρυτή της SoftBank, Masayoshi Son, ο οποίος μετράει απώλειες άνω τοων 30 δισ. δολαρίων από το Vision Fund.

    Επικρατεί πάντως αισιοδοξία στην αγορά για τον κλάδο κατασκευής τσιπ μετά την εκτόξευση της Nvidia.

    Επιστρέφει στις αγορές

    Τα έσοδα της Arm μειώθηκαν κατά περίπου 1% στα 2,68 δισ. δολάρια για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με τα αρχεία της. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας, τα οποία εκτινάχθηκαν στα 549 εκατ. δολάρια το οικονομικό έτος 2022 από 388 εκατ. δολάρια το προηγούμενο έτος, μειώθηκαν φέτος στα 524 εκατ. δολάρια.

    Η Arm, που ιδρύθηκε το 1990 ως κοινοπραξία μεταξύ των Acorn Computers, Apple και VLSI Technology, επιστρέφει στη δημόσια αγορά, ύστερα από μερικά χρόνια. Ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και στον Nasdaq από το 1998 έως το 2016, όταν η SoftBank εξαγόρασε την επιχείρηση έναντι 32 δισ. δολαρίων.

    Η SoftBank προσπάθησε προηγουμένως να πουλήσει την Arm στην Nvidia σε μια συμφωνία ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία θα ήταν η μεγαλύτερη εξαγορά στον κλάδο των τσιπ. Όμως το deal κόλλησε σε αντιδράσεις από τις ρυθμιστικές αρχές και τους ίδιους τους πελάτες της Arm και η Nvidia απομακρύνθηκε από αυτήν πέρυσι.

    Διαβάστε επίσης:

    SoftBank: Σε συζητήσεις για την εξαγορά του υπόλοιπου μεριδίου της Arm

    Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Βουτιά για τη μετοχή – Στον «αέρα» η εξαγορά

    Αστέρες της Formula 1 και ποδοσφαιριστές στηρίζουν νέο fund που θα επενδύει στον τομέα του αθλητισμού



    ΣΧΟΛΙΑ