• Business

    Άγγελος Μιχαλόπουλος: Ο «λύκος της Wall Street» που κούρσεψε την Ιο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Άγγελος Μιχαλόπουλος


    Η μπλούζα του έσταζε. Για την ακρίβεια ήταν λουσμένη στον ιδρώτα, αλλά αυτό ήταν κάτι που δεν απασχολούσε καθόλου εκείνο το βράδυ του 1990 τον Άγγελο Μιχαλόπουλο.

    Αυτό που τον ένοιαζε ήταν να κερδίσει μερικά εκατομμύρια, λίγο πριν κλείσει το χρηματιστήριο του Τόκιο, ξημερώματα δηλαδή στη Νέα Υόρκη.

    Άλλαξε μπλούζα για τρίτη φορά, φωνάζοντας εντολές στο τηλέφωνο ο επίμονος τότε χρηματιστής, ένας «Λύκος της Wall Street» με τακτικές όμως που απείχαν πολύ από αυτές του Τζόρνταν Μπέλφορντ.

    Ήταν η περίοδος που ο Μιχαλόπουλος κοιμόταν μετά βίας έξι ώρες την ημέρα και είχε ήδη δημιουργήσει έναν δικό του αλγόριθμο.

    Στηριζόμενος στην διαφορά ώρας στα χρηματιστήρια του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και το Τόκιο κατάφερνε όχι μόνο να «παίζει» και στα τρία, αλλά να αποκομίζει κέρδη που άλλοι πολύ πιο έμπειροι χρηματιστές δεν είχαν δει ποτέ.

    Κάποιες φορές ξεχνούσε ακόμη και να φάει παίζοντας με τα ups and downs εκατοντάδων τίτλων και των χιλιάδων μετοχών τους και έμενε όρθιος με ισοτονικά ποτά.

    Τριάντα χρόνια μετά από εκείνο το βράδυ που άλλαξε τρεις μπλούζες ο Μιχαλόπουλος είναι εδώ και χρόνια ο «κουρσάρος» που άλωσε επενδυτικά την Ιο. Έφτανε λένε άνθρωποι που τον ξέρουν μια επίσκεψη στο νησί για να ερωτευθεί τις παραλίες του, τα χωριά του, τόσο ώστε να αρχίσει να αγοράζει γη.

    Σήμερα οι φήμες τον θέλουν να κατέχει άνω του 30% του νησιού σε εκτάσεις τις οποίες εκμεταλλεύεται με ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις.

    Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε άλλα τρία project του επιχειρηματία, ύψους 178.000.000 ευρώ. Όπως έλεγαν μάλιστα χαριτολογώντας κάποιοι ντόπιοι στην Ιο μόλις έμαθαν την είδηση «αυτός στο τέλος θα μας αγοράσει όλους». Υπερβολικό σχόλιο, αλλά από την άλλη τίποτε δεν φαντάζει αδύνατο για τον πάλαι ποτέ πιτσιρικά, που εντρύφησε από μικρός στο να κερδίζει.

    Το beach bar «Free» στην Ίο

    Από το Κολέγιο στην κορυφή  

    Γόνος μιας αστικής οικογένειας με μεγάλη οικονομική άνεση ο Άγγελος Μιχαλόπουλος έγινε γνωστός από τότε που ήταν έφηβος ακόμη.

    Εκτός από τις επιδόσεις του στο σχολείο, έγινε παγκόσμια γνωστός όταν κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή στο καράτε, μαθητής ακόμη στο Κολέγιο Αθηνών.

    Λίγα χρόνια μετά όλοι τον ήξεραν ως τον χρηματιστή με το «άγγιγμα του Μίδα», αυτόν που κατάφερνε κάθε χρόνο να κερδίζει πάνω από 10.000.000 την δεκαετία του ’90. Ο  Μιχαλόπουλος κατάφερε  με πολλή δουλειά όπως έγραψαν σε ένα story τους οι Sunday Times να κάνει πραγματικότητα αυτό που ονειρεύονταν-ειδικά οι νεαροί traders-όσοι εργάζονταν στη Wall Street. Nα έχουν ετήσιες απολαβές άνω των δέκα εκατομμυρίων δολαρίων και να κυκλοφορούν όπως ο ήρωας του Breast Eaton Ellis στο «Λιγότερο από το μηδέν», με Porsche τις καθημερινές, με θαλαμηγούς τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού και γοητευτικές υπάρξεις στο πλευρό τους.

    Ο απόφοιτος του κολεγίου Αθηνών έφυγε στα 18 του χρόνια για την Αμερική προκειμένου να σπουδάσει στο Κορνέλ. Από την αρχή των σπουδών του ασχολήθηκε με τις χρηματαγορές στην προσπάθειά του να καλύψει το κόστος των σπουδών του στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του γνωστού πανεπιστημίου. Τελειώνοντας συνέχισε σε μόνιμη βάση αυτό που λάτρευε μετά την αποφοίτησή του το 1984, όμως οι πρώτες του απόπειρες στέφθηκαν από παταγώδη αποτυχία.

    Τον πρώτο χρόνο έχασε 23.000 δολάρια από το αρχικό κεφάλαιο των 30.000 δολαρίων που είχε εξασφαλίσει από την οικογένειά του , αλλά δεν το έβαλε κάτω. Στην συνέχεια πήρε φόρα και ξεπέρασε ακόμη και την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη σε αυτό τον πόλεμο του χρήματος, σαρώνοντας τις αγορές.

    Από το 1986 κιόλας ήταν ένας από τους πιο ταλαντούχους νέους παίχτες της Wall Street, ενώ στην ηλικία των τριάντα δύο διαχειριζόταν κεφάλαια που ανέρχονταν στο ύψος των 27 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό ιδιαίτερα μεγάλο για την εποχή.  Τότε αποφάσισε να  επεκταθεί στην λονδρέζικη αγορά των προθεσμιακών συναλλαγών, όπου ήλπιζε να υπερβεί τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

    Μετά από δύο και πλέον δεκαετίες μιλώντας για το χρηματιστήριο τόνισε: «Μετά από είκοσι τρία χρόνια την αγαπάω τη δουλειά μου και δεν νομίζω ότι θα κάνω ποτέ κάτι άλλο». Ποτέ μην λες ποτέ θα προσθέταμε εμείς για έναν άνθρωπο που περιέγραφε αναλυτικά πως κινούνταν στον χώρο των αγορών.

    Η άλωση της Ιου

    «Διενεργώ πράξεις» έλεγε τότε «σε 18 διαφορετικές χώρες στην Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική. Αγοράζω και πουλάω μέσω κομπιούτερ. Ασχολούμαι με ομόλογα, μετοχές και εμπορεύματα. Στην αρχή είχα πελάτες αλλά τους σταμάτησα αρκετά γρήγορα, χωρίς όμως να σταματήσω αυτό που έκανα και τότε απλά, άλλαξα το στυλ της δουλειάς μου».

    Ελεύθερος χρόνος για τον Άγγελο Μιχαλόπουλο δεν υπάρχει έγραψαν οι «THE SUNDAY TIMES» στις 23 Δεκεμβρίου του 1990 για το πάλαι ποτέ παιδί. Ένα παιδί επίμονο και αποφασισμένο να πετύχει σε ότι και αν έκανε, όπως η ενασχόληση του με τον αθλητισμό.

    Από τα 13 του μέχρι τα 18 του παθιάστηκε με τις πολεμικές τέχνες καταφέρνοντας να κερδίσει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στο καράτε. «Τότε για εμένα το σχολείο ήταν δευτερεύον, αυτό αγαπούσα πάρα πολύ και τα έδινα όλα όπως τώρα με τη δουλειά μου, η οποία είναι φανταστική και σίγουρα δε θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο. Βρήκα αυτό που μου ταιριάζει. Δε τον θεωρώ δουλειά το θεωρώ ευχαρίστηση, ακόμη και όταν οι μέρες  είναι κακές» τόνιζε για το χρηματιστήριο.

    Σύμμαχός του στην προσπάθειά του εκείνη την περίοδο στις χρηματιστηριακές αγορές ήταν η σύζυγός του Βάσω Πετρίδου, κόρη της γνωστής οικογένειας με το γνωστό brand υποδημάτων.  Με την γυναίκα της ζωής του γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο και είναι μαζί έκτοτε, ενώ κάθε χρόνο γιορτάζουν τη επέτειο τους στις 10 του Αυγούστου. Έχουν αποκτήσει πέντε παιδιά. Τέσσερα κορίτσια και ένα αγόρι, τρίδυμα και δίδυμα, τα οποία απολαμβάνουν την αγάπη τους.

    Ο κ. Μιχαλόπουλος ,με τη σύζυγο του Β. Πετρίδη της επιχειρηματικής οικογένειας με την αλυσίδα καταστημάτων

    Στην εξαιρετικής αισθητικής κατοικία του στην Βούλα ο Μιχαλόπουλος περνάει πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή  Γυμνάζεται αρκετά ενώ αγαπημένη του στιγμή είναι όταν μαζί με τη σύζυγό του Βάσω και τα παιδιά  τους παίρνουν το σκάφος τους και ταξιδεύουν.

    Πάντα στο ταξίδι με το σκάφος του έχει τον υπολογιστή του, ενώ ο κεραυνοβόλος έρωτας για την Ιο γεννήθηκε πριν από δεκαεπτά  χρόνια, σε ένα ταξίδι με τη σύζυγό του. Αμφότεροι έμειναν άφωνοι όταν  είδαν τις παρθένες περιοχές σε ένα νησί το οποίο είχε τότε 75 χιλιόμετρα παραλία και μόνο 15 παραθαλάσσια σπίτια.

    Όταν άρχισε να αγοράζει οικόπεδα φιλέτα αρκετοί απόρησαν, όταν συνέχισε παραξενεύτηκαν και όταν εξακολούθησε ειπώθηκαν διάφορα.

    «Όταν είδαμε αυτό με την οικογένειά μου το θεωρήσαμε απίστευτο. Η επένδυση εκεί έχει πολύ μεγάλο τόνο συναισθηματισμού. Με την κίνηση αυτή επιθυμούμε να προστατέψουμε αυτό το νησί από το βιασμό επενδυτών που θα κτίσουν θα φύγουν και θα πάνε στο επόμενο νησί για να κτίσουν, καταστρέφοντας το περιβάλλον» θα πει το 2007 σε συνέντευξη του.

    Το όραμα και τα μποστάνια

    Ακολουθώντας μεθόδους που εφαρμόστηκαν στο «Costa Navarino» (π.χ. μεταφορά δεκάδων ελαιόδεντρων από την Πελοπόννησο, σχεδόν αποκλειστική χρήση φυσικών υλικών από το έδαφος της Ιου κ.λπ.), ο κ. Μιχαλόπουλος έδειξε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος ως προς την προστασία του περιβάλλοντος στην Ιο.

    Ο ίδιος πρέσβευε πάντα ότι η τουριστική εκμετάλλευση δεν μπορεί να αγνοεί και να μην προστατεύει τις φυσικές ομορφιές ενός τόπου. Κυρίως διότι αυτές είναι που συνδράμουν στην αναβάθμιση του νησιού, αλλά και του ποιοτικού τουρισμού.
    Εκτός από την ξενοδοχειακή μονάδα, τη μαρίνα και τη μονάδα αφαλάτωσης, ο κ. Μιχαλόπουλος οραματίστηκε πολλά για το νησί.

    Αρωγός σε όλες του τις μέχρι τώρα κινήσεις είναι η σύζυγος του, που θεωρείται σίγουρο ότι θα είναι παρούσα και στα τρία νέα projects.

    Ο κ. Μιχαλόπουλος και η σύζυγός του έχουν συμβάλει καθοριστικά στη φύτευση περισσότερων από 65.000 δέντρων στο νησί, από τα οποία 10.500 είναι ελιές, δηλαδή δέντρα που ανήκουν στην τοπική βιοποικιλότητα – εκτός από τους φοίνικες που έχουν μεταφερθεί εκεί.

    Θέλοντας να λύσουν το σοβαρό πρόβλημα της λειψυδρίας στο νησί, το οποίο εντοπίζεται σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων, με ειδικές κατασκευές συλλέγουν 5 εκατομμύρια λίτρα βρόχινου νερού σε μεγάλες δεξαμενές για να ποτίζονται τα δέντρα αλλά και να προστατεύονται από πυρκαγιές.

    Εδώ και χρόνια το ζεύγος Μιχαλόπουλου οργανώνει δραστηριότητες που αναδεικνύουν τις κρυφές ομορφιές του νησιού, με συχνές εκδρομές ώστε οι επισκέπτες να γνωρίσουν την παρθένα φύση της ενδοχώρας, δίνοντας άλλη διάσταση στις διακοπές τους.

    Δημιούργησαν μάλιστα σε διάφορα μέρη της Ιου μποστάνια, όπου οι τουρίστες μπορούν να δοκιμάζουν παραδοσιακά φαγητά από φρέσκα προϊόντα σε ειδικές πέτρινες κατασκευές. Ποτέ δεν θέλησαν να ανταγωνιστούν την Μύκονο ή την Σαντορίνη έχει δηλώσει κατά καιρούς η κυρία Πετρίδου που επιθυμεί ο κόσμος να γνωρίσει και να αγαπήσει αυτό το όμορφο και ξεχωριστό νησί.

    Ένα νησί που άνδρας της ζωής της επέλεξε να επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ φιλοδοξώντας να γίνει ο γητευτής της Ίου, κάτι που ήδη έχει καταφέρει.



    ΣΧΟΛΙΑ