• Business

    ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Μετρό: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για επέκταση της γραμμής 2 προς Ίλιον

    Νίκος Κουρέτας - Νίκος Ταχιάος (Αττικό Μετρό)

    Νίκος Κουρέτας – Νίκος Ταχιάος


    Προκηρύχθηκε και επίσημα ο διαγωνισμός για ένα από τα έργα-ναυαρχίδες του  Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Πρόκειται για το project της επέκτασης της Γραμμής 2 του Μετρό Αθήνα προς το Ίλιον με το εκτιμώμενο κόστος του έργου να αγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ, και αναμφίβολα τόσο οι μεγάλοι εγχώριοι όσο και οι διεθνείς Όμιλοι θα δώσουν σημαντική μάχη για να επικρατήσουν στον διαγωνισμό.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση στη Διαύγεια, η οποία υπογράφεται από το Διευθύνοντα Σύμβουλο και Αντιπρόεδρο της Αττικό Μετρό Α.Ε., Νικόλαο Κουρέτα, τα ενδιαφερόμενα σχήματα θα έχουν στη διάθεσή τους έως τις 28 Φεβρουαρίου για  να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, ενώ στις 6 Μαρτίου θα γνωστοποιηθούν ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενο Πρόκειται για το Α΄Στάδιο του διαγωνισμού και στη συνέχεια η Αττικό Μετρό θα επιλέξει τα τελικά σχήματα, τα οποία και θα υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους (Στάδιο Β).

    Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του έργου, αυτός διαμορφώνεται πλέον στα 682 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, ενώ δρομολογείται η χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ 2021-2027 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταφορές».

    Στόχος η λειτουργία εντός του 2028-Ποιοι είναι οι νέοι σταθμοί

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην εν λόγω απόφαση, το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός πενταετίας από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Αυτό σημαίνει πως, εάν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις εκ μέρους της αναθέτουσας αρχής του έργου (ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.) και οι ενδιαφερόμενοι δεν κάνουν προσφυγές, τότε η νέα επέκταση του Μετρό Αθήνας θα παραδοθεί στο κοινό στα τέλη του 2028 ή στις αρχές του 2029.

    Το προς δημοπράτηση έργο αφορά την κατασκευή υπόγειας διπλής γραμμής μήκους 4 χιλιομέτρων, καθώς και η δημιουργία τριών νέων σταθμών. Αυτοί θα είναι οι εξής:

    • Παλατιανή: Συμβολή οδών Θηβών και Καππαδοκίας
    • Ίλιον: Στη συμβολή οδών Θηβών και Ελαιών
    • Άγιος Νικόλαος (Τερματικός Σταθμός): Συμβολή οδών Αγίου Νικολάου και Παραμυθιάς
    • Σημειώνεται πως η Γραμμή 2 θα περιλαμβάνει 23 σταθμούς με σημείο εκκίνησης το Ελληνικό και τερματισμό στο Καματερό, ενώ εκτιμάται πως εξυπηρετεί περίπου 50.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση.

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ