• Business

    OMV: Συνομιλίες με Άμπου Ντάμπι για τη δημιουργία χημικού κολοσσού

    • Bloomberg
    Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου OMV , Άλφρεντ Στερν

    Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου OMV , Άλφρεντ Στερν


    Τη συγχώνευση των Borouge και Borealis για τη δημιουργία εταιρείας χημικών και πλαστικών αξίας άνω των 30 δισ. δολαρίων, διερευνούν το Άμπου Ντάμπι και η αυστριακή OMV  σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

    Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες συζητούν την πιθανή αποτίμηση και ιδιοκτησιακή δομή της νέας οντότητας και ενδέχεται να φτάσουν σε μια γενική συμφωνία για επίσημες διαπραγματεύσεις συγχώνευσης τις επόμενες εβδομάδες.

    Οι συνομιλίες διεξάγονται εδώ και αρκετούς μήνες, ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι θα καρποφορήσουν.

    Σημειώνεται ότι η Borealis με έδρα τη Βιέννη ανήκει κατά 75% στην OMV, ενώ το υπόλοιπο 25% κατέχεται από την Abu Dhabi National Oil. Η Borouge που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Άμπου Ντάμπι είναι το ίδιο μια κοινοπραξία μεταξύ Adnoc και Borealis και η χρηματιστηριακή της αξία ανέρχεται σε περίπου 22 δισ. δολάρια.

    Τα δύο μέρη συζητούν μια πιθανή αποτίμηση περίπου 10 δισ. δολαρίων για τη Borealis, συμπεριλαμβανομένου του μεριδίου της στη Borouge, ανέφεραν οι πηγές.

    Αφού ληφθούν υπόψη οι πιθανές συνέργειες, η συνολική αποτίμηση της συνδυασμένης οντότητας θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 30 δισ. δολάρια, ενώ  η ακριβής αξία και η ιδιοκτησιακή δομή παραμένουν τα δύο βασικά εμπόδια για οποιαδήποτε συμφωνία και ενδέχεται να μετατραπούν.

    Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή της OMV, ενισχύθηκε έως και 5,4% την Τρίτη στη Βιέννη, σε τροχιά για το μεγαλύτερο ημερήσια άνοδο από τον Οκτώβριο.

    Διαβάστε επίσης: 

    Μασούτης: Nέος Marketing Director ο Γιάννης Καλαϊτζάκης

    SOFTONE: Αύξηση 40,7% στα έσοδα – Στα €12,8 εκατ. τα EBITDA

    Νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ ο Λάζαρος Κυρίζογλου



    ΣΧΟΛΙΑ