• Business

    Από τους μικρούς της Wall Street, οι καλοπληρωμένοι μάνατζερς

    Τιμ Κουκ, CEO Apple

    Τιμ Κουκ, CEO της Apple


    Όποιος περίμενε τον Τιμ Κουκ, τον CEO της Apple στην πρώτη θέση στην κατηγορία των πιο ακριβοπληρωμένων CEO, θα απογοητευτεί. Οι μεγάλες εταιρείες, ακόμα και αυτή που πλέον έχει φτάσει σε κεφαλαιοποίηση τα 3 τρισ. δολάρια, δεν φημίζονται τις περισσότερες φορές για τις παχυλές αμοιβές τους.

    Στη δεκάδα με τους πιο ακριβοπληρωμένους που δημοσίευσε η WSJ, οι διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών, όπως οι Hertz, Peloton και Pinterest κέρδισαν πάνω από 100 εκατ. δολάρια το 2022, ξεπερνώντας τον Τιμ Κουκ, ο οποίος περιορίστηκε στα 99 εκατ. δολάρια.

    Οι κεφαλαιοποιήσεις των παραπάνω εταιρειών κυμαίνονται μόλις από 2,9 δισ. δολάρια σε 18,6 δισ. δολάρια.

    Η λίστα των 10 πιο ακριβοπληρωμένων CEO

    Έξι στους 10 πιο ακριβοπληρωμένους CEO βρίσκονται σε εταιρείες που δεν ανήκουν καν στον S&P 500, σύμφωνα με μια εταιρεία αναλύσεων, την C-Suite Comp.

    Πρώτος στη λίστα είναι ο Stephen Schwarzman, συνιδρυτής του κολοσσού της Blackstone, ο οποίος έλαβε 253 εκατ. δολάρια. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας αγγίζει τα 100 δισ. δολάρια, πολύ χαμηλότερα από την Alphabet, η οποία αγγίζει τα 1,5 τρισ.

    Κι όμως, ο Schwarzman πληρώνεται πολύ καλύτερα από τον  CEO της Alphabet, Sundar Pichai, ο οποίος βρίσκεται δεύτερος στη λίστα, με συνολικό πακέτο αποδοχών ύψους 226 εκατ. δολαρίων.

    Βέβαια, οι διευθυντικές θέσεις δεν περνάνε και την καλύτερη περίοδό τους στη Wall Street, μιας και μόλις εννέα CEO είχαν απολαβές άνω των 100.000 δολαρίων, όταν πέρσι έφταναν τους 20 από το σύνολο των 4.000 εισηγμένων εταιρειών.

    Ο μέσος μισθός των CEO των εταιρειών του S&P 500 υποχώρησε στα 14,5 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι, από 14,7 εκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος.

    Παρ’ όλα αυτά μικρότερες εταιρείες είναι πιο γενναιόδωρες προς τους διευθύνοντες συμβούλους τους, απ’ ότι οι μεγαλύτερες.

    Την τρίτη θέση στη λίστα με τους CEO με απολαβές άνω των 100.000 δολαρίων καταλαμβάνει ο Steven Scherr της Hertz, ακολουθεί ο Barry McCarthy της Peloton (εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της άθλησης) και κλείνει την πεντάδα ο Machael Rapino της Live Nation, μίας εταιρείας οργάνωσης event.

    Ακολουθούν οι CEO των εταιρειών Oracle, Sarepta Therapeutics, Pinterest, CS Disco, όλοι με απολαβές άνω των 100.000 δολαρίων. Την 10η θέση κλείνει ο Τιμ Κουκ της Apple, με 99.000 δολάρια απολαβές.

    Μετοχές αντί για μισθό

    Τα εντυπωσιακά ποσά βέβαια, σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν μετοχές, η αξία των οποίων αυξομειώνεται. Σε κάποιες περιπτώσεις, πρόκειται για  bonus, τα οποία αποδίδονται μόνο στην περίπτωση που το στέλεχος πετύχει τους στόχους που έχει θέσει η εταιρεία.

    Για τον Stephen Schwarzman της Blackstone, από τα 253 εκατ. δολάρια, τα 190 εξ’ αυτών αφορούν μεταφερόμενους τόκους, οι οποίοι συνδέονται με ένα ποσοστό κέρδους σε στόχους που έχουν τεθεί για συγκεκριμένους πελάτες. Εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι, ο Schwarzman θα έχει πρόσβαση στο σύνολο της αμοιβής του.

    Αντίστοιχα στη Hertz, o μισθός του Stephen Scherr, πρώην στελέχους της Goldman Sachs,  είναι μόλις 3,4 εκατ. δολάρια, από το σύνολο των 182 εκατ. δολαρίων. Τα υπόλοιπα είναι σε μετοχές.

    Ο Barry McCarthy της Peloton ξεκίνησε ως διευθύνων σύμβουλος τον Φεβρουάριο του 2022, μετά από μεγάλη θητεία ως οικονομικός διευθυντής στη Spotify και τη Netflix. Το πακέτο αμοιβών του ύψους 168 εκατομμυρίων δολαρίων στην νέα του εταιρεία είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου σε δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών, τα οποία κατοχυρώνονται μηνιαίως σε διάστημα τεσσάρων ετών.

    Και στην Pinterest, από τα 123 εκατ. δολάρια του Bill Ready πέρυσι, σχεδόν 101 εκατ. δολάρια προήλθαν από δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών και 21,5 εκατ. δολάρια σε μετοχές με περιορισμούς αποτέλεσαν το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου ποσού.

    Τα bonus σε μετοχές μπορούν να κατοχυρωθούν σε διάστημα μεταξύ μηνών έως και ετών, ως ένα επιπλέον κίνητρο στους μάνατζερ να συνεχίζουν να αποδίδουν για την ανάπτυξη της εταιρείας.

    Διαβάστε επίσης:

    OMV: Συνομιλίες με Άμπου Ντάμπι για τη δημιουργία χημικού κολοσσού

    Moderna: Άνοιγμα στην αγορά της Κίνας με επένδυση 1 δισ. δολαρίων

    SOFTONE: Αύξηση 40,7% στα έσοδα – Στα €12,8 εκατ. τα EBITDA



    ΣΧΟΛΙΑ