• Business

    Alvarez & Marsal: Ο «κολοσσός» της Folli Follie είναι μικρότερος και από τα δάνειά του

    • NewsRoom
    folli follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Χαοτικές αποκλίσεις ανάμεσα στα πραγματικά μεγέθη του Ομίλου Folli Follie Group και στα μεγέθη που παρουσίαζε ο Όμιλος για τη δραστηριότητά του στην Ασία αποκαλύπτει το πόρισμα της Alvarez & Marsal. Συγκεκριμένα, τα πραγματικά μεγέθη είναι μεγέθη ενός ομίλου πολύ μικρότερου σε μέγεθος από αυτό που η Folli Follie παρουσίαζε στις οικονομικές καταστάσεις της, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και σε επίπεδο ταμειακών διαθεσίμων (καταθέσεων).

    Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει η έκθεση της Alvarez & Marsal, το ταμειακό έλλειμμα της εταιρείας είναι 290 εκατ. δολάρια, ενώ -και εδώ είναι το σημαντικό- το πραγματικό μέγεθος της Folli Follie, δηλαδή η πραγματική αποτίμηση του ομίλου μπορεί να είναι, ενδεχομένως, ακόμη και μικρότερη των 400 εκατ. δολαρίων που είναι ο δανεισμός της μέσω των ομολογιακών δανείων που έχει συνάψει.

    Υπενθυμίζεται πως η Folli Follie έχει ένα μετατρέψιμο ομολογιακό ονομαστικής αξίας 249,5 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης και άλλο ένα ύψους 150 εκατ. ελβετικών φράγκων. Τραπεζικές πηγές ανέφεραν, μάλιστα, ότι υπάρχει και άλλη μια ομολογιακή έκδοση ύψους 50 εκατ. ευρώ η οποία προστίθεται στο όλο παζλ των πιστωτών στους οποίους πέρα από τους προμηθευτές συγκαταλέγονται και οι κάτοχοι των ομολογιακών εκδόσεων.

    Την ίδια ώρα, διαπιστώνεται πως ο πραγματικός τζίρος της εταιρείας το 2017 δεν ξεπερνούσε τα 116 εκατ. δολάρια όταν στις οικονομικές καταστάσεις του 2017 ο κύκλος εργασιών που δηλωνόταν ήταν 1,1 δισ. δολάρια, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα δεν ξεπερνούσαν τα 10 εκατ. δολάρια όταν η εταιρεία εμφάνιζε ταμειακά διαθέσιμα 220 εκατ. δολαρίων.

    Το σχετικό πόρισμα αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Το πόρισμα της Alvarez & Marsal συζητήθηκε χθες στη μαραθώνια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου που διήρκεσε περί τις επτά ώρες και συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου Παναγιώτη Αλεξάκη και μετά την παραίτηση του διεθνούς οίκου Rothschild από τη θέση του βασικού χρηματοοικονομικού συμβούλου του Folli Follie Group.

    Η συνεδρίαση επισφραγίστηκε με την παραίτηση των Δημήτρη και Αικατερίνης Κουτσολιούτσου από το Δ.Σ. του ομίλου Folli Follie, ανοίγοντας το δρόμο για το διορισμό μεταβατικής διοίκησης, που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα.

    Στις χθεσινές παραιτήσεις προστίθεται και αυτή του μέλους της Επιτροπής Ελέγχου (Audit Commite) Μιχάλη Τσιμπρή, ο οποίος είχε διοριστεί στις 8 Ιουνίου.

    Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση έγινε προσπάθεια να αποφευχθεί η αποχώρηση της EY, η οποία μετά τη Rothschild, επικαλέστηκε εμπόδια στη συνεργασία της με τους βασικούς μετόχους. Μαζί με τη Rothschild, την παραίτησή τους πάντως έχουν υποβάλει ο νομικός σύμβουλος Allen & Overy με έδρα το Λονδίνο, αλλά και η ελληνική δικηγορική εταιρεία Μπερνίτσας, που είχαν αναλάβει τη νομική υποστήριξη του διεθνούς οίκου στο έργο της αναδιάρθρωσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Τυφώνας» εξελίξεων στη Folli Follie: Έλλειμμα 290 εκατ. δολάρια στα ταμεία της διαπιστώνει η Alvarez

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο «χτύπημα» στη Folli Follie: Προς «νέα στέγη» τα διεθνή σήματα – Οι υποψήφιοι μνηστήρες



    ΣΧΟΛΙΑ