• Business

    Apple: Μήνυση από κυβέρνηση Μπάιντεν για μονοπωλιακές πρακτικές στο iPhone – Πώς απάντησε ο Tim Cook

    • Μαρία Βε
    Ο CEO της Apple,Tim Cook, στα εγκαίνια νέου καταστήματος στην Σαγκάη Μάρτιος 2024

    Ο CEO της Apple,Tim Cook, στα εγκαίνια νέου καταστήματος στην Σαγκάη Μάρτιος 2024 (Πηγή: Qilai Shen/Bloomberg)


    Αγωγή κατά της Apple υπέβαλε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, κατηγορώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη τεχνολογική εταιρεία στον κόσμο για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών νόμων στα iPhones, ενώ ο τεχνολογικός κολοσσός απαντά με στροφή προς την Κίνα, εγκαινιάζοντας νέο κατάστημα, όπου οι παρευρισκόμενοι υποδέχτηκαν μετά “βαΐων και κλάδων” τον CEO Tim Cook.

    Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο έχει μηνύσει ήδη την Google της Alphabet για μονοπώλιο, ενώ η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, έχει καταθέσει αντίστοιχες αγωγές κατά των Meta και Amazon, καθώς κλιμακώνονται οι αγώνες της κυβέρνησης Μπάιντεν, εναντίον των περισσότερων από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ για μονοπωλιακές πρακτικές.

    Σύμφωνα με το Reuters, το περιεχόμενο του δικογράφου κατά της Apple, αφορά παράνομο μονοπώλιο στην αγορά έξυπνων κινητών.

    Ειδικότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης, μαζί με 16 γενικούς εισαγγελείς πολιτειών και περιφερειών, κατηγορεί την Apple ότι αυξάνει τις τιμές για τους καταναλωτές, εκμεταλλευόμενη τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά.

    Επισημαίνει επίσης ότι οι χρήστες εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τα iPhone της, καθώς δυσκολεύονται να αλλάξουν συσκευή.

    «Επιλεκτικά» επιβάλλει περιορισμούς

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η Apple «επιλεκτικά» επιβάλλει περιορισμούς στους developers, ενώ αποκρύπτει κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με την πρόσβαση στο τηλέφωνο, προκειμένου να αποτρέψει την εμφάνιση ανταγωνισμού.

    Μεταξύ άλλων, στο δικόγραφο αναφέρεται ότι η Apple, εμποδίζει την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και υπηρεσιών, ενώ καθιστά λιγότερο ελκυστικές τις ανταγωνιστικές συσκευές.

    «Οι καταναλωτές δεν θα έπρεπε να πληρώνουν υψηλότερες τιμές, επειδή οι εταιρείες παραβιάζουν τους αντιμονοπωλιακούς νόμους και κανόνες», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ.

    «Αν δεν αλλάξει αυτό, η Apple απλά θα συνεχίσει να μονοπωλεί όσον αφορά τα έξυπνα κινητά», συμπλήρωσε.

    Σημειώνεται ότι παρόλο που αυτή είναι η τρίτη φορά που το υπουργείο Δικαιοσύνης μηνύει την Apple για αντιμονοπωλιακές παραβιάσεις τα τελευταία 14 χρόνια, αυτή είναι η πρώτη υπόθεση που τονίζεται η θέση ισχύος της Apple όσον αφορά τα iPhones.

    Υπενθυμίζεται ότι στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ αυτόν τον μήνα, διότι απέκλεισε τους ανταγωνιστές της στο streaming μουσικής από το να προσφέρουν φθηνότερες προσφορές.

    Ο τεχνολογικός κολοσσός άσκησε έφεση κατά του προστίμου, δηλώνοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι υπήρξε βλάβη των καταναλωτών.

    Χειροκροτήματα στην Σαγκάη στα εγκαίνια νέου καταστήματος

    Στο μεταξύ, ο ίδιος ο Cook εγκαινίασε ένα νέο κατάστημα στο κέντρο της Σαγκάης σήμερα, το οποίο σηματοδοτεί τη δέσμευση της εταιρείας στην Κίνα ως βάση αγοράς και παραγωγής.

    Η εμφάνιση του Cook, ο οποίος δέχτηκε χειροκροτήματα και θερμή υποδοχή από το πλήθος στα εγκαίνια, έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την Apple και τη θέση της στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

    Εγκαίνια του νέου καταστήματος της Apple στην Σαγκάη
    Εγκαίνια του νέου καταστήματος της Apple στην Σαγκάη (Πηγή: Qilai Shen/Bloomberg)

    Σύμφωνα με το Bloomberg, ο CEO του τεχνολογικού κολοσσού, θέλησε να περάσει ένα μήνυμα προς τις ΗΠΑ, την ώρα που οι σχέσεις τους με την Κίνα είναι τεταμένες και το Πεκίνο προσπαθεί να προσελκύσει τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι ανησυχούν για την κατάσταση.

    Ακόμη, η δημόσια επίδειξη του Cook έρχεται την περίοδο που η εταιρεία προσπαθεί να αυξήσει τις πωλήσεις iPhone – οι οποίες έχουν  κάνει βουτιά – στην πιο σημαντική αγορά της στο εξωτερικό, ενώ διερευνά τρόπους για να μεταφέρει την παραγωγή σε χώρες όπως η Ινδία, προκειμένου να μετριάσει τις επιπτώσεις από την ένταση στις σινοαμερικανικές σχέσεις.

    Ο Tim Cook χαιρετά εγκάρδια έναν πελάτη κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νέου καταστήματος της Apple στη Σαγκάη
    Ο Tim Cook χαιρετά εγκάρδια έναν πελάτη κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νέου καταστήματος της Apple στη Σαγκάη (Πηγή: Qilai Shen/Bloomberg)

    «Η επίσκεψη του Cook και τα εγκαίνια του καταστήματος, δίνουν στην Apple και την Κίνα έναν λόγο να γιορτάσουν, ακόμη κι αν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές και η σχέση τους παραμένουν υπό πίεση», σημειώνει το Bloomberg.

    Διαβάστε επίσης: 

    Apple και Alphabet σε συνομιλίες για χρήση του Gemini στα iΡhone

    Apple: Διακανονισμός ύψους $490 εκατ. μετά τα σχόλια του Κουκ για τις πωλήσεις του iPhone στην Κίνα

    Apple: Βουτιά 24% στις πωλήσεις iPhone στην Κίνα – Σκληρή «μάχη» με την Huawei



    ΣΧΟΛΙΑ