• Business

    Ana Plecas (Macquarie): Η Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί στην απανθρακοποίηση της Ν.Α Ευρώπης- Πού θα επενδύσουμε

    Ana Plecas, Country Head for South East Europe and Africa

    Ana Plecas, Country Head for South East Europe and Africa


    Η αυστραλιανή Macquarie είναι το είδος του επενδυτή που θέλει η Ελλάδα να προσελκύσει. Διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια 795 δισ. δολαρίων, προσωπικό 19.500   άτομα και παρουσία σε 34 αγορές και θεωρείται ο μεγαλύτερος διαχειριστής παγίων υποδομών σε ολόκληρο τον κόσμο. Η επενδυτική παρουσία της στην ελληνική αγορά, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης και δίνει το σήμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα για την αξιοπιστία και την ελκυστικότητα της χώρας.

    Μετά την πρώτη επένδυση που πραγματοποίησε το 2021 αποκτώντας το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, από τη ΔΕΗ έναντι 1,5 δισ. ευρώ, τώρα στρέφει το βλέμμα προς τις μεταφορές και υποδομές και διεκδικεί  τη νέα παραχώρηση της Αττική Οδού και το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Ταυτόχρονα, είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για την απόκτηση τουλάχιστον του 50% της Enel Hellas, καθώς ο τομέας της ενέργειας συνεχίζει να αποτελεί έναν τομέα μεγάλων ευκαιριών λόγω της πράσινης μετάβασης.

    Η κυρία Ana Plecas, Επικεφαλής της Macquarie  για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Αφρική, μιλάει αποκλειστικά στο mononews, και τονίζει πόσο σημαντική θεωρεί ο αυστραλιανός επενδυτικός κολοσσός την Ελλάδα. Τονίζει τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας για την πραγματοποίηση της επενδυτικής τους στρατηγικής και αναφέρει  ότι για φέτος οι υποδομές αποτελούν την καλύτερη επενδυτική επιλογή.

    Ιδιαίτερη  σημασία, για το μελλοντικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια έχει η εκτίμησή της κ. Plecas   ότι η Ελλάδα  μπορεί να ηγηθεί των προσπαθειών απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, κάτι που όπως λέει αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα.

    Η κυρία Ana Plecas θα συμμετέχει στο Forum των Δελφών και ειδικότερα στο πάνελ INVESTMENTS IN ENERGY: GAS & POWER, την Παρασκευή 28 Απριλίου.

    Πώς βλέπετε την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό;

    Την Ελλάδα την έχουμε στα ραντάρ μας εδώ και αρκετά χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου,  μετασχηματίζεται ολόκληρη η χώρα και εντοπίσαμε μια σειρά από πιθανές ευκαιρίες σε μια σειρά τομέων.
    Σε ένα παγκόσμιο σκηνικό με προκλήσεις, η Ελλάδα έχει καταφέρει να  ξαναχτίσει με επιτυχία την εμπιστοσύνη της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας και επέστρεψε στην ανάπτυξη. Αυτό είναι μια απόδειξη της αυξανόμενης ανθεκτικότητας της χώρας και της αποτελεσματικότητας τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια τους να κινητοποιήσουν νέες πηγές διεθνών επενδύσεων για την υποστήριξη των τοπικών προτεραιοτήτων.
    Πέρυσι, ολοκληρώσαμε την επένδυσή μας στον ΔΕΔΔΗΕ και προωθήσαμε μια σειρά από έργα στον τομέα της ηλιακής ενέργειας μέσω της ευρωπαϊκής ηλιακής μας πλατφόρμας Cero Generation. Προχωράμε μια σειρά έργων  σε τοπικό επίπεδο και είμαστε ενθουσιασμένοι για το τι θα φέρει το μέλλον για εμάς εδώ.

    Ποιοι κλάδοι είναι οι πιο ελκυστικοί για τις επενδύσεις σας στην Ελλάδα;

    Βλέπουμε πολλές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον χώρο των μεταφορών και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Ωστόσο, νομίζω ότι μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ευκαιρίες τα επόμενα χρόνια μπορεί να προκύψουν από την πράσινη μετάβαση της Ελλάδας.
    Υπάρχουν ήδη σημαντικές επενδύσεις και ανάπτυξη στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε τοπικό επίπεδο. Αναμένουμε  ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται ενώ παράλληλα θα διαφοροποιείται περαιτέρω μεταξύ των τεχνολογιών. Είναι ένας τομέας, που είναι σε εξέλιξη σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες και τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε νέες τεχνολογίες όπως η αποθήκευση μπαταριών να μεταμορφώνουν πραγματικά τον τομέα σε τοπικό επίπεδο.
    Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά για να μπορέσουν αυτές οι νέες πράσινες τεχνολογίες να συνδεθούν με το δίκτυο και να προετοιμαστούν για την αυξανόμενη ηλεκτρικοποίηση της οικονομίας. Αυτό το βλέπουμε από πρώτο χέρι μέσω της επένδυσής μας στον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία, τη συντήρηση και την ανάπτυξη του εθνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
    Είμαι ενθουσιασμένη που βλέπω τα πράγματα να συγκλίνουν, και όλα να πορεύονται προς την ίδια κατεύθυνση. Όλοι πρέπει να διαδραματίσουμε το ρόλο μας για να διασφαλίσουμε ότι θα διαχειριστούμε κατάλληλα τη μετάβαση, ώστε να μπορούμε να προστατεύσουμε τις υπηρεσίες και τις θέσεις εργασίας, υποστηρίζοντας παράλληλα την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της οικονομίας.

    Έχετε ήδη επενδύσει στον ενεργειακό τομέα. Ποιες είναι οι προοπτικές του;

    Πέρυσι, οι παγκόσμιες επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση υπερέβησαν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ. Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υπερβαίνουν πλέον τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα και η πλειοψηφία των εργαζομένων στον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα ασχολείται πλέον με την πράσινη ενέργεια. Η Ελλάδα –όπως πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο– αντιμετωπίζει τώρα την πρόκληση της αύξησης τόσο του ρυθμού όσο και της κλίμακας εξάπλωσής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, προκειμένου να εκπληρώσει τους στόχους της για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια.

    Η Ελλάδα έχει θέσει φιλόδοξους στόχους να μετασχηματίσει τον ενεργειακό της τομέα και να μειώσει την εξάρτησή της από ορυκτά καύσιμα. Αυτοί οι στόχοι έχουν συνδυαστεί, με ισχυρά κίνητρα για να οδηγήσουν την αύξηση της πράσινης ενέργειας και με μεγαλύτερο ενθουσιασμό από τις  εταιρείες να δεσμευτούν στο καθαρό μηδέν. Η Ελλάδα δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να επιταχύνει τη μετάβαση στο καθαρό μηδέν, αλλά θα χρειαστούν σημαντικές επενδύσεις και εξειδικευμένη τεχνογνωσία.

    Η χώρα βρίσκεται σε καλή θέση για να ηγηθεί των προσπαθειών απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με το έδαφος και το κλίμα της να είναι απολύτως κατάλληλα για την υποστήριξη της παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα.

    Θεωρείτε ότι υπάρχει κίνδυνος πολιτικής αστάθειας που συνδέεται με τις εκλογές;

    Όλοι οι επενδυτές εκτιμούν ιδιαίτερα την πολιτική, οικονομική και ρυθμιστική σταθερότητα. Η φύση της δραστηριότητάς μας απαιτεί σκέψη και σχεδιασμό πέρα από τον άμεσο χρόνο και επικεντρωνόμαστε  στις μακροπρόθεσμες τάσεις που διαμορφώνουν τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε.
    Οι τομείς στους οποίους επενδύουμε πρωτίστως, όπως οι υποδομές και οι πράσινες επενδύσεις, απαιτούν συνήθως έναν μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα. Ως διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων, επενδύουμε επίσης για λογαριασμό μακροπρόθεσμων κεφαλαίων από επενδυτές όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες.
    Εκτιμήσαμε πραγματικά την προθυμία των πολιτικών και επιχειρηματικών φορέων στην Ελλάδα να συνεργαστούν μαζί μας για την προώθηση επενδυτικών ευκαιριών σε τοπικό επίπεδο.

    Έχουμε δει μια ταραχώδη χρόνια στις παγκόσμιες αγορές, ποιες είναι οι οικονομικές προοπτικές για το επόμενο έτος;

    Αν και υπήρξαν δυσκολίες στις παγκόσμιες αγορές πρόσφατα, ιδιαίτερα με τον πληθωρισμό, καθώς εισερχόμαστε σε μια νέο μακροοικονομική φάση, παραμένουμε αισιόδοξοι και αναμένουμε να δούμε οικονομική ανάκαμψη προς το τέλος του 2023.
    Βασικός κανόνας είναι ο περιορισμός της έκθεσης σε συγκεκριμένους τομείς ή κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που είναι πιθανό να πιεστούν σε μια ύφεση.
    Ωστόσο, παρά τις προκλήσεις, εμφανίζονται επίσης διάφορες ευκαιρίες.

    Φέτος, τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία και συγκεκριμένα οι υποδομές θα είναι μια ελκυστική επενδυτική επιλογή. Από την εμπειρία μας, οι επενδύσεις στις υποδομές έχουν σημαντικά πλεονετήματα σε σύγκριση με  άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων: μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από τον πληθωρισμό, είναι αμυντικές επενδύσεις, προσφέρουν  υψηλή απόδοση και ακολουθούν τη διαρθρωτική ανάπτυξη.



    ΣΧΟΛΙΑ