Business

Επιβεβαίωση mononews: Παράταση 24 ημερών στις συνομιλίες μεταξύ MIG και CVC για Vivartia

Οι επικεφαλής του CVC Capital: Η τριανδρία των MacKenzie, Koltes και Van Rappard διαχειρίζεται 80 και πλέον δισ. ευρώ από το Λουξεμβούργο


Πλήρης επιβεβαίωση του mononews καθώς σε χθεσινό του δημοσίευμα που έκανε λόγο για παράταση έως τις 30 Νοεμβρίου των συνομιλιών μεταξύ του CVC και της MIG για την πώληση της Vivartia.

Παρατείνεται η αγωνία για την μεγάλη συμφωνία μεταξύ της MIG και το CVC fund για την Vivartia.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του mononews η MIG θα ανακοινώσει το πρωί της Παρασκευής την παράταση της σχετικής διαδικασίας καθώς όπως φαίνεται υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών, αναφορικά με την αποπληρωμή δανείου της Vivartia.

Στην περίπτωση που το deal δεν προχωρήσει τότε η MIG θα αναζητήσει άλλον ενδιαφερόμενο για την πώληση των μετοχών της Vivartia.

Για την ακρίβεια στη ρύθμιση των δανείων του τομέα εστίασης (Goody’s – Everest), τα οποία ανέρχονται σε περίπου 165 εκατ. ευρώ -όπως όλα δείχνουν- βρίσκεται το «κλειδί» για την ολοκλήρωση του deal πώλησης της Vivartia στο CVC Capital.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν πριν από περίπου ένα μήνα συνεχίζονται κανονικά, με τα εμπλεκόμενα μέρη (MIG, τράπεζες και CVC) να εργάζονται αδιάκοπα μέσα σε θετικό κλίμα για την επίλυση του θέματος και την επίτευξη συμφωνίας.

Τραπεζική πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις και έχει απόλυτη γνώση της υπόθεσης αναφέρει στο mononews.gr πως οι άνθρωποι του CVC ζήτησαν να διαχωριστούν τα δάνεια των θυγατρικών της Vivartia (Μπάρμπα Στάθης, ΔΕΛΤΑ και Goody’s- Everest) και να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής τους λόγω και της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας.

Οι τράπεζες (Εθνική, Eurobank και Πειραιώς), σύμφωνα με την ίδια τραπεζική πηγή, δεν αρνούνται την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής αλλά ούτε και τον διαχωρισμό των δανείων, ωστόσο σε μια τέτοια περίπτωση ζητάνε από την πλευρά τους, να αναλάβει το CVC να αποπληρώσει ένα σημαντικό τμήμα των δανείων του τομέα εστίασης, το οποίο θα υπερβαίνει το 40% της αξίας τους, ποσοστό που σε απόλυτα νούμερα αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ.

Και αυτό, όπως εξηγεί η ίδια πηγή, γιατί τα δάνεια του τομέα εστίασης μετά τον διαχωρισμό τους δεν θα έχουν εγγυήσεις τις μετοχές του «Μπαρμπά Στάθη» και της «ΔΕΛΤΑ», και μάλιστα σε μια περίοδο που η εστίαση υφίσταται ασφυκτική πίεση από τις επιπτώσεις της πανδημίας ενώ υπάρχει έντονη αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία ανάκαμψής της.

Στον αντίποδα, οι άλλοι τομείς της Vivartia, αυτοί των γαλακτοκομικών (ΔΕΛΤΑ) και των καταψυγμένων λαχανικών και ζυμών (Μπάρμπα Στάθης) καταγράφουν υψηλές επιδόσεις ακόμη μέσα στην πανδημία και θεωρούνται ελκυστικές επενδύσεις, αφού διαθέτουν προϊόντα με ισχυρά μερίδια και μεγάλη διείσδυση σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

Να σημειωθεί πως τα δάνεια του ομίλου Vivartia είναι ενήμερα και εξυπηρετούνται κανονικά. Την 31η Δεκεμβρίου του 2019, άγγιζαν τα 424,222 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 374,180 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις και 50,042 εκατ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμες.

Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν πως πρόκειται για ένα σύνθετο deal με πολλές παραμέτρους και επιμέρους στοιχεία που πρέπει να διευθετηθούν.

Υπογραμμίζουν πως δεν υπάρχουν «σύννεφα» στις διαπραγματεύσεις και επιβεβαιώνουν πως το CVC μελετά τη διάρθρωση της συναλλαγής με τις τράπεζες, τονίζοντας πως η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος εξαιτίας του lockdown δημιουργεί πρόσθετα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν. Επισημαίνουν πως το αμερικάνικο fund έχει αξιολογήσει τις δυνατότητες και τις προοπτικές του τομέα εστίασης και γνωρίζουν τι μπορεί να αποφέρει σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αφού τελειώσει η υγειονομική κρίση, ξεκαθαρίζοντας πως το τίμημα είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην περίπτωση που δεν ευοδωθεί η συμφωνία, οι πιστώτριες τράπεζες έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να πουλήσουν τα δάνεια που έχουν στην Vivartia.

Διαβάστε ακόμα:

70 εκατ. ευρώ «χωρίζουν» το deal CVC – τραπεζών για την Vivartia

Αποκλειστικό: Έως τις 30 Νοεμβρίου η παράταση στις συζητήσεις MIG-CVC για VIVARTIA

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

 


ΣΧΟΛΙΑ