Δημήτρης Κουτσολιούτσος
«Αθώος του αίματος» επιχειρεί να εμφανιστεί για τη μεγάλη απάτη των Folli Follie ο 77χρονος σήμερα Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ιδρυτής, βασικός μέτοχος και επί σειρά ετών διοικητικός ηγέτης της κατ’ εξακολούθηση αμαρτωλής εταιρείας.
Ο πλασαριζόμενος ως… εξερευνητής πολιτισμών, λάτρης της ιστορίας και γευσιγνώστης, ο οποίος έχει δηλώσει ψευδώς ότι κατέχει πτυχίο από ιταλικό πανεπιστήμιο, φροντίζει να μεταθέσει τις ευθύνες σε 20 φυσικά πρόσωπα. Υπευθύνους να ραπορτάρουν κάθε φορά τα οικονομικά στοιχεία των θυγατρικών εταιρειών του ομίλου των Folli Follie. Mε τον τρόπο αυτόν δοκιμάζει να μείνει στο απυρόβλητο, τόσο ο ίδιος όσο και όλα τα μέλη του παλιού Διοικητικού Συμβουλίου, που υπέγραφαν τους πλασματικούς ισολογισμούς.
Ανάμεσα στα στελέχη που κατ’ ουσίαν «δίνει» ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είναι ο οικονομικός διευθυντής της μεγάλης θυγατρικής στο Χονγκ Κονγκ, Ιωάννης Μπεγιέτης.
Η συγκεκριμένη θυγατρική, με ένα δορυφορικό πλέγμα 17 άλλων εταιρειών, λογίζεται ως η «μήτρα» της μεγάλης απάτης. Καθώς, σύμφωνα με το πόρισμα της Alvarez & Marsal, είχε φουσκώσει κατά 1 δισ. δολάρια τις πωλήσεις, κατά 290 εκατ. δολάρια τα ταμειακά διαθέσιμα και κατά περίπου 350 εκατ. δολάρια τα καθαρά κέρδη, στη χρήση του 2017.
Όμως ο καταμαρτυρούμενος από το Δημήτρη Κουτσολιούτσο, Ιωάννης Μπεγιέτης, αμέσως μετά από την αποκάλυψη του σκανδάλου των Folli Follie, που έγινε στις αρχές Μαΐου του 2018, έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης… Δεν έχει δώσει κανένα σημείο ζωής και κατά μία εκδοχή έχει βρει ασφαλές καταφύγιο στην εξωτική Ταϊλάνδη.
Ο 50χρονος Ιωάννης Μπεγιέτης θεωρείται από τους έμπιστους ανθρώπους του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, τουλάχιστον μέχρι που βγήκε στον αφρό της δημοσιότητας η απάτη. Τον Απρίλιο του 2006 τοποθετήθηκε CFO της Folli Follie. Παρέμεινε στη θέση του έως τον Ιανουάριο του 2008, οπότε και ανέλαβε την αναδιοργάνωση του ομίλου στην Ιαπωνία, έχοντας ως έδρα το Τόκιο. Τον Απρίλιο του 2011 μεταφέρθηκε στο Χονγκ Κονγκ, αναλαμβάνοντας καθήκοντα οικονομικού διευθυντή της FF Sourcing Group. Πρόεδρος στην οποία ήταν ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο οποίος μάλιστα διέμενε κατά μακρά διαστήματα στο Χονγκ Κονγκ, ενώ ως στέλεχός της θυγατρικής είχε χρηματίσει και ο γιος του, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.
Παίζοντας σκάκι με την… απάτη
Σε συνέντευξή που είχε δώσει σε εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ έναν χρόνο πριν από την αποκάλυψη της απάτης των Folli, ο Δημήτρης Μπεγιέτης αναφερόταν ως απόγονος του Σπαρτιάτη βασιλιά Λεωνίδα.
Μάλιστα ο ίδιος χαρακτήριζε τον εαυτό του ως τακτικιστή, τονίζοντας ότι: «Το λιανεμπόριο είναι σαν το σκάκι. Πρέπει πάντα να κάνεις τα σωστά βήματα για να κατακτήσεις την κορυφή. Φυσικά, όταν παίζεις, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να χάσεις. Όμως κανείς δεν προετοιμάζεται για να χάσει. Όλοι προετοιμάζονται για να νικήσουν…».
H έρευνα της Alvarez & Marsal κατέδειξε ότι ο Ιωάννης Μπεγιέτης είχε καθοριστικό ρόλο στη βιομηχανία πλαστών παραστατικών και τραπεζικών εμβασμάτων. Σε μια από τις ηλεκτρονικές αλληλογραφίες που έχουν εντοπιστεί, υπάρχει συνομιλία Μπεγιέτη (στις 20 Μαΐου του 2016) με τον φίλο του Κωνσταντίνο Σ. Και όταν αυτός τον ρωτά τι όνομα να βάλλει σε μαϊμουδένιο έμβασμα, παίρνει από τον Μπεγιέτη την επική απάντηση: «Βάλε Γιώργος Πουτσίδης…».
Μέχρι τώρα ο Ιωάννης Μπεγιέτης έχει τιμωρηθεί με πρόστιμα 4,6 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ του αποδίδονται κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, με βάση τα δύο πορίσματα του οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, τα οποία έχουν αποσταλεί στην τακτική ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεξοπούλου.
Η «γραμμή» Κουτσολιούτσου που δεν έπεισε κανέναν
Σε ό,τι αφορά την υπερασπιστική γραμμή της προβαλλόμενης αθωότητας του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, αυτή είναι καταγεγραμμένη σε απαντητική του επιστολή που εστάλη στις 22 Ιανουαρίου του 2019 στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ασκώντας το δικαίωμα πρότερης ακρόασης, έναντι των παραβάσεων που είχαν εντοπιστεί από την Εποπτική Αρχή.
Μεταξύ των άλλων ο Κουτσολιούτσος υποστήριξε ότι «η εταιρεία διαθέτει έναν ειδικά διαμορφωμένο δικτυακό τόπο, στον οποίο έχουν πρόσβαση οι υπεύθυνοι λογιστηρίου και οικονομικοί διευθυντές κάθε μιάς εκ των εταιρειών του Ομίλου. Στον εν λόγω διαδικτυακό τόπο, υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα φύλλα (sheets) στα οποία καταχωρούνται τα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων εκάστης θυγατρικής. Και τα οποία συμπληρώνονται κάθε φορά από τον αρμόδιο λογιστή, οικονομικό διευθυντή ή εξωτερικό συνεργάτη που έχει την ευθύνη της τήρησης των βιβλίων».
Επιπρόσθετα ο Κουτσολιούτσος ανέφερε ότι «τα στοιχεία που εισάγονται στον ανωτέρω δικτυακό τόπο από τους κατά τόπου χρήστες, επαληθεύονται με το περιεχόμενο των εκθέσεων των ορκωτών ελεγκτών της κάθε θυγατρικής».
Σε αδρές γραμμές, ο Κουτσολιούτσος λέει ότι η σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων είναι αποκλειστικής ευθύνης των στελεχών της κάθε θυγατρικής. Με συνέπεια να θεωρεί αβάσιμες τις κατηγορίες κατά των μελών του Δ.Σ της εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι η ενοποίηση των οικονομικών καταστάσεων είναι τυπική και όχι ουσιαστικά διαδικασία…
Ο Κουτσολιούτσος δίνει και τα ονοματεπώνυμα εκείνων που είναι αρμόδιοι στα εμβαζόμενα οικονομικά στοιχεία των θυγατρικών. Για τη Βουλγαρία οι Ζ.S και Μ.Κ. Για τη Ρουμανία οι Α.Α,C.B και R.F. Για την Ισπανία οι Α.Α και M.C. Για το Ηνωμένο Βασίλειο οι M.W,M.S,G.K και C.P. Για την Κύπρο οι Ν.Π,Λ.Κ και Χ.Κ. Για τη Γαλλία και το λογιστικό γραφείο Ε. Για τις ελληνικές θυγατρικές οι Α.Υ,Β.Π, Ε.Κ και Θ.Χ. Τέλος για την Ασία δίνεται το όνομα του Ιωάννη Μπεγιέτη.
Αν ληφθεί υπόψη ότι η καρδιά της απάτης των Folli ήταν στην Ασία, τότε ευκρινως η στόχευση του Κουτσολιούτσου είναι στον Μπεγιέτη και όχι στα άλλα πρόσωπα. Βέβαια, από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς δεν έγιναν δεκτά τα όσα ισχυριζόταν ο Κουτσολιούτσος, εξ ου και τα μεγάλα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στον ίδιο και τους άλλους εμπλεκόμενους.
Καταπέλτης για Κουτσολιούτσους, πατέρα και γιό, όπως επίσης και για άλλους, μεταξύ των οποίων και το Ιωάννη Μπεγιέτη, ήταν τα πορίσματα Δραγάτση, με κατηγορίες για απάτη, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης από κοινού, πλαστογραφία και χειραγώγηση της αγοράς. Άλλωστε εκφεύγει και της κοινής λογικής ακόμη να μη γνώριζε τίποτε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος για το πώς πλούτιζε με… αέρα κοπανιστό από την Ασία η εταιρεία του.
Στην περίπτωση Μπεγιέτη, του οποίου έχουν δεσμευτεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί, πολλά θα κριθούν από τη στιγμή κατά την οποία η ανακρίτρια θα αποφασίσει να ξεκινήσει να λαμβάνει μαρτυρικές καταθέσεις για το μέγα σκάνδαλο. Άγνωστο το πότε, παρά το γεγονός ότι κοντεύουν να συμπληρωθούν δύο χρόνια από την αποκάλυψη της απάτης. Αν στην ανακριτική διαδικασία κληθεί και δεν εμφανιστεί ο Ιωάννης Μπεγιέτης, τότε θα αντιμετωπίσει την έκδοση εντάλματος σύλληψης.
Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να έρθει και να καταθέσει ο Μπεγιέτης στην ανακρίτρια, όταν κληθεί. Και τότε όντως θα έχει μεγάλη σημασία και τι θα πει και κυρίως ποιους ενδεχομένως θα θελήσει να «κάψει»…