• Business

    Ten Brinke Ελλάδος: Νέες επενδύσεις σε αποθήκες, εμπορικά πάρκα και κατοικίες – Ποια έργα της ολοκληρώνονται

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φώτης Γιόφτσιος Ten Brinke

    Φώτης Γιόφτσιος Ten Brinke


    Τις ανάγκες που επιβάλει η εποχή ακολουθώντας τη λογική «πάμε εκεί που υπάρχει ζήτηση» ακολουθεί η Ten Brinke Ελλάδος, σχεδιάζοντας νέες αναπτύξεις σε αποθήκες, εμπορικούς χώρους (μεγάλα καταστήματα) και κατοικίες, ολοκληρώνοντας παράλληλα τα σε εξέλιξη έργα της.

    Μεταξύ άλλων στην κατηγορία των logistics η Ten Brinke βρίσκεται κοντά στην επίτευξη συμφωνιών (εξαγορές ακινήτων) για τη δημιουργία δύο ακόμα σύγχρονων συγκροτημάτων αποθηκών στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, συνολικής δομημένης επιφάνειας έως 60 χιλ. τμ.

    Οι κατασκευασμένες με σύγχρονες προδιαγραφές αποθήκες που ολοκλήρωσε πρόσφατα στην Ελευσίνα, επένδυση ύψους 25 εκατ. ευρώ, μισθώθηκαν στην Public του ομίλου του Πάνου Γερμανού (12.000 τ.μ.) και στην Orphee Beinoglou  (10.000 τ.μ.). Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία και σύντομα θα ανακοινωθεί και η πώλησή τους σε επενδυτική περί τα ακίνητα εταιρεία.

    Η Ten Brinke η οποία δραστηριοποιείται στη Ελλάδα από το 2008 μένει πιστή στη λογική του developer. Κατασκευάζει και επιδιώκει την άμεση μίσθωση του ακινήτου και την πώλησή του σε χρήστη ή επενδυτική εταιρεία.

    Μια από τις πρόσφατες εξαγορές της φαίνεται να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα συνήθη γιατί αφορά όχι μόνον το ακίνητο αλλά και την εταιρεία στην οποία αυτό ανήκει. Ωστόσο και πάλι ο βασικός στόχος είναι το ακίνητο. Πρόκειται για την αγορά της Δέλτα 4 ΑΕ, εταιρεία Logistics, η οποία είναι ιδιοκτήτης κτηρίου προδιαγραφών Z3, με στεγασμένη επιφάνεια 22.500 τ.μ. και σύγχρονους γραφειακούς χώρους 1.500 τ.μ., στην είσοδο της Βιομηχανικής Περιοχής Σίνδου Θεσσαλονίκης.

    Η Ten Brinke Ελλάδος, με επικεφαλής τον Φώτη Γιόφτσιο στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, θα προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες  προκειμένου η Δέλτα 4 να καταστεί οικονομικά υγιής, ρυθμίζοντας τις υποχρεώσεις της (μόνο τα δάνεια είναι περί τα 8,4 εκατ. ευρώ) και θα εκσυγχρονίσει τις εγκαταστάσεις της με νέο εξοπλισμό επενδύοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, περί το 1 εκατ. ευρώ.

    Η Δέλτα 4 το 2019 είχε έσοδα 1,268 εκατ. ευρώ έναντι 1,181 εκατ. της προηγούμενης χρήσεως και ζημιές προ φόρων 7,109 εκατ. έναντι ζημιών 47,445 το 2018.

    Η διαχείριση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Δέλτα 4, η οποία διατηρεί το προσωπικό της, θα γίνεται από την Seagull, η οποία δραστηριοποιείται παγκόσμια προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες στις μεταφορές, ολοκληρωμένες υπηρεσίες αποθήκευσης καθώς και διακίνησης εμπορευμάτων, με υποκαταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα, Ν. Αφρική, Κένυα, Βουλγαρία και Κύπρο.

    Logistics Δ4

    Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή του νέου εμπορικού πάρκου στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Κηφισού στις πρώην εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας Συσκευασιών Α.Ε. (ΒΙΣ) επένδυση ύψους περίπου 25 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι τα εγκαίνιά του να γίνουν το 2021 πριν τα Χριστούγεννα και ήδη έχει μισθωθεί το 50% των διαθέσιμων χώρων του.

    Στην κατηγορία των εμπορικών χώρων η Ten Brinke σχεδιάζει δύο μεγάλες αναπτύξεις. Η πρώτη είναι στο νομό Ηρακλείου Κρήτης. Έχει εξαγοράσει ακίνητο 42 στρεμμάτων κοντά στο νέο αεροδρόμιο   σχεδιάζει εμπορικό πάρκο.

    Επίσης στην κατοχή της έχει περιέλθει (έπειτα από πλειστηριασμό τον περασμένο Ιούλιο, έναντι 3,3 εκατ. ευρώ) το ιστορικό ακίνητο εμβαδού 21,5 στρεμμάτων της πτωχευμένης βιομηχανίας τυποποιημένης ξυλείας ΑΒΕΞ, στη συμβολή της Ακτής Δυμαίων και Ανθείας, στο λιμάνι της Πάτρας. Και σε αυτό εξετάζεται η δημιουργία εμπορικού χώρου με μεγάλα καταστήματα.

    Στην Πάτρα η Ten Brinke έχει εξαγοράσει και ένα άλλο ακίνητο στα Ψηλά Αλώνια (εκεί ήταν ιστορικό καφενείο, κλασικό στέκι των πατρινών) το οποίο θα μετατρέψει σε κατάστημα (σούπερ μάρκετ) και κατοικίες.

    Στα οικιστικά η εν λόγω εταιρεία ολοκληρώνει σύγχρονες πολυκατοικίες στη Γλυφάδα και τους Αμπελόκηπους, ενώ έχει εξαγοράσει οικόπεδα στα Νότια Προάστια για την ανέγερση νέων. Το ενδιαφέρον της εξαπλώνεται και στις εξοχικές κατοικίες (έχει εξαγοράσει έκταση στα Χανιά).

    Το επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η ανακατασκευή του πενταόροφου ακινήτου στη Βασιλίσσης Σοφίας 102 το οποίο στέγαζε μέχρι το 2015 την κλινική Κυανούς Σταυρός (κτήριο 3.580 τ.μ.) το οποίο θα λειτουργήσει ως κτήριο γραφείων υψηλών προδιαγραφών. Ακόμη, τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται το κτήριο γραφείων με ανοδομή 3.000 τ.μ. και υπόγειους χώρους ακόμα 3.000 τ.μ. σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της Ten Brinke στην περιοχή του Αρείου Πάγου, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με πιστοποίηση Leed Gold. 

    Οι δύο αυτοί γραφειακοί χώροι είναι διαθέσιμοι προς μίσθωση ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και συζητήσεις για την πώλησή τους. Ωστόσο, όπως εκτιμάται είναι πιθανό η πανδημία να καθυστερήσει την υπογραφή συμφωνιών αφού οι περισσότερες εταιρείες στη χώρα έχουν μπει σε φάση στασιμότητας αναμένοντας να ξεπεραστεί η κρίση υγείας.

    Η μητρική Ten Brinke είναι ολλανδική εταιρεία με ιστορία 117 ετών, ετήσια έσοδα περί το ένα δισ. ευρώ, 1.200 εργαζόμενους και με θυγατρικές εκτός από την Ελλάδα, σε Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βρετανία, και αλλού. Συγκαταλέγεται μεταξύ των 3 πρώτων developer  στην Ευρώπη, πραγματοποιώντας αναπτύξεις της τάξεως του 1,2 δις. ευρώ ετησίως, έπειτα από τις προτάσεις των 34 διευθυνόντων συμβούλων ισάριθμων θυγατρικών της.

    Διαβάστε ακόμα: 

    Εξαγορά της Logistics Δέλτα 4 στη Θεσσαλονίκη από την Ten Brinke

    «Απόβαση» διεθνούς επενδυτικού ομίλου στη Θεσσαλία-Προσδοκίες για το real estate

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ