• Business

    SoftBank: Τίτλοι τέλους στο deal των Arm-Nvidia – Τα σχέδια για εισαγωγή στο χρηματιστήριο

    • Bloomberg
    masayoshi-son

    Masayoshi Son


    Η SoftBank Group δήλωσε ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε αρχική δημόσια προσφορά της Arm Ltd. αφού το σχέδιο εξαγοράς της από την Nvidia Corp. ναυάγησε, μετά από την σφοδρή αντίθεση των ρυθμιστικών αρχών και των πελατών σε αυτό.

    Ο ιαπωνικός κολοσσός έχει στόχο να πραγματοποιήσει την IPO εντός του οικονομικού έτους που λήγει τον Μάρτιο του 2023. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Arm, Simon Segars, παραιτήθηκε και ο Πρόεδρος της Rene Haas θα αναλάβει τη θέση του, αναφέρουν πληροφορίες που επικαλείται το bloomberg.

    Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βάλουν τέλος στην αρχική συμφωνία τους λόγω «σημαντικών ρυθμιστικών προκλήσεων που εμποδίζουν την ολοκλήρωση της συναλλαγής, παρά τις προσπάθειες καλής πίστης των μερών», ανέφερε η SoftBank σε δήλωση.

    Η κατάρρευση της πώλησης της Arm αποτελεί την τελευταία πρόκληση που αντιμετωπίζει ο ιδρυτής της SoftBank, Masayoshi Son, ο οποίος έχει πληγεί από την  ύφεση της αγοράς τεχνολογίας. Ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος, αφού επένδυσε επιθετικά σε startups, είδε την αξία των συμμετοχών του σε εταιρείες όπως η Didi Global και η DoorDash να βυθίζεται. Παράλληλα, οι μετοχές της SoftBank σημειώνουν απώλειες 50% από το υψηλό που κατέγραψαν τον περασμένο Μάρτιο.

    Το Vision Fund της SoftBank επέστρεψε στην κερδοφορία κατά το τρίμηνο που έληξε τον Δεκέμβριο 2021, με κέρδη 109 δισεκατομμύρια γιεν (940 εκατομμύρια δολάρια). Σημειώνεται ότι κατά το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο είχε εμφανίσει ζημιά ρεκόρ 825,1 δισεκατομμυρίων γιεν.

    Η αξία των συμμετοχών της SoftBank σε νεοεισαγόμενες εταιρείες όπως η SenseTime Group και η One 97 Communications βοήθησε να μετριαστεί το πλήγμα από τις απώλειες που υπέστη από άλλες συμμετοχές της.

    Shares surged with a buyback but have tumbled since then

    Η SoftBank παλεύει παράλληλα με την αποχώρηση του Chief Operating Officer, Marcelo Claure, μετά από τη σύγκρουση που είχε με τον Son σχετικά με την αποζημίωση του. Ο Michel Combes θα αναλάβει τις αρμοδιότητες του Claure στην SoftBank Group International και θα επιβλέπει το χαρτοφυλάκιο λειτουργίας και επενδύσεων της SBGI, δήλωσε η εταιρεία τον περασμένο μήνα.

    Ένα βασικό μέρος των προβλημάτων του Masayoshi Son είναι η υψηλή έκθεση του σε κινεζικές εταιρείες, ξεκινώντας από την Alibaba Group Holding. Αν και ο ίδιος τονίζει ότι το ποσοστό αυτών των εταιρειών έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία τρίμηνα, αυτό δεν ήταν αρκετό ώστε για να αμβλύνει τις ανησυχίες των επενδυτών.

    Η μετοχή της SoftBank έχει υποχωρήσει κατά 2% φέτος μετά από απώλειες 33% το 2021, που αποτέλεσε την χειρότερη επίδοση της από το 2006.

    Η Nvidia ανακοίνωσε την προτεινόμενη εξαγορά της Arm τον Σεπτέμβριο του 2020, με στόχο να πάρει τον έλεγχο της τεχνολογίας τσιπ που χρησιμοποιείται σε οτιδήποτε, από τα τηλέφωνα μέχρι τον εργοστασιακό εξοπλισμό. Ωστόσο, η συναλλαγή των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντιμετώπισε εξαρχής εμπόδια.

    Οι πελάτες της Arm ήταν αντίθετοι με την πώληση και οι ρυθμιστικές αρχές υποσχέθηκαν να την εξετάσουν προσεκτικά.

    Η εξαγορά δέχθηκε το πιο σοβαρό πλήγμα όταν η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ την μπλόκαρε τον Δεκέμβριο, υποστηρίζοντας ότι η Nvidia θα αποκτούσε υπερβολικό έλεγχο στα σχέδια τσιπ που χρησιμοποιούνται από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο.

    Η συμφωνία χρειαζόταν επίσης έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα, καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εδρεύει η Arm — καμία από τις οποίες δεν φαινόταν έτοιμη να δώσει το πράσινο φως για τη συναλλαγή.

    Διαβάστε ακόμη:

    SoftBank: Οι αρνητικές εξελίξεις που έστειλαν στα τάρταρα τη μετοχή του επενδυτικού κολοσσού



    ΣΧΟΛΙΑ