• Business

    Apple: Υποβάθμιση της μετοχής και από την Piper Sandler – «Αδύναμος κρίκος» τα iPhone

    • Μαρία Βε
    Τιμ Κουκ, CEO Apple

    Τιμ Κουκ, CEO της Apple


    Δεύτερη υποβάθμιση δέχεται η μετοχή της Apple μέσα με μία εβδομάδα, καθώς μετά τo “underweight” από την Barclays την Τρίτη, σήμερα ο Harsh Kumar της Piper Sandler & Co., υποβάθμισε την μετοχή του τεχνολογικού γίγαντα σε “neutral”, επικαλούμενος ένα αδύναμο μακροοικονομικό περιβάλλον στην Κίνα, το οποίο εκτιμάται ότι θα μειώσει τη ζήτηση για το νέο iPhone.

    Επίσης, έκανε λόγο για τον αντίκτυπο των αυξημένων επιτοκίων στη συνολική απόδοση της Apple.

    Υπενθυμίζεται ότι η Barclays υποβάθμισε τη μετοχή σε “underweight” από “neutral” και μείωσε τον στόχο τιμής 12 μηνών κατά 1 δολάριο στα 160 δολάρια.

    Σύμφωνα με το Reuters, οι αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις πωλήσεις iPhone, προκάλεσαν τη δεύτερη υποβάθμιση αυτή την εβδομάδα, ενισχύοντας την ανησυχία των επενδυτών.

    “Ανησυχούμε για τα αποθέματα κινητών τηλεφώνων το α’ εξάμηνο του 2024. Επίσης θεωρούμε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν κορυφωθεί όσον αφορά τις πωλήσεις. Τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν το 51% του συνολικού κύκλου εργασιών”, τονίζουν οι αναλυτές σε σημείωμά τους.

    Σημειώνεται ότι η υποβάθμιση του Kumar δεν είναι αυστηρότερη από εκείνη της Barclays, όπου οι αναλυτές με επικεφαλής τον Tim Long μείωσαν την αξιολόγησή τους σε underweight την Τρίτη.

    Ωστόσο, η υποβάθμιση της Piper Sandler πιέζει τώρα την αναλογία ισοδύναμου αγοράς της εταιρείας ακόμη περισσότερο, με το ποσοστό των αναλυτών να τοποθετεί την εταιρεία σε χαμηλό τριετίας.

    Την ίδια στιγμή, η Wall Street αναμένει επί του παρόντος αύξηση εσόδων μόλις 3,6% το οικονομικό 2024 και αύξηση κερδών 7,9%, σύμφωνα με τον μέσο όρο των εκτιμήσεων των αναλυτών του Bloomberg.

    Η μετοχή σημείωσε πτώση έως και 4,3% την πρώτη εβδομάδα διαπραγμάτευσης του 2024, φτάνοντας σε χαμηλά επτά εβδομάδων, ενώ σήμερα Πέμπτη 14:28 ώρα Ελλάδος κατέγραφε πτώση 0,75%.

    Οι μετοχές βρίσκονται τώρα κοντά στη ζώνη υπερπώλησης, καθώς πρόκειται να επεκταθεί η ζημία για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

    Στις αρχές του έτους, η Wall Street είναι πιο επιφυλακτική όσον αφορά την Apple, παρόλο που σχεδόν ομόφωνα προβλέπει ανοδική πορεία για τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.

    Τριγμοί στις “Magnificent 7”

    Οι καλύτερες μετοχές τεχνολογίας που ανέβασαν την ευρύτερη αγορά πέρσι, δεν είχαν ένα ανάλογο ξεκίνημα το 2024.

    Οι λεγόμενες “Magnificent 7” (Apple, Amazon.com, Alphabet, Microsoft, Meta Platforms, Tesla και Nvidia) υποχωρούν τις τελευταίες τέσσερις ημέρες διαπραγμάτευσης, καταγράφοντας το μεγαλύτερο σερί απωλειών σε έναν μήνα, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Οι επενδυτές φαίνεται ότι δεν πιστεύουν στη συνέχεια της σταθερότητας του ράλι του 2023.

    Παρόλο που οι “Magnificent 7” κατέγραψαν άλμα 100% πέρσι, οδηγούμενες από τη φρενίτιδα στην τεχνητή νοημοσύνη, τα κέρδη μειώθηκαν το β’ εξάμηνο του 2023, καθώς οι επενδυτές ανησύχησαν ότι η Federal Reserve θα προσγειώσει απότομα την οικονομία των ΗΠΑ, κρατώντας τα επιτόκια υψηλά για αρκετό καιρό.

    Διαβάστε επίσης: 

    Apple: Πτώση 3% η μετοχή μετά το downgrade από την Barclays

    ΗΠΑ: Στον «πάγο» η απαγόρευση εισαγωγών Apple Watch

    JD Sports: «Βουτιά» πάνω από 20% η μετοχή μετά τις δυσοίωνες προβλέψεις – Απογοήτευση στον κλάδο



    ΣΧΟΛΙΑ