Μπορεί να περνάει…απαρατήρητη, καθώς δεν συγκαταλέγεται στις «μεγάλες» του κλάδου πληροφορικής. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα η ΙΛΥΔΑ, εταιρεία πληροφορικής εισηγμένη στο ΧΑ, έχει τραβήξει τα βλέμματα, με την μετοχή να πραγματοποιεί ράλι, κλείνοντας μάλιστα χθες στα 2,38 ευρώ, με άνοδο 8,68% και όγκο πάνω από 88.000 χαρτιά.
Η μετοχή από τις αρχές του έτους έχει κάνει ένα διόλου ευκαταφρόνητο +19%, προχώρησε μέσα στο έτος σε ΑΜΚ 2,035 εκατ. ευρώ, ενώ το 2024 κατέγραψε για ακόμα μια χρονιά εντυπωσιακά αποτελέσματα. Με την κεφαλαιοποίησή της πλέον να ξεπερνά τα 32 εκατ. ευρώ.
Ενορχηστρωτής της επιτυχημένης πορείας, ιδρυτής και βασικός μέτοχος με 41,60%, ο Κρητικός επιχειρηματίας Βασίλης Ανυφαντάκης, με καταγωγή από το γραφικό χωριό του νομού Ηρακλείου Κρήτης, Αβδού Πεδιάδος. Σχεδόν 37 χλμ έξω από την πόλη που βρίσκεται μέσα στον κάμπο της Λαγκάδας, που σχηματίζει ο ποταμός Αποσελέµης.
Όσοι ξέρουν τον κ. Ανυφαντάκη, λένε ότι είναι ένας άνθρωπος προσηλωμένος, που κοιτάει να κάνει καλά τη δουλειά του.
Μέσα σε μια τριετία ο Κρητικός επιχειρηματίας κατάφερε να εκτοξεύσει το τζίρο και τα κέρδη της εταιρείας και πλέον να είναι μία από τις πιο ελκυστικές μετοχές του κλάδου. Καθώς το 2021 η ΙΛΥΔΑ ανακοίνωσε τζίρο 4,3 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 430.000 ευρώ και το 2024 έφτασε να εμφανίσει τζίρο 7,1 εκατ. ευρώ και καθαρά 3,8 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μια αύξηση της τάξης άνω του 65% στον κύκλο εργασιών και… 788,46% στα καθαρά.
Ενώ σε σχέση με το 2023, η ΙΛΥΔΑ το 2024 σημείωσε αύξηση τζίρου 73,31%, EBITDA +185,63% και καθαρά +233,04%. Προτείνοντας μέρισμα 0,07 ευρώ/μετοχή.
Ποιος είναι ο Βασίλης Ανυφαντάκης
Ο κ. Ανυφαντάκης, βασικός μέτοχος και ιδρυτής της ΙΛΥΔΑ, γεννήθηκε το 1960 στο Αβδού Ηρακλείου Κρήτης.
Είναι πτυχιούχος Μαθηματικός και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην επιστήμη της Πληροφορικής (M.Sc. in Computer Science, University of Michigan, Ann Arbor, ΗΠΑ), με ειδίκευση στην ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων (Software Engineering).
Έχει εκπονήσει την μεταπτυχιακή του εργασία (M.Sc. Thesis) στον τομέα των βάσεων δεδομένων (RDBMS) και στην έξυπνη διαχείριση δεδομένων. Έχει ασχοληθεί ενεργά με την δημιουργία και προώθηση ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής σε μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και με ειδικές κάθετες αγορές λογισμικού.
Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της ΙΛΥΔΑ, απασχολείται σε αυτήν από την ίδρυση της το 1992, αρχικά ως υπεύθυνος ανάπτυξης λογισμικού και στη συνέχεια με την διοίκηση και ανάπτυξη της εταιρείας. Παράλληλα ήταν ιδρυτικό μέλος και μέτοχος στις εταιρείες Unitel Ελλάς Α.Ε. (Δορυφορικές Τηλεπικοινωνίες) και Dioscourides Α.Ε. (Εξειδικευμένο Λογισμικό Φαρμακείων).
Τα έργα και η πληροφορική
Η ΙΛΥΔΑ τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει σημαντικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ συμβάλει σταθερά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.
Η κατοχύρωση έργων Ψηφιακού Μετασχηματισμού ή και η διεκδίκηση άλλων με σοβαρές αξιώσεις, ο προϋπολογισμός των οποίων αθροιστικά υπερβαίνει κατά πολύ τον σημερινό κύκλο εργασιών της Ίλυδας, δημιουργεί ιδιαίτερα θετικές συνθήκες για την παρουσία της στην αγορά της πληροφορικής.
Μέσα στα σημαντικά έργα που έχει αναλάβει αυτά τα χρόνια είναι η σύμβαση για την μηχανοργάνωση όλων των Πανεπιστημίων της χώρας ( φοιτητολόγιο), με ένα ενιαίο πρόγραμμα, για το υπουργείο Παιδείας, με budget περίπου 11 εκατ. ευρώ, συν ΦΠΑ, χρηματοδοτούμενο από το RRF, σε κοινοπραξία με τη Vodafone, με το ποσοστό της Ίλυδας να ανέρχεται σχεδόν σε 80%.
Παράλληλα το προηγούμενο έτος η Ίλυδα σύναψε συνεργασίες, ως πάροχος, με δυο μεγάλους οργανισμούς στην Ευρώπη, σε Ισπανία και Πολωνία, για την διαβίβαση των παραστατικών των πελατών τους προς την Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης:
Κεραμέως: Στις ΗΠΑ η επόμενη στάση του “Rebrain Greece” για τον επαναπατρισμό Ελλήνων του εξωτερικού
ΤτΕ: Μείωση στο 4,70% στην «ψαλίδα» επιτοκίων καταθέσεων και δανείων τον Μάρτιο (πίνακες)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ά. Γεωργιάδης: Οι δεσμεύσεις στη φαρμακοβιομηχανία και η είδηση της ημέρας
- Η Ινδία εξαπέλυσε επίθεση κατά του πακιστανικού τμήματος του Κασμίρ – Θα απαντήσουμε λέει το Πακιστάν
- Πώς ο Σταύρος Τάκη βούλιαξε τη «Speedex» – Απολύσεις απειλές και απεργίες
- Τρακάρισμα με ηλεκτρικό αυτοκίνητο – Ολα όσα πρέπει να ξέρετε
