• Business

    Απίστευτο: Εάν έχεις χρέη στην εφορία, για 10 χρόνια θα είσαι φορολογικό φάντασμα


    Λεπτομέρειες για το πώς θα γίνεται το «ξεσκαρτάρισμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης έδωσε χθες με εγκύκλιό της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με στόχο να επικεντρωθεί η εφορία στην είσπραξη των οφειλών εκείνων που πραγματικά μπορούν να εισπραχθούν και δεν προέρχονται από εταιρείες-φαντάσματα.

    Κι ενώ δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι πράγματι αυτή είναι μία χρήσιμη κίνηση, ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, το πρόβλημα είναι το τι γίνεται με τις οφειλές που θα χαρακτηριστούν ως «ανεπίδεκτες είσπραξης». Η λογική λέει ότι από τη στιγμή που μία οφειλή είναι «ανεπίδεκτη είσπραξης», πρακτικά το Δημόσιο παύει να τη διεκδικεί – το λέει και η λέξη άλλωστε: δεν επιδέχεται είσπραξης. Όμως εδώ τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι.

    Αντιθέτως, όποιος φορολογούμενος βρεθεί να έχει οφειλές οι οποίες θεωρούνται ανεπίδεκτες είσπραξης, ουσιαστικά θα μετατραπεί σε… φορολογικό φάντασμα για δέκα χρόνια! Κι αυτό γιατί, όλοι οι τραπεζικοί και επενδυτικοί του λογαριασμοί, ακόμα και το περιεχόμενο των τραπεζικών του θυρίδων, παραμένουν δεσμευμένοι για δέκα χρόνια, ενώ παράλληλα δεν του χορηγείται φορολογική ενημερότητα για κανένα λόγο, παρά μόνο βεβαίωση οφειλής – επομένως, όταν εισπράττει χρήματα, το Δημόσιο θα παίρνει πρώτα το μερίδιο του χρέους που του οφείλεται. Επιπλέον, η παραγραφή της οφειλής αναστέλλεται αυτοδικαίως για δέκα χρόνια, ενώ μολονότι η οφειλή θεωρείται ανεπίδεκτη είσπραξης, αν στην πορεία διαπιστωθεί ότι ο φορολογούμενος διαθέτει κάποιο περιουσιακό στοιχείο, αυτό θα κατάσχεται άμεσα από το Δημόσιο για την κάλυψη της οφειλής.

    Είναι βέβαια τουλάχιστον αστείο να έχει κάποιος οφειλές, οι οποίες μάλιστα έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να θεωρούνται πια ανεπίδεκτες είσπραξης, και ταυτόχρονα να διαθέτει μετρητά ή πολύτιμα τιμαλφή σε τραπεζικές θυρίδες…

    Ας δούμε όμως σε αυτό το σημείο τι προβλέπει η εγκύκλιος της ΓΓΔΕ για τη διαδικασία βάσει της οποίας μία οφειλή κατηγοριοποιείται ως ανεπίδεκτη είσπραξης:

    «Για το χαρακτηρισμό οφειλής ως ανεπίδεκτης είσπραξης, προβλέπεται η σύνταξη αιτιολογημένης έκθεσης από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή, ο οποίος υπηρετεί στην αρμόδια για την εισήγηση, φορολογική ή τελωνειακή αρχή και επιλέγεται από τον προϊστάμενο αυτής, με την οποία πιστοποιείται ότι:

    α) Λήφθηκαν όλα τα προβλεπόμενα ασφαλιστικά, διοικητικά, δικαστικά και αναγκαστικά μέτρα σε βάρος του οφειλέτη.

    β) Διενεργήθηκε εκτεταμένη έρευνα για τον εντοπισμό κάθε κινητής ή ακίνητης περιουσίας και λήφθηκε αντίγραφο της μερίδας του οφειλέτη τουλάχιστον από τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία του τόπου κατοικίας, επαγγελματικής δραστηριότητας και του τόπου καταγωγής.

    γ) Διερευνήθηκε και διαπιστώθηκε ότι δεν υπόκεινται σε διάρρηξη, λόγω καταδολίευσης, μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.

    δ) Ολοκληρώθηκε η έρευνα για τον εντοπισμό χρηματικών απαιτήσεων, όπως μισθωμάτων, μισθών, συντάξεων, απαιτήσεων στις τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα, τη μεταφορά χρημάτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη στο εξωτερικό και την απόληψη τόκων από το εξωτερικό και, στην περίπτωση πληροφοριών για πηγές αποπληρωμής της οφειλής στην αλλοδαπή, διαπιστώθηκε ότι υποβλήθηκε τουλάχιστον η αίτηση του άρθρου 298 του ν.4072/2012 (ΦΕΚ Α’ 86, άρθρο 5 της Οδηγίας 2010/24/ΕΕ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 16ης Μαρτίου 2010) ή και άλλη συναφή αίτηση.

    ε) Διερευνήθηκε κάθε στοιχείο που περιλαμβάνεται στα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα στη Φορολογική Διοίκηση και στο φυσικό φάκελο του οφειλέτη, όπως φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις μητρώου, ισολογισμοί και λοιπές χρηματοοικονομικές καταστάσεις, έντυπα πληροφοριών για περιουσιακά στοιχεία. Ειδικά, για τις οφειλές στα Τελωνεία, ο οριζόμενος ελεγκτής θα απευθύνεται στην αρμόδια Φορολογική Αρχή για τη λήψη των ανωτέρω απαιτούμενων στοιχείων.

    στ) Σε περίπτωση πτώχευσης του οφειλέτη, έχει κηρυχθεί η παύση των εργασιών της πτώχευσης ή έχει επέλθει περάτωση αυτής, τα οποία διαπιστώνονται με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως κοινοποίηση δικαστικής απόφασης και έλεγχος τελεσιδικίας αυτής, όταν απαιτείται από το νόμο, λήψη πιστοποιητικού από το αρμόδιο πτωχευτικό δικαστήριο σχετικά με την πορεία της πτώχευσης ή έρευνα στη μερίδα του οφειλέτη που τηρείται στο ανωτέρω δικαστήριο».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/ekplixi-gia-trapeza-pireos-enas-ek-ton-tessaron-diekdikiton-gia-ceo-vgike-ektos/82189

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/institouto-bruegel-erchete-ke-4o-mnimonio-gia-tin-ellada/82213

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036



    ΣΧΟΛΙΑ