• Business

    Αποκλειστικό – Luke Comer: «Θα επενδύσω 250-400 εκατ. στην Ελλάδα» – Τι λέει για MIG

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Luke Comer, επικεφαλής Comer Group


    Σχέδια να επενδύσει μέχρι 400 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα διαθέτει ο Luke Comer, σύμφωνα με όσα δηλώνει στη συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο mononews.gr.

    Εξηγεί γιατί δεν προχώρησε στην εξαγορά της MIG και τονίζει ότι η Ελλάδα είναι πιο ελκυστική από πολλούς άλλους επενδυτικούς προορισμούς και ότι σήμερα έχουμε την πιο «proactive» στην προσέλκυση επενδύσεων κυβέρνηση στον κόσμο.

    Ο κ. Luke Comer έγινε γνωστός στην Ελλάδα αποκτώντας το καζίνο Λουτρακίου, αφού πρώτα είχε αγοράσει τα δάνεια της επιχείρησης από την Τράπεζα Πειραιώς. Όμως τα επενδυτικά του σχέδια δεν σταματούν εκεί, και προσμένει το τέλος της περιπέτειας του Covid-19 για να ενεργοποιηθεί.

    Ο  Luke Comer είναι επικεφαλής του Comer Group και μαζί με τον αδερφό του, Brian Comer, φιγουράρει στη λίστα με τους πλουσιότερους στην Ιρλανδία και τη Βρετανία και με ισχυρή παρουσία στο real estate στη Γερμανία και τη Βρετανία, αλλά και στην Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Γαλλία.

    Η Comer Group Limited ιδρύθηκε το 2003 και εδρεύει στο Λονδίνο. Ο όμιλος όμως ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια από τους αδελφούς Luke και Braian Comer που ξεκινώντας από επιχειρήσεις οικοδομών  σταδιακά δημιούργησαν μια μεγάλη διεθνή εταιρεία ακινήτων.

    Πότε και γιατί αποφασίσατε να επενδύσετε στην Ελλάδα; Πώς επηρέασε τα σχέδιά σας η Covid-19;

    Πριν από περίπου 5 χρόνια, με πλησίασαν οι Γερμανοί πράκτορες ακινήτων που ρωτούσαν αν θα ήθελα να αγοράσω ακίνητα στην Ελλάδα, ιδίως το Club Hotel Loutraki. Τότε το εξέτασα με σκοπό την αγορά και τελικά κατάφερα να αντιμετωπίσω πολύ περίπλοκες και δύσκολες συνθήκες και σήμερα νομίζω ότι είμαστε τώρα σε καλή θέση για να κάνουμε την Club Hotel Loutraki μια επιχείρηση που θα είναι επιτυχημένη και ευημερούσα στο μέλλον.

    Η Covid-19 προφανώς προκάλεσε τεράστια προβλήματα και προκλήσεις σε όλες τις επιχειρήσεις. Ο όμιλός μας ήταν ευτυχώς σε πολύ ισχυρή οικονομική θέση για να αντέξει όλες τις παγίδες που προκλήθηκαν από αυτήν την τρομερή ασθένεια και ελπίζουμε ότι το χειρότερο είναι πίσω μας και η ζωή και οι επιχειρήσεις μπορούν να επανέλθουν στο φυσιολογικό. Η κανονικότητα μπορεί να φαινόταν βαρετή στο παρελθόν, αλλά μετά από ένα χρόνο Covid η κανονικότητα θα είναι… ο απόλυτος παράδεισος.

    Προσπαθήσατε να αποκτήσετε τη MIG; Γιατί δεν ολοκληρώθηκε αυτή η προσπάθεια;

    Όσον αφορά τη MIG, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι αν οι συνθήκες ήταν κανονικές θα την είχαμε ήδη αγοράσει και θα την κάναμε ένα success story. Όμως όταν ακριβώς έγιναν οι τελικές προσφορές, χτύπησε η Covid 19 και ως πρόεδρος της Comer Group International δυστυχώς έπρεπε να λάβω τη δύσκολη απόφαση και να αποσυρθώ από τη διαδικασία, καθώς το άμεσο και μεσοπρόθεσμο μέλλον για όλες τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο έδειχνε πολύ ζοφερό.

    Πώς είναι η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός; Ποια πλεονεκτήματα και ποια μειονεκτήματα παρουσιάζει;

    Νομίζω ότι η Ελλάδα είναι μια πολύ όμορφη ανεκμετάλλευτη και ευημερούσα χώρα. Πιστεύω επίσης ότι ο ελληνικός λαός μοιάζει πολύ με τον ιρλανδικό είναι καλοί ζεστοί και φιλικοί άνθρωποι.

    Θα αξιολογούσα την Ελλάδα το ίδιο καλή, αν όχι καλύτερη από τους περισσότερους άλλους επενδυτικούς προορισμούς, ειδικά για όσους είναι υπομονετικοί και όχι απελπισμένοι για μια γρήγορη απόδοση.  Όλες οι καλές επενδύσεις χρειάζονται χρόνο για να ωριμάσουν ειδικά μετά από αυτήν την πανδημία.

    Ποια είναι τα επενδυτικά σας σχέδια στην Ελλάδα;

    Το σχέδιό μου είναι  να επενδύσω περίπου 250.000.000 έως 400.000.000 ευρώ στην Ελλάδα και νομίζω ότι μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό χωρίς πολύ δυσκολία,  σε ένα -ελπίζω- περιβάλλον χωρίς Covid.

    Τι περιμένετε ότι θα συμβεί μετά την πανδημία διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα;

    Η έγκαιρη καταστολή αυτού του ιού με εμβόλιο ή με άλλο τρόπο θα είναι το απόλυτο «κλειδί» για την επιστροφή σε μια κανονική ανάπτυξη, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Με δεδομένο ότι ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής οικονομίας βασίζεται στον τουρισμό και ότι ολόκληρος ο κόσμος έχει ανάγκη να ξαναρχίσει να ταξιδεύει, τότε η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να επωφεληθεί από τους πολλούς τουρίστες που θα ήθελαν να πάνε διακοπές  και πάλι κανονικά.

    Όπως έχω ήδη πει, νομίζω ότι η Ελλάδα είναι μια ατελείωτη δεξαμενή επενδύσεων. Έχετε αυτήν τη στιγμή την πιο proactive κυβέρνηση στον κόσμο στην προσέλκυση επενδύσεων, που μειώνει συνεχώς τη γραφειοκρατία για να εξασφαλίσει ότι οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα με τεράστια εμπιστοσύνη στη χώρα.



    ΣΧΟΛΙΑ