• Business

    Macquarie Group: Αποκτά την Enel Green Power Hellas και ισχυρή παρουσία στις ελληνικές ΑΠΕ

    Edward Northam, Επικεφαλής UK και Ευρώπης του Macquarie Green Investment Group


    Στην αυστραλιανή Macquarie φαίνεται πως καταλήγει η ελληνική θυγατρική της Enel,  Enel Green Power Hellas, σύμφωνα με πληροφορίες.

    Η Enel Green Power Hellas διαθέτει 60 διαφορετικά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα ισχύος 551 MW, (μαζί με έργο που ολοκληρώνεται φέτος) και αποτιμάται, με όρους επιχειρησιακής αξίας (Enterprise Value), στο 1-1,2 δισ. ευρώ.

    Η στρατηγική του ιταλικού ομίλου προβλέπει αποχώρηση από ορισμένες αγορές (βλέπε Ρουμανία, όπου συζητεί με τη ΔΕΗ) και πώληση μεριδίων σε κάποιες άλλες, όπως η Ελλάδα.

    Ειδικότερα στην Ελλάδα πρόθεση της Enel ήταν η πώληση του 50% της Enel Green power, όρος που δεν ήταν περιοριστικός για τις προσφορές των ενδιαφερομένων.

    Σύμβουλος για την πώληση είναι η BNP Paribas και το τελευταίο διάστημα βρισκόταν σε συζητήσεις με τα fund  KKR,  Macquarie  την κινεζική State Grid (που ελέγχει το 24% του ΑΔΜΗΕ), την Ardian από τη Γαλλία και του μετοχικού ταμείου Antin Infrastructure Partners. Συνολικά εξέφρασαν ενδιαφέρον 20 υποψήφιες εταιρείες ενώ δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν 5 από αυτές.

    Πλειοδότης στη διαδικασία, είναι σύμφωνα με πληροφορίες το αυστραλιανό fund Macquarie που πρόσφατα αποχώρησε από  την από κοινού διεκδίκηση  με τη First Sentier, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

    Πηγές κοντά στη διαδικασία αναφέρουν ότι η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα.

    Οι πράσινες επενδύσεις της Macquarie

    Την εξαγορά της Enel Green Power Hellas, η Macquarie θα πραγματοποιήσει μέσω της Macquarie Green Investment Group στην οποία εντάσσεται η  Cero Generation, η οποία σχεδιάζει να αναπτύξει χαρτοφυλάκιο 3 GW στην Ελλάδα.

    Σημειώνεται ότι η εταιρεία μέσω της θυγατρικής της Sunrider Μονοπρόσωπη Α.Ε κατασκευάζει μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 100 MW στην περιοχή Προσοτσάνης Δράμας, επένδυσης 82 εκατ. ευρώ, για το οποίο υπέγραψε  κοινοπρακτική  χρηματοδότηση  (Πειραιώς και Eurobank) στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

    Υπενθυμίζεται ότι η Macquarie απέκτησε το 2021 το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

    Ο αυστραλιανός επενδυτικός κολοσσός διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια 795 δισ. δολαρίων, προσωπικό 19.500   άτομα και παρουσία σε 34 αγορές και θεωρείται ο μεγαλύτερος διαχειριστής παγίων υποδομών σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Η Enel θέλει stewardship για την Ελλάδα

    Στρατηγική της Enel είναι να αποεπενδύσει από κάποιες χώρες, όπως η Ρουμανία και να διατηρήσει stewardship στην  Ελλάδα όπως και στην Αυστραλία, δηλαδή να διατηρήσει τη διαχείριση και κάποιο ποσοστό.

    Η ελληνική θυγατρική της Enel δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά από το 2008 και διαθέτει 60 διαφορετικά έργα με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 551 MW, από τα οποία το ένα, το φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη ισχύος 70 MW ολοκληρώνεται το καλοκαίρι.

    Από αυτά στα αιολικά πάρκα αντιστοιχούν 368 MW, στα φωτοβολταϊκά  163 MW και οι μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί είναι 19,3 MW. Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, η Enel Green Power είναι αυτή τη στιγμή ο τέταρτος μεγαλύτερος επενδυτής στα ελληνικά αιολικά πάρκα όσον αφορά την εγκατεστημένη ισχύ.



    ΣΧΟΛΙΑ