Με τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα προχωρήσει η αδειοδοτική διαδικασία για μία από τις τρεις στρατηγικές επενδύσεις του ομίλου Calilo του πρώην trader, Άγγελου Μιχαλόπουλου, στην Ίο.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας – και όχι ακόμη το Περιφερειακό Συμβούλιο – ενέκρινε τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ΕΣΧΑΣΕ για το σύνθετο τουριστικό κατάλυμα σε ακίνητο 566 στρεμμάτων στη θέση Κουμπάρα-Διακοφτό-Φάρος της Ίου, υπό όρους που προβλήθηκαν από περιφερειακούς συμβούλους, ένας εκ των οποίων ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής. Ο ίδιος καταψήφισε τη μελέτη, κάνοντας λόγο για ανυπαρξία Χωρικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, έλλειψη ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής εκτίμησης (δεδομένου ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επιπλέον δύο επενδύσεις), μη ενιαία έκταση και «έλλειψη περιβαλλοντικής ευαισθησίας, υπευθυνότητας και αξιοπιστίας του επενδυτή», ενώ στη μη ενιαία έκταση της επένδυσης αναφέρθηκε και ο γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου. Το παρών στη συνεδρίαση της Επιτροπής έδωσε και η υπεύθυνη επιχειρηματικής ανάπτυξης της Calilo, τονίζοντας ότι η επένδυση είναι σύννομη.

1

Η πρόταση της τεχνικής υπηρεσίας

Το δημοτικό συμβούλιο του νησιού, που συνεδρίασε στα τέλη Μαΐου, αποδέχτηκε την εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας της Ίου, η οποία δήλωσε αδυναμία να γνωμοδοτήσει θετικά επί της νέας στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με βασικό επιχείρημα η χρονική συγκυρία κατά την οποία οι επενδυτές κατέθεσαν το σχέδιο προς έγκριση – δεδομένου ότι εκκρεμεί η ψήφιση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου – όπως επίσης και το γεγονός ότι δεν δημιουργείται δίχτυ προστασίας των παραλιών όπου σχεδιάζεται το έργο, στο «πρόσωπο» του νησιού. Να σημειωθεί εδώ ότι τα σενάρια ανάπτυξης των μελετητών του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου αναμένεται να δημοσιευτούν το νωρίτερο έως το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με πηγές της αυτοδιοίκησης.

Με βάση το επενδυτικό σχέδιο, το κατάλυμα θα συνδυάζει πολυτελές πεντάστερο ξενοδοχείο και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες προς πώληση ή μακροχρόνια μίσθωση, spa και συνεδριακό κέντρο, ενώ περιλαμβάνει και υποστηρικτικά έργα, όπως λιμενική εγκατάσταση και ελικοδρόμιο. Σημειωτέον ότι η επένδυση θα εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με πολεοδομική άδεια, αφού απαιτούταν η έκδοση ΕΣΧΑΣΕ.

Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα του επιχειρηματία να αξιοποιήσει τα 560 στρέμματα, αφού το 2022 οι υπουργικές αποφάσεις που ενέταξαν το σχέδιο στις στρατηγικές επενδύσεις ακυρώθηκαν από το ΣτΕ, λόγω «εκτεταμένης και βίαιης επέμβαση σε περιοχή εκτός σχεδίου που συνιστά ευαίσθητο παράλιο οικοσύστημα σε ένα από τα μικρά νησιά των Κυκλάδων».

Ο Άγγελος Μιχαλόπουλος επανήλθε με νέα μελέτη, με το έργο να βρίσκεται στην παρούσα φάση υπό αξιολόγηση. Στην ιδιοκτησία του επιχειρηματία έχουν περιέλθει, κατά δήλωσή του, εκτάσεις που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 25% του νησιού, σχεδόν 30.000 στρέμματα, ενώ προωθεί στην Ίο τρεις στρατηγικές επενδύσεις 200 εκατομμυρίων, λειτουργώντας ήδη δύο ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης.