• Business

    «Αν ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος δεν απεμπλακεί από τη Folli Follie, λύση δεν υπάρχει»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Του Γιώργου Μανέττα
    folli follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή τηλεδιάσκεψη της Folli Follie, με αποκλειστικό αντικείμενο την παροχή ενημέρωσης για τη νέα πρόταση αναδιάρθρωσης που απεύθυνε η διοίκηση της εταιρείας στους ομολογιούχους πιστωτές.

    Τα ερωτήματα είναι αρκετά, καθώς υπάρχουν πολλά θολά σημεία που μένει να διευκρινισθούν.

    Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, από την περασμένη Δευτέρα, οπότε και δόθηκε στη δημοσιότητα η νέα πρόταση, ομολογιούχοι έσπευσαν να ζητήσουν πρόσθετες διευκρινίσεις, προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα εμπλακούν ή όχι σε έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων, με στόχο τη διάσωση της αμαρτωλής εταιρείας.

    Πηγές από τα κεντρικά της Folli Follie στον Άγιο Στέφανο επισημαίνουν πως μέχρι στιγμής οι ομολογιούχοι, μέσω των δικηγόρων τους, έχουν απευθύνει δεκάδες ερωτήματα, τα οποία μεταξύ άλλων αφορούν στον τρόπο κατανομής της περιουσίας, στην τύχη των ακινήτων που είναι δεσμευμένα αλλά και το ποσοστό που προτίθεται να διατηρήσει η οικογένεια Κουτσολιούτσου την επόμενη μέρα.

    Την τηλεδιάσκεψη σκοπεύει να παρακολουθήσει και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών (ΕΕΕ), Γιάννης Κυριακόπουλος, εκπροσωπώντας παράλληλα ως πληρεξούσιος δικηγόρος και έναν Πορτογάλο ομολογιούχο της Folli Follie, ο οποίος κατέχει ομόλογα αξίας 2,7 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Κυριακόπουλος λέει στο mononews.gr πως έχει κάθε έννομο συμφέρον να παρακολουθήσει την τηλεδιάσκεψη και μάλιστα σκοπεύει να υποβάλει γραπτώς σειρά από ερωτήματα.

    Σύμφωνα με τον κ. Κυριακόπουλο, αρκετά σημεία της πρότασης χρήζουν διευκρινίσεων. Όπως τι ποσοστό θα διατηρήσουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι στην OpsCo και με ποιο τρόπο δεν θα υποστούν καμία ζημία.

    «Από το μηδέν που έχει αποτιμηθεί η αξία της μετοχής τους, μας διαβεβαιώνουν ότι δεν πάει κάτω από το μηδέν; Τι ακριβώς εννοούν;», σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Οι μέτοχοι, όπως λέει, με έναν τρόπο θα μπορούσαν να αποζημιωθούν και αυτό εν μέρει: «Μέσα από την επαναδιαπραγμάτευση της μετοχής τους και σε επίπεδα που την είχαν αγοράσει. Αυτό είναι όνειρο θερινής νυκτός».

    Ο κ. Κυριακόπουλος σημειώνει ακόμη πως και μετά το πόρισμα της PwC, το οποίο ήταν καταπέλτης, η οικογένεια Κουτσολιούτσου δεν έχει ζητήσει δημόσια συγγνώμη από την επενδυτική κοινότητα που υπέστη ζημιά από την Folli.

    Αντιθέτως, όπως λέει, ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος εξακολουθεί να εμπλέκεται στα διοικητικά πράγματα, κάτι που αναδεικνύει την ανειλικρίνεια των ανακοινώσεων της εταιρείας ότι θα αλλάξει σελίδα.

    «Χωρίς πλήρη απεμπλοκή του ιδίου από τα εταιρικά δρώμενα, δεν μπορεί κανείς από τους επενδυτές να είναι σίγουρος ότι, πρώτον, έχει κατανοήσει το μέγεθος των ευθυνών του, δεύτερον, ότι ενδεχομένως θα υπάρξουν συνέπειες οικονομικές για αυτόν και, τρίτον, ότι δεν θα το επαναλάβει στο μέλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΕΕ.

    «Όλα στον αέρα»

    Το ενδιαφέρον πάντως που δείχνουν οι ομολογιούχοι δεν προμηνύεται και συμφωνία.

    Επιπλέον, μπορεί η διοίκηση της Folli Follie να ισχυρίζεται ότι παρουσίασε μια συμφέρουσα πρόταση για τους ομολογιούχους, ωστόσο κανείς δεν πρέπει να προεξοφλήσει τη θετική κατάληξη. Αυτοί που θα αποφασίσουν τι τελικά τους συμφέρει είναι οι ίδιοι οι ομολογιούχοι.

    Η συμμετοχή των ομολογιούχων είναι σε κάθε περίπτωση καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του σχεδίου διάσωσης. Και αυτό γιατί θεωρούνται ως η μοναδική ευκαιρία της εταιρείας να επιβιώσει. Kάτι που παραδέχεται και η διοίκηση στην ανακοίνωσή της. Εάν οι ομολογιούχοι επιλέξουν να γυρίσουν την πλάτη στη νέα πρόταση, τότε το «faux» οικοδόμημα της οικογένειας Κουτσολιούτσου θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος…

    Εξάλλου, και η PwC που ανέλυσε σε βάθος τους «σκελετούς που κρύβει η Folli» και πιστοποίησε το μέγεθος της απάτης που ενορχήστρωσε η οικογένεια Κουτσολιούτσου στο πόρισμα της αμφισβητεί την ικανότητα της εταιρείας να συνεχίσει να λειτουργεί, υπό τις παρούσες συνθήκες.

    Επιπλέον, η οικογένεια Κουτσολιούτσου έχει ανοιχτά ζητήματα με τη Δικαιοσύνη, τα οποία, σύμφωνα με ανθρώπους  που παρακολουθούν την υπόθεση, δεν αποκλείεται να «ναρκοθετήσουν» την προσπάθεια της εταιρείας και να τινάξουν στον «αέρα» τα οποία σχέδια εξυγίανσης.

    Οι δικαστικές περιπέτειες…

    Στο μεταξύ, κανονικά συνεχίζεται η διερεύνηση της υπόθεσης Folli Follie που συγκλόνισε την ελληνική αγορά από τις αρμόδιες ελεγκτικές και δικαστικές αρχές.

    Ξεκίνησε, μάλιστα, και ο διαχειριστικός έλεγχος που είχε ζητήσει τον περασμένο Οκτώβριο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επί των οικονομικών καταστάσεων για την χρήση του 2017.

    Τον έλεγχο θα διενεργήσει η PwC, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβε ήδη και σχετική προκαταβολή ύψους 500.000 ευρώ.

    Ο διαχειριστικός έλεγχος σε μια Α.Ε. φθάνει σε μεγαλύτερο βάθος από έναν γενικό ή ειδικό οικονομικό έλεγχο και επεκτείνεται, δηλαδή, στην εξακρίβωση του εάν οι διαχειριστικές πράξεις ωφελούν ή ζημιώνουν την εταιρεία. Εάν οι ελεγκτές διαπιστώσουν παραβάσεις που τιμωρούνται ποινικά, οφείλουν να υποβάλουν την έκθεσή τους και στην εισαγγελική Αρχή.

    Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης η οικογένεια Κουτσολιούτσου καθώς επίσης τα 5 μέλη του ΔΣ, ο ορκωτός λογιστής και ο εκπρόσωπος του Ομίλου στην Ασία έχουν δώσει έγγραφες εξηγήσεις ως ύποπτοι για την τέλεση δύο κακουργημάτων (απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού και ξέπλυμα μαύρου χρήματος).



    ΣΧΟΛΙΑ