• Business

    Aramco: Ξεκινούν οι εγγραφές για τη δημόσια προσφορά

    • NewsRoom
    Saudi Aramco


    Από τις 17 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου θα διαρκέσουν οι εγγραφές για την αρχική δημόσια προσφορά του πετρελαϊκού κολοσσού της Aramco, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε η εταιρεία.

    Η Aramco είχε ήδη ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα τα σχέδιά της για εισαγωγή στο χρηματιστήριο αλλά δεν είχαν γίνει γνωστές λεπτομέρειες.

    Στο έγγραφο των 658 σελίδων, η Aramco διευκρινίζει ότι θα κρατήσει μέρος των μετοχών που θα διατεθούν για θεσμικούς επενδυτές, μεταξύ των οποίων και ξένες επιχειρήσεις, καθώς και για ιδιώτες επενδυτές από τη Σαουδική Αραβία και τον Κόλπο.

    Σύμφωνα με το έγγραφο, ποσοστό έως 0,5% των μετοχών της εταιρείας θα διατεθεί σε ιδιώτες επενδυτές, ενώ το ποσοστό που θα προορίζεται για τους μεγάλους επενδυτές θα καθοριστεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

    Η Aramco δεν ανακοίνωσε το ακριβές ποσοστό που θα διατεθεί μέσω της αρχικής δημόσιας προσφοράς, της μεγαλύτερης πιθανόν παγκοσμίως.

    Σύμφωνα με πηγή με γνώση του θέματος, η αποτίμηση της εταιρείας μπορεί να αγγίξει το 1,5-1,7 δισ. δολάρια. Να γίνει δηλαδή η Aramco η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο.

    Η Aramco θα καθορίσει στις 17 Νοεμβρίου ένα εύρος τιμής για τις μετοχές της αλλά η τελική τιμή θα καθοριστεί στις 5 Δεκεμβρίου, μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών.

    Η Aramco, που παράγει περίπου το 10% του πετρελαίου που παράγεται παγκοσμίως, θεωρείται πυλώνας της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας.



    ΣΧΟΛΙΑ