• Business

    Βακάκης (Jumbo): To επόμενο placement και τα σχέδια επέκτασης σε Κροατία

    • Άννα Διανά
    Απόστολος Βακάκης, Ιδιοκτήτης της Jumbo

    Απόστολος Βακάκης, Ιδιοκτήτης της Jumbo


    Την επέκταση της Jumbo σε Κροατία και Σλοβενία μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης της εταιρείας στη Ρουμανία σχεδιάζει η διοίκηση της εισηγμένης.

    Όπως είπε ο επικεφαλής της εταιρείας Απόστολος Βακάκης στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, η Κροατία είναι μελλοντική χώρα για την επέκταση της παρουσίας της Jumbo αποκλείοντας παράλληλα κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επέκτασης σε χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως η Τουρκία.

    «Η Κροατία είναι μελλοντική χώρα είτε για εμένα αν ο Θεός μου δώσει λίγα χρονάκια ακόμα είτε για τον επόμενο. Κροατία, απέναντι η Σλοβενία αυτές είναι οι φυσιολογικές χώρες που θα πάει η εταιρεία μόλις τελειώσει με τη Ρουμανία» τόνισε.

    Εξήγησε ότι όσο απομακρύνεται από τη γειτονιά χάνεται το συγκριτικό πλεονέκτημα της Jumbo για αυτό όπως είπε η συνετή πολιτική είναι να παραμείνει στα όρια των Βαλκανίων.

    Η απάντηση για το placement

    Ο κ. Βακάκης στη γενική συνέλευση, η οποία ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 1 ευρώ ανά μετοχή το οποίο μετά τους φόρους θα διαμορφωθεί στα 0,95 ευρώ και θα καταβληθεί στα μέσα Ιουλίου, απάντησε και για το πρόσφατο placement και τη διάθεση των 4 εκατ. μετοχών περιορίζοντας το ποσοστό του στον όμιλο στο 16,3%.

    Πρόκειται για το τρίτο placement στην τελευταία επταετία και κατά το οποίο διέθεσε μέσω των προσωπικών συμφερόντων εταιρεία Tanocerian Maritime 4 εκατομμυρίων μετοχών προς 27,2 ευρώ, εισπράττοντας 109 εκατ. ευρώ. Αθροιστικά από το 2017 έως σήμερα έχει  διαθέσει το 10,36% των μετοχών που κατείχε εισπράττοντας περισσότερα από 257 εκατ. ευρώ.

    Δικαιολόγησε την απόφασή του για το placement σημειώνοντας  ότι η τιμή ήταν στα υψηλά ενώ είπε ότι δέχθηκε αρκετή πίεση να δώσει ένα μεγάλο πακέτο μετοχών λέγοντας ότι του ζητήθηκαν 14 εκατ. και έδωσε 4 εκατ. μετοχές.

    «Η ζήτηση ήταν 3,5 φορές από αυτό το οποίο δώσαμε και άρα έξι φορές πάνω από αυτό που ζητήσαμε. Θα τρώγαμε και ξύλο από αυτήν την ιστορία γιατί έρχεται ο άλλος και σου λέει εγώ είμαι 30 χρόνια μέτοχος και γιατί δεν δίνεις και σε μένα και γιατί δεν δίνεις και στον άλλον…» είπε χαρακτηριστικά.

    Όσον αφορά το discount επανέλαβε ότι η τιμή της συναλλαγής καθορίστηκε στον μέσο τριμηνιαίο όρο της τιμής διαπραγμάτευσης της μετοχής. Απαντώντας στο ερώτημα αν χάνει αξία η εταιρεία όταν μπαίνουν θεσμικοί επενδυτές τόνισε ότι αντίθετα κερδίζει διότι έχουν μια σταθερότητα. Δεν είναι καιροσκοπικά κεφάλαια.

    Το επόμενο placement το προσδιόρισε χρονικά μετά από  τρία ή τέσσερα  χρονιά με τον κ Βακάκη να λέει χαρακτηριστικά πρώτα  να «ψωμωθεί»  η εταιρεία και μετά βλέπουμε.

    «Πόλεμος» με τις ασφαλιστικές

    Μετά τα εύσημα που ήρθαν από τη διοίκηση της Jumbo στις ασφαλιστικές για την ταχεία αποζημίωση των καταστροφών από τις πλημμύρες των δύο καταστημάτων  στη Θεσσαλία, ήρθε και η κόντρα της διοίκησης της εταιρείας για τα ασφάλιστρα.

    Όπως είπε ο κ. Βακάκης η ασφαλιστική εταιρεία για τις ίδιες παροχές ζητά αυξημένο ασφάλιστρο κατά 25%. Τον επόμενο μήνα λήγει η σύμβαση με τον κ. Βακάκη να λέει ότι θα προτιμήσει την αυτασφάλιση αν τα ασφάλιστρα είναι σε αυτά τα ύψη.

    Είπε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί ένα αυξημένο συμβόλαιό στα επίπεδα του 25% διευκρινίζοντας ότι θα κάνει αυτασφάλιση δηλαδή θα βάλει στην άκρη ένα ποσό που θα ανταποκρίνεται στις τυχόν ζημιές  που θα συμβούν στο μέλλον από φυσικές καταστροφές, αναλαμβάνοντας το ρίσκο.

    Να σημειωθεί ότι η εταιρεία  έλαβε το ποσό  των 11 εκατ.  ευρώ  για την καταστροφή  που υπέστη το κατάστημα στην Καρδίτσα εκ  των οποίων σε ποσοστό 50%  θα ενσωματωθούν στα προ φόρων κέρδη της.

    H στήριξη στις πολυεθνικές

    Στο απαρχαιωμένο σύστημα διανομής απέδωσε τις υψηλές τιμές στο λιανεμπόριο ο κ. Βακάκης στηρίζοντας στην ουσία τις πολυεθνικές, οι οποίες έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο προσκήνιο με την επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν ζητώντας ρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαφορετική τιμολόγηση από χώρα σε χώρα.

    «Οι πολυεθνικές σήμερα καλούνται να στηρίξουν ένα δυσανάλογο αριθμό καταστημάτων γεγονός που αυξάνει το κόστος λειτουργίας» σημείωσε τονίζοντας ότι «δεν μπορείς να ζητά τη χαμηλότερη δυνατή τιμή όταν δεν έχεις δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για το χαμηλότερο δυνατό κόστος διαχείρισης του προϊόντος. Δεν είναι σωστό να δαιμονοποιείται αυτό. Πρέπει να σκύψουμε και να δούμε πώς το προϊόν θα προσφέρεται στην χαμηλότερη τιμή στον καταναλωτή και όχι να δαιμονοποιήσουμε τις πολυεθνικές. Διότι από τη μια θέλουμε να διατηρήσουμε ένα απαρχαιωμένο διανομής με μεγάλο βάρος και κόστος και από την άλλη να έχουμε τη χαμηλότερη τιμή» πρόσθεσε.

    Περισσότερες ώρες λειτουργίας για τα καταστήματα

    Επανέλαβε ότι οι αυξήσεις μισθών αν δεν συνδέονται με την αύξηση της παραγωγικότητας από μόνες  τους τροφοδοτούν τον πληθωρισμό.

    Ο κ. Βακάκης ζήτησε περισσότερες ώρες λειτουργίας  των καταστημάτων καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να αυξηθεί το εισόδημα των εργαζομένων αλλά  οι συντεχνίες βάζοντας και τα Jumbo στην ίδια κατηγορία δεν επιθυμούν  να ανοίξει  ο ανταγωνισμός που είναι το μοναδικό εργαλείο για πέσουν οι τιμές.

    Διαβάστε επίσης:

    Βακάκης (Jumbo): «Η χαρά που βλέπω γύρω μου στερείται λογικής» – Καμπανάκι για τις γεωπολιτικές κρίσεις

    Jumbo: Εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 1ευρώ/μετοχή – Διατηρεί τις προοπτικές για το 2024

    Jumbo: Σε λειτουργία τα καταστήματα σε Λάρισα και Καρδίτσα



    ΣΧΟΛΙΑ