• Business

    Apple: Βουτιά 24% στις πωλήσεις iPhone στην Κίνα – Σκληρή «μάχη» με την Huawei

    • Bloomberg
    Τιμ Κουκ, CEO Apple

    Τιμ Κουκ, CEO της Apple


    Βουτιά στις πωλήσεις iPhone κατά 24% ανέφερε η Apple στην αγορά της Κίνας τις πρώτες 6 εβδομάδες του 2024, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με τον ανταγωνισμό των εγχώριων εταιρειών, όπως είναι η Huawei.

    Η Huawei αποτελεί την κύρια απειλή για τον τεχνολογικό κολοσσό στην αγορά των premium smartphones, ο οποίος την ίδια περίοδο σημείωσε αύξηση πωλήσεων 64%, σύμφωνα με την ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών Counterpoint.

    «Η Apple αντιμετώπισε σκληρό ανταγωνισμό από την ανανεωμένη Huawei, ενώ πιέζεται και από τις επιθετικές τιμές από εταιρείες όπως η OPPO, η Vivo και η Xiaomi», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής της Counterpoint, Mengmeng Zhang.

    Έτσι, το μερίδιο της Apple στην κινεζική αγορά μειώθηκε στο 15,7% τοποθετώντας τη στην 4η θέση, συγκριτικά με την 2η που κατείχε το ίδιο διάστημα του 2023, ελέγχοντας το 19% της αγοράς.

    Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Apple ξεκίνησε να παρέχει επιδοτήσεις έως 1.300 γουάν (180,68 δολάρια) σε συγκεκριμένα μοντέλα της μέσω μεγάλων καταστημάτων στην πλατφόρμα Tmall της Alibaba, ενώ είχε ήδη ρίξει την τιμή των iPhone έως κατά 500 γουάν μέσω της επίσημης σελίδας της τον περασμένο μήνα, για να τα επαναφέρει το ενδιαφέρον.

    Αισιοδοξία στην Huawei

    Από την άλλη, αισιοδοξία επικρατεί στην Huawei, η οποία έφτασε στη δεύτερη θέση κατέχοντας πλέον το 16,5% της αγοράς ενώ έναν χρόνο νωρίτερα, είχε μόλις το 9,4%.

    Η εταιρεία σημείωσε ραγδαία ανάπτυξη, από τη στιγμή που κυκλοφόρησε τη σειρά Mate 60, μετά από χρόνια “μάχη” με τους περιορισμούς των ΗΠΑ στις εξαγωγές βασικών για την εταιρεία εξαρτημάτων.

    Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η στροφή των Κινέζων καταναλωτών στην στήριξη της εγχώριας αγοράς.

    Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία της Counterpoint, η αγορά των smartphones στην Κίνα έχει συρρικνωθεί κατά 7% τις πρώτες εβδομάδες του έτους.

    Το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς κατέχει η Vivo, ένας κατασκευαστής με έδρα το Dongguan.

    Διαβάστε επίσης: 

    Nvidia: Ξεπέρασε και την Aramco σε κεφαλαιοποίηση – Στην 3η θέση μετά τις Apple και Microsoft

    Apple: Πρόστιμο-μαμούθ 2 δισ. δολάρια από την ΕΕ

    Apple: Εγκαταλείπει τα σχέδια κατασκευής ηλεκτρικού αυτοκινήτου



    ΣΧΟΛΙΑ