ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Αμερικανοί που αγοράζουν Πειραιώς και ΓΕΚ, γιατί πρέπει να παραιτηθεί ΤΩΡΑ ο Μαζαράκης, γιατί η Λούλου Ζέιν εντυπωσιάζει, η νέα εταιρεία του Χόλτερμαν, ο ύπνος της Φραγκιά των Σπετσών και το τάμα στην Τήνο των Coustas
Η αεροπορική εταιρεία Aegean, συμφερόντων του επιχειρηματία Ευτύχη Βασιλάκη, θα είναι όπως όλα δείχνουν εκείνη που θα… σπάσει τον πάγο στην αγορά των εταιρικών ομολόγων. Μια αγορά η οποία, εδώ και 15 μήνες, έχει «σιγήσει», καθώς μετά την Intralot δεν έχει υπάρξει καμιά άλλη έκδοση ομολόγου ελληνικού δικαίου και διαπραγματεύσιμου στο χρηματιστήριο της Αθήνας.
Το χρονικό αυτό κενό είναι το μεγαλύτερο που έχει υπάρξει από τον Οκτώβριο του 2016, όταν έκανε το πρώτο βήμα λειτουργίας της η συγκεκριμένη αγορά. Έχοντας διπλή στόχευση: Αφ’ ενός μεν την εναλλακτική πηγή φθηνότερης χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και αφ’ ετέρου την προσφορά στους αποταμιευτές καλύτερων αποδόσεων, σε σύγκριση τα… ψίχουλα που αποφέρουν οι τραπεζικές καταθέσεις.
Το πολύμηνο «φρένο» στις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, όπου η επενδυτική συμμετοχή ξεκινά από τα 1.000 ευρώ, οφείλεται στις αντίξοες συνθήκες, που διαμορφώθηκαν από την άνοδο των επιτοκίων. Σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες που «γέννησαν» την αύξηση ρίσκου.
Πλέον τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί με την αποκλιμάκωση των επιτοκίων και η Aegean Airlines αποφάσισε να βγει μπροστά. Σχεδιάζοντας την έκδοση ενός 7ετούς ομολόγου, με σταθερό επιτόκιο, προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια 300 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Αν δεν αλλάξει κάτι, πιστεύεται ότι οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν σε περίπου ένα μήνα από τώρα.
Η Αεροπορία Αιγαίου έχει ήδη ενεργό εταιρικό ομόλογο αξίας 200 εκατ. ευρώ, το οποίο εκδόθηκε το 2019, λήγει στις 12 Μαρτίου του 2026, φέρει σταθερό ετήσιο επιτόκιο 3,60% και δεν διαθέτει ρήτρα πρόωρης αποπληρωμής.
Πέρσι τον Μάιο το ομόλογο αυτό είχε φτάσει να προσφέρει ετησιοποιημένη απόδοση στη λήξη του 4,01%. Στα τέλη του 2024 η απόδοση είχε υποχωρήσει στο 2,993%, ενώ τώρα βρίσκεται ακόμη χαμηλότερα (στο 2,73%).
Πόσο έχουν αποκλιμακωθεί οι αποδόσεις
Η κάμψη των αποδόσεων που μεταφράζεται σε μείωση του κόστους χρηματοδότησης, πιστοποιείται και από το δείγμα 8 εκδόσεων μεγάλων εταιρειών. Δηλαδή του ΟΠΑΠ (200 εκατ. ευρώ), της Metlen (500 εκατ.), της Μότορ Όιλ ( 200 εκατ.), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (500 εκατ.), της Lamda Development (320 εκατ.), της Aegean Airlines (200 εκατ.) της Ελβάλ/Χαλκόρ (250 εκατ.) και της Autohellas ( 200 εκατ. ευρώ).
Πριν από 12 μήνες ο μέσος όρος των ετησιοποιημένων αποδόσεων αυτών των ομολόγων ήταν στο 4,238%. Στα τέλη της περσινής χρονιάς πήγαν στο 3,305% και τώρα είναι στο 2,916%.
Αντίστοιχη αποκλιμάκωση υπάρχει και στα δύο εταιρικό ομόλογα, που έχουν το μεγαλύτερο σταθερό επιτόκιο. Στην περίπτωση της Intralot που έχει επιτοκιακό κουπόνι 6%, πέρσι τον Μάιο έδινε απόδοση 5,81%, στα τέλη του 2024 η απόδοση ήταν στο 4,904% και τώρα βρίσκεται στο 4,475%.
Το εταιρικό ομόλογο της Ideal Holdings βγήκε με κουπόνι 5,50% ετησίως, πέρσι τον Μάιο είχε απόδοση στη λήξη του 4,839%, στα τέλη της περσινής χρονιάς η απόδοση υποχώρησε στο 4,35% και τώρα έχει πάει στο 4,043%.
Κρίσιμο τεστ για το προσφερόμενο επιτόκιο
Η νέα ομολογιακή έκδοση της Αεροπορίας Αιγαίου είναι εμφανές ότι πέραν των άλλων θα αποτελέσει κι ένα κρίσιμο τεστ σε ότι αφορά το προσφερόμενο επιτόκιο. Δηλαδή πόσο χαμηλότερα θα κινηθεί από το 3,60% της προηγούμενης έκδοσης. Η κερδοφόρα εταιρεία που έχει δρομολόγια σε 47 χώρες και 249 προορισμούς, ενώ για την εφετινή χρονιά αναμένεται να προσφέρει 21,5 εκατ. θέσεις, υλοποιεί ένα πολύπλευρο και γενναίο επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης.
Προφανώς σε αυτό αναμένεται να κατευθυνθεί το μεγαλύτερο τμήμα των υπό άντληση 300 εκατ. ευρώ. Μένει βέβαια να διακριβωθεί και το ενδεχόμενο της πιθανής «διασύνδεσης» με την επικείμενη αποπληρωμή του υφιστάμενου ομολόγου. Το οποίο μετά από ορισμένες επαναγορές ανέρχεται σε 199,375 εκατ. ευρώ.
Στην έκδοση του 2019 που έγινε από την αεροπορική εταιρεία Aegean, είχαν λάβει ομολογίες 6.696 επενδυτές, ενώ η προσφορά είχε καλυφθεί κατά 2,64 φορές. Οι ιδιώτες τοποθέτησαν κεφάλαια 120 εκατ. ευρώ, ενώ 80 εκατ. ευρώ ήταν η εισφορά από ειδικούς επενδυτές.
Πάνω από 10,5 δισ. η ζήτηση για τις 19 εκδόσεις
Σήμερα στην κύρια αγορά του χρηματιστήριου τελούν σε διαπραγμάτευση 19 εταιρικά ομόλογα. Συνολικής αξίας 4,149 δισ. ευρώ, που είναι πληρωτέα στη λήξη τους. Εξ αυτών και κατά την αρχική τους έκδοση περίπου 2,9 δισ. ευρώ απορροφήθηκαν σχεδόν καθ’ ολοκληρίαν από ιδιώτες Έλληνες, ενώ τα υπόλοιπα 1,249 δισ. κατέληξαν σε επαγγελματίες της αγοράς (ειδικούς επενδυτές) καθώς επίσης και σε αναδόχους. Μάλιστα η συνολική ζήτηση για όλες αυτές τις εκδόσεις ξεπέρασε τα 10,5 δισ. ευρώ…
Ο αριθμός των επενδυτών που τοποθέτησε αποταμιευτικά κεφάλαια ανήλθε σε 163.562, με τις αντίστοιχες επικαλύψεις οι οποίες έχουν γίνει, αφού υπάρχουν κοινές συμμετοχές σε παραπάνω από ένα εταιρικά ομόλογα.
Με βάση τα προσφερόμενα σταθερά επιτόκια, οι επενδυτές λαμβάνουν ετησίως από τόκους 133,53 εκατ. ευρώ. Μέχρι πρόσφατα οι φόροι στους τόκους των ομολόγων ήταν 15% στα φυσικά πρόσωπα, που είχαν την Ελλάδα ως φορολογική έδρα. Πλέον η φορολογία έχει μειωθεί στο 5%.
Αν η προηγούμενη φορολογική υποχρέωση προβληθεί στο σύνολο των εσόδων από τόκων, τα απομειώνει κατά περίπου 20 εκατ. ευρώ. Ενώ τώρα οι φόροι απορροφούν περί τα 6,67 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Τραπεζικές μετοχές: Περιθώριο για νέες υπεραξίες 5,1 δις ευρώ, αλλά με…μικρότερη ταχύτητα στα κέρδη
HelleniQ Energy: Στις 19 Ιουνίου η ΓΣ για την διανομή μερίσματος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σαλώμη Οικονομίδη: «Από την ασχήμια στη ζωή πήρα δύναμη»
- Θεόδωρος Μανωλίδης: Από την Αθήνα μέσω Νέας Υόρκης στο Μονακό και πίσω – Ιόλας, Ευγενία, οικογένεια, ζωή και τέχνη
- Μήνυμα Πιτσιλή στους μεγαλοοφειλέτες: Πληρώστε αλλιώς βγάζουμε ονόματα και διευθύνσεις
- Ο Τραμπ πολιτικά Ψυχροπολεμιστής, οικονομικά υπέρμαχος της παραγωγής, πολιτισμικά επιστρέφοντας στο παρελθόν
