• Business

    Ανοίγει εκ νέου ο διαγωνισμός για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής – Σε παρουσίαση της εταιρείας συμμετείχε το CVC

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Εθνική Τράπεζα: Στις 30 Ιουλίου η Γενική Συνέλευση - Τα θέματα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον του CVC Capital Partners για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, η πώληση της οποίας φαίνεται ότι πλέον ξεπαγώνει μετά από 3μηνη περίοδο αποχής από τη διαδικασία.

    Το CVC που ήταν και ο μοναδικός ενδιαφερόμενος επενδυτής στον τελευταίο διαγωνισμό που προκήρυξε η διοίκηση της ΕΤΕ, επανήλθε στη διαδικασία και την Τρίτη υπήρξε παρουσίαση της Εθνικής Ασφαλιστικής κατά την οποία αναλύθηκαν τα αποτελέσματα του πρώτου 5μήνου του 2020.

    Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων στην Εθνική Ασφαλιστική, η διοίκηση του ομίλου της ΕΤΕ ζήτησε την επικαιροποίηση του business plan της εταιρείας. Κατά την παρουσίαση της εταιρείας, το CVC υπέβαλε ερωτήσεις για την επίπτωση που είχε η πανδημία στην πορεία της Εθνικής Ασφαλιστικής το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ η επικαιροποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο κορωνοϊός αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου.

    Ο διαγωνισμός για την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής είχε παγώσει από την πλευρά της τράπεζας το Μάρτιο, με αφορμή το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού.

    Στο πάγωμα της διαδικασίας είχε συντελέσει και το χαμηλό τίμημα που είχε προσφέρει το CVC για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ήταν κάτω των 500 εκατ. ευρώ.

    Με δεδομένο ότι το τίμημα που προσέφερε το CVC δεν είχε κριθεί ικανοποιητικό, η διοίκηση της τράπεζας είχε αφήσει να εννοηθεί ότι προσανατολίζεται στην αναστολή της πώλησης. Κατά την παρουσίαση των ετήσιων αποτελεσμάτων του ομίλου της ΕΤΕ ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Παύλος Μυλωνάς είχε δηλώσει ότι είναι σε συζητήσεις με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. όσον αφορά τις επιλογές που υπάρχουν σχετικά με την Εθνική Ασφαλιστική και σύμφωνα με πληροφορίες είχε ζητήσει τη μετάθεση του χρόνου πώλησης. Παράλληλα είχε προχωρήσει στη μείωση της αξίας με βάση την οποία αποτιμά την Εθνική Ασφαλιστική στα βιβλία της, εγγράφοντας στα αποτελέσματα του 2019 έκτακτη ζημιά της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Με βάση τη νέα αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής το 100% αποτιμάται στα 650 εκατ. ευρώ περίπου. Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε ως προάγγελο πώλησης της εταιρείας σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που είχε αρχικά σχεδιαστεί, χωρίς ωστόσο να είχε προεξοφληθεί ότι η πώληση θα ολοκληρωνόταν στο πλαίσιο του τελευταίου διαγωνισμού.

    Σε αυτόν είχε κατατεθεί μια επενδυτική πρόταση, αυτή του CVC Capital Partners, ενώ η Fosun και το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Varde, που είχαν επίσης συμμετάσχει στη διαδικασία, δεν είχαν καταθέσει δεσμευτική προσφορά.



    ΣΧΟΛΙΑ