• Business

    Αποκλειστικό: Τραπεζίτες προς CVC: «Ή συμφωνείτε άμεσα ή πουλάμε τα δάνεια της Vivartia»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Οι επικεφαλής του CVC Capital: Η τριανδρία των MacKenzie, Koltes και Van Rappard διαχειρίζεται 80 και πλέον δισ. ευρώ από το Λουξεμβούργο


    Σε θρίλερ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για την πώληση της Vivartia καθώς σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες 2 έλληνες  τραπεζίτες φέρεται να έχουν καλέσει την CVC να αποφασίσει άμεσα εάν θα προχωρήσει στο deal, αποδεχόμενη όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στις δυο πλευρές. Επι της ουσίας Εθνική και Eurobank εφαρμόζουν την επιθετική τακτική “That’s the best I can do. Take it or leave it.”

    «Ή συμφωνείτε άμεσα ή πουλάμε τα δάνεια της Vivartia», λέγεται πως έχουν διαμηνύσει οι τραπεζίτες στη διαπραγματευτική ομάδα του αμερικάνικου Fund, ζητώντας την επίσπευση των απαντήσεων στα θέματα που έχουν συζητηθεί και φαίνεται να υπάρχει κοινή πλεύση.

    Το «τελεσίγραφο» προς την CVC, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις επιθυμεί την υλοποίηση του deal, συνδέεται με τις ιδιαίτερα δελεαστικές προτάσεις που έχουν υποβληθεί στις τράπεζες από διάφορα funds για να πουλήσουν τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στον όμιλο τροφίμων.

    «Δεν πρόκειται να περιμένουμε έως την 30η Νοεμβρίου, που λήγει η σχετική (νέα) προθεσμία των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων μεταξυ MIG και CVC», φέρεται να έχουν προειδοποιήσει τα εμπλεκόμενα μέρη οι τραπεζίτες που εμφανίζονται με «κοινή γραμμή» στις συνομιλίες.

    Αν και πρόκειται για απόλυτα ενήμερα δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά, η ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών λόγω του δεύτερου lockdown αναμένεται εκ των πραγμάτων να δυσκολέψει την ικανότητα του τομέα εστίασης να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.

    Ως εκ τούτου, σύμφωνα με πηγές “είναι απόλυτα λογικό οι διοικήσεις της Εθνικής και της Eurobank να έχουν την οριστική απόφαση της CVC νωρίτερα απο την 30η Νοεμβρίου, τη στιγμή που «έχουν στα χέρια τους» πολύ καλές προτάσεις για την μεταβίβαση των δανείων της Vivartia.”

    Η ίδια πηγή επιμένει οτι “εξάλλου, οι τράπεζες έχουν από καιρό καταστήσει σαφές πως εάν δεν ευοδωθεί η παραπάνω συμφωνία θα επιδιώξουν έτσι και αλλιώς να μειώσουν την έκθεσή τους στην Vivartia, μέσω της διαδικασίας πώλησης των δανείων.”

    Σε τεντωμένο σκοινί

    Υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων, όλα δείχνουν πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό για την τύχη του deal, το οποίο πλέον «κινείται σε τεντωμένο σκοινί»…

    Δεν αποκλείεται μάλιστα το ενδεχόμενο να υπάρξουν πολύ πιο σύντομα εξελίξεις απ’ ότι κάποιοι θα περίμεναν δηλαδή νωρύτερα απο την 30η Νοεμβρίου που λήγει η περιόδος των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ MIG και CVC Fund (το οποίο διαχειρίζεται 80 δισ. ευ΄ρω assets).

    Όπως έχει γράψει το mononews.gr, η ρύθμιση των δανείων του τομέα εστίασης (Goody’s – Everest), τα οποία ανέρχονται σε περίπου 165 εκατ. ευρώ αποτελεί το «κλειδί» για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την πώληση της Vivartia στο CVC Capital.

    Τραπεζική πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις και έχει απόλυτη γνώση της υπόθεσης αναφέρει στο mononews.gr πως οι άνθρωποι του CVC ζήτησαν να διαχωριστούν τα δάνεια των θυγατρικών της Vivartia (Μπάρμπα Στάθης, ΔΕΛΤΑ και Goody’s- Everest) και να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής τους λόγω και της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας.

    Οι τράπεζες σύμφωνα με την ίδια τραπεζική πηγή, δεν διαφωνούν στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής αλλά ούτε και στον διαχωρισμό των δανείων, ωστόσο σε μια τέτοια περίπτωση ζητάνε από την πλευρά τους, να αναλάβει το CVC να αποπληρώσει ένα σημαντικό τμήμα των δανείων του τομέα εστίασης, το οποίο θα υπερβαίνει το 40% της αξίας τους, ποσοστό που σε απόλυτα νούμερα αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ.

    Και αυτό, όπως εξηγεί η ίδια πηγή, γιατί τα δάνεια του τομέα εστίασης μετά τον διαχωρισμό τους δεν θα έχουν εγγυήσεις τις μετοχές του «Μπάρμπα Στάθη» και της «ΔΕΛΤΑ», και μάλιστα σε μια περίοδο που η εστίαση υφίσταται ασφυκτική πίεση από τις επιπτώσεις της πανδημίας ενώ υπάρχει έντονη αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία ανάκαμψής της.

    Οι εναλλακτικές

    Στον αντίποδα, οι άλλοι τομείς της Vivartia, αυτοί των γαλακτοκομικών (ΔΕΛΤΑ) και των καταψυγμένων λαχανικών και ζυμών (Μπάρμπα Στάθης) καταγράφουν υψηλές επιδόσεις ακόμη μέσα στην πανδημία και θεωρούνται ελκυστικές επενδύσεις, αφού διαθέτουν προϊόντα με ισχυρά μερίδια και μεγάλη διείσδυση σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

    Να σημειωθεί πως τα δάνεια του ομίλου Vivartia είναι ενήμερα και εξυπηρετούνται κανονικά. Την 31η Δεκεμβρίου του 2019, άγγιζαν τα 424,222 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 374,180 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις και 50,042 εκατ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμες.

    Στην περίπτωση πάντως που δεν υπάρξει συμφωνία με το CVC, η MIG σκοπεύει να αναζητήσει άλλον ενδιαφερόμενο επενδυτή. Η Emma Capital του Jiri Smejc ( βασικός μέτοχος του ΟΠΑΠ) είναι ανάμεσα στους υποψήφιους, καθώς πρόσφατα απέστειλε, επιστολή τόσο στη MIG όσο και στην Τράπεζα Πειραιώς, επαναφέροντας το ενδιαφέρον της για την απόκτηση της Vivartia.

    Διαβάστε ακόμα: 

    MIG: Η ανακοίνωση για την παράταση στις διαπραγματεύσεις με το CVC για Vivartia

    70 εκατ. ευρώ «χωρίζουν» το deal CVC – τραπεζών για την Vivartia

    Στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής – Τίμημα με claw back προτείνει το CVC

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ