• Business

    JD Sports: «Βουτιά» πάνω από 20% η μετοχή μετά τις δυσοίωνες προβλέψεις – Απογοήτευση στον κλάδο

    • Bloomberg

    Regis Schultz, CEO JD Sports (Πηγή: retailgazette.co.uk)


    Αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για τα κέρδη της η JD Sports Fashion, καθώς οι ασυνήθιστες για την εποχή καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τις μετριασμένες καταναλωτικές δαπάνες την κρίσιμη περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα, δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

    O βρετανικός κολοσσός πώλησης αθλητικών ειδών βλέπει τώρα κέρδη προ φόρων για ολόκληρο το έτος μεταξύ 915 εκατομμυρίων λιρών (1,16 δισ. δολαρίων) και 935 εκατομμυρίων λιρών, από το αρχικά προβλεπόμενο ποσό των 1,04 δισ. λιρών.

    Οι μετοχές “βούτηξαν” πάνω από 20% σήμερα στο Λονδίνο, ενώ το “καμπανάκι” για μειώσεις στα κέρδη παρέσυρε και άλλες μετοχές κατασκευαστών αθλητικών ειδών και λιανεμπόρων.

    Σύμφωνα με την εταιρεία, το περιθώριο κέρδους θα είναι μικρότερο από πέρσι λόγω των ειδικών προσφορών και προωθήσεων που χρησιμοποιούνται για την προσέλκυση αγοραστών κατά την περίοδο αιχμής.

    Η υποβάθμιση της JD Sports χαρακτηρίστηκε «απογοητευτική» από την αναλύτρια της Investec, Kate Calvert.

    Εντούτοις, επεσήμανε ότι η εταιρεία εξακολουθεί να είναι σε θέση να αναπτυχθεί δυναμικά και εκμεταλλευτεί «σημαντικές μακροπρόθεσμες ευκαιρίες».

    Πλήγμα στον κλάδο

    Οι πωλήσεις ενδυμάτων της JD Sports δέχθηκαν πλήγμα, καθώς ο καιρός είναι ήπιος από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε η εταιρεία, η οποία τόνισε ότι ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων ήταν 1,8% για τις 22 εβδομάδες έως τις 30 Δεκεμβρίου. 

    Οι συνέπειες του πλήγματος στον κλάδο όμως, έχουν εμφανιστεί εδώ και καιρό, με τις εταιρείες να προσπαθούν να περικόψουν δαπάνες προκειμένου να ανακάμψουν.

    Μάλιστα, η Nike αποκάλυψε σχέδια περικοπής δαπανών τον περασμένο μήνα λόγω της μείωσης των πωλήσεων, με αποτέλεσμα οι μετοχές της  να πέφτουν.

    Την ίδια στιγμή, οι μετοχές της Adidas υποχώρησαν πάνω από 4% σήμερα,  ενώ η Puma διαπραγματευόταν επίσης χαμηλότερα σημειώνοντας πτώση πάνω από 3%.

    Στο Λονδίνο, η Frasers Group στην οποία ανήκει η Sports Direct, υποχώρησε σχεδόν 4%.

    Οι ευθύνες στον…καιρό!

    Στο ίδιο μήκος κύματος, ορισμένοι ευρωπαίοι λιανέμποροι μόδας έχουν επίσης κατηγορήσει τον ήπιο καιρό για τα ασθενέστερα έσοδά τους.

    H ιδιοκτήτρια της Zara, Inditex, η βρετανική εταιρεία Superdry και ο κατασκευαστής υποδημάτων Dr Martens, καθυστέρησαν τις χειμερινές συλλογές τους καθώς οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες παρέμειναν στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

    Ωστόσο, άλλες εταιρείες εξακολουθούν να έχουν καλή απόδοση.

    Η Next αύξησε ξανά τις προβλέψεις για τα κέρδη της σήμερα το πρωί, ανακοινώνοντας ισχυρές εορταστικές πωλήσεις.

    Διαβάστε επίσης: 

    Silicon Valley: Η χειρότερη χρονιά χρηματοδότησης για τις startups από το 2019

    Microsoft: Προσθέτει νέο πλήκτρο στα keyboards μετά από 30 χρόνια – Τι είναι το AI Copilot

    Tesla: 947.000 οχήματα παρέδωσε η μέγα-βιομηχανική μονάδα της Σανγκάης το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ